Mircea Cărtărescu: Putyin most nem Ukrajnával háborúzik, hanem velünk, mindannyiunkkal

fk | 2022. március 11. |

„Amikor ilyen reménytelenül nagy a túlerő, előjönnek az emberiség legértékesebb és legritkább vonásai, a hősiesség előfeltételei” – írta publicisztikájában Mircea Cărtărescu román író az oroszok inváziójáról. A Literán közölt írás – amely Koszta Gabriella fordításában jelent meg – központi gondolata, hogy Putyin Ukrajna-ellenes agressziója egységbe kovácsolta Európát, és hogy „ez a csata nem is a harcmezőn vívott háború, hanem mindannyiunk belső konfliktusa”.

Cărtărescu úgy véli, hogy az ilyen helyzetekben előjön az „emberiség fájának” a sima és fényes oldala, amiről Immanuel Kant beszélt „Ma már a thermopülai csata szép mesének tűnik, de valóban megtörtént, és a történelem folyamán többször ismétlődött, hogy hatalmas hadseregek nyers erejét lehetett megtörni az emberi szabadságvággyal” – írja. Putyin szerinte akarata ellenére egyesítette Európát és az egész világot, jobban, mint bármely gazdasági, társadalmi vagy kulturális tényező. Ráadásul Ukrajna elszánt ellenállását kiprovokálva már elvesztette a háborút morális értelemben. „Kijev is eleshet, és Ukrajnát megszállhatják, de nem számít, mert Zelenszkij és harcosai már végleg átlépték a mítosz arany zenitjét. Ezekben a pillanatokban ők az emberiség hősei, akikkel szemben, még ha elesnek is, a zsarnoknak semmi esélye.”

A teljes írás ITT olvasható.

Hírlevél feliratkozás

 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Orvos-Tóth Noémi: Hozzászokunk az egyenes adásban közvetített borzalmakhoz

A Szabad akarat szerzőjével szabadságról, háborúról és annak hatásairól beszélgettünk.

...
Hírek

Szergej Lebegyev: Nemcsak Putyin nélküli, hanem birodalmi tudat nélküli Oroszországra van szükség

Szergej Lebegyev orosz író a Nyugatitér blogon közölt egy írást, amelyben rámutat arra, hogy mi a politikai és pszichológiai háttere Putyin háborújának. 

...
Hírek

Óvóhelyet és olvasnivalót kínálnak az ukrán könyvtárak a háború idején

Már két hete tart az oroszok inváziója Ukrajnában, így sokan kényszerülnek arra, hogy óvóhelyen húzzák meg magukat. Ebben a helyzetben fontos szerep jutott a könyvtáraknak, amelyek sok családnak nyújtanak menedéket az oroszok bombázása elől. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

...
Zöld

A Stonehenge építőit is pestisjárvány törölhette el a föld színéről

A hír mellé két könyvet ajánlunk a járványok történelemformáló hatásáról.

...

Szabályok szövevényes hálózatában telt az úrinő élete [Budapesti nők]

...

Bojti Andrea: Transzgenerációsan gyógyulunk [Podcast]

...

A jó feleség egyszerűen jó menedzser, mindent kézben tart [Budapesti nők]

Kiemeltek
...
Hírek

Masha Gessent 8 év börtönre ítélte egy orosz bíróság álhírterjesztés miatt

Az író az orosz hadsereg által elkövetett bucsai mészárlásról beszélt egy interjúban, az atrocitásokat a Kreml sosem ismerte el.

...
Podcast

Szabályok szövevényes hálózatában telt az úrinő élete [Budapesti nők]

Az úrinő a maga idejében igazi fogalom volt. De kitől vagy mitől lett valaki úrinő? Milyen szabályoknak kellett eleget tennie, és milyen életpálya várt rá? Mit engedhetett meg magának, és mi volt az, amire még csak álmában sem gondolhatott? Egyáltalán: a múlt században az egyesített főváros utcáit járva, honnan lehetett tudni, hogy a szembejövő – úrinő? Budapesti nők podcast.

...
Nagy

Rachel Cusk dönti el, mit hagy ki a könyveiből, nem a kiadók

A vendégház című, magyarul 2023-ban megjelent regény angol eredetijének végén szerepelt egy jegyzet Rachel Cusktól, ami a fordításba már nem került bele. De miért? Interjú Tönkő Verával, a Park Kiadó vezetőjével.