Mircea Cărtărescu: Putyin most nem Ukrajnával háborúzik, hanem velünk, mindannyiunkkal

fk | 2022. március 11. |

„Amikor ilyen reménytelenül nagy a túlerő, előjönnek az emberiség legértékesebb és legritkább vonásai, a hősiesség előfeltételei” – írta publicisztikájában Mircea Cărtărescu román író az oroszok inváziójáról. A Literán közölt írás – amely Koszta Gabriella fordításában jelent meg – központi gondolata, hogy Putyin Ukrajna-ellenes agressziója egységbe kovácsolta Európát, és hogy „ez a csata nem is a harcmezőn vívott háború, hanem mindannyiunk belső konfliktusa”.

Cărtărescu úgy véli, hogy az ilyen helyzetekben előjön az „emberiség fájának” a sima és fényes oldala, amiről Immanuel Kant beszélt „Ma már a thermopülai csata szép mesének tűnik, de valóban megtörtént, és a történelem folyamán többször ismétlődött, hogy hatalmas hadseregek nyers erejét lehetett megtörni az emberi szabadságvággyal” – írja. Putyin szerinte akarata ellenére egyesítette Európát és az egész világot, jobban, mint bármely gazdasági, társadalmi vagy kulturális tényező. Ráadásul Ukrajna elszánt ellenállását kiprovokálva már elvesztette a háborút morális értelemben. „Kijev is eleshet, és Ukrajnát megszállhatják, de nem számít, mert Zelenszkij és harcosai már végleg átlépték a mítosz arany zenitjét. Ezekben a pillanatokban ők az emberiség hősei, akikkel szemben, még ha elesnek is, a zsarnoknak semmi esélye.”

A teljes írás ITT olvasható.

Hírlevél feliratkozás

 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Orvos-Tóth Noémi: Hozzászokunk az egyenes adásban közvetített borzalmakhoz

A Szabad akarat szerzőjével szabadságról, háborúról és annak hatásairól beszélgettünk.

...
Hírek

Szergej Lebegyev: Nemcsak Putyin nélküli, hanem birodalmi tudat nélküli Oroszországra van szükség

Szergej Lebegyev orosz író a Nyugatitér blogon közölt egy írást, amelyben rámutat arra, hogy mi a politikai és pszichológiai háttere Putyin háborújának. 

...
Hírek

Óvóhelyet és olvasnivalót kínálnak az ukrán könyvtárak a háború idején

Már két hete tart az oroszok inváziója Ukrajnában, így sokan kényszerülnek arra, hogy óvóhelyen húzzák meg magukat. Ebben a helyzetben fontos szerep jutott a könyvtáraknak, amelyek sok családnak nyújtanak menedéket az oroszok bombázása elől. 

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.