Szergej Lebegyev: Nemcsak Putyin nélküli, hanem birodalmi tudat nélküli Oroszországra van szükség

fk | 2022. március 11. |

Szergej Lebegyev első regénye, a Pregyel zabvenyija (A felejtés határa) 2011-ben jelent meg, ami rögtön Szolzsenyicin és Salamov művei mellé került az orosz lágerirodalom remekművei sorában. Az orosz író, aki műveiben elsősorban a sztálini múlt titkait boncolgatja, a napokban közreadott egy írást a jelenlegi háborús helyzetről. A szöveg március 4-én az Élet és Irodalomban, majd másnap a Neue Zürcher Zeitungban jelent meg, aztán pedig a Nyugatitér blog közölte.

Lebegyev arról írt, hogy a mostani invázió történelmünk legfeketébb napjait hozta el, és bár a támadást több figyelmeztetés előzte meg, mégis váratlan volt, hogy Oroszország rátámadt Ukrajnára. Az írásban felteszi a kérdést, hogy miként vált ez a háború egyáltalán lehetségessé politikailag és pszichológiailag, és hogy mi táplálja az agresszív putyini kül- és belpolitikát. A válasza pedig a következő: „Az oroszországi föderáció: soknemzetiségű ország. Az oroszországi föderáció: rasszista ország. Ez egy tudatunkban és kultúránkban, nyelvünkben és köznapi világnézetünkben mélyen meggyökerezett, ki nem nőtt posztbirodalmi rasszizmus, amelynek nem egy, nem két, hanem több tucatnyi nemzetiség az objektuma, akik sokelemű, mozgékony soviniszta hierarchiát képeznek.”

Ulickaja: Csak az orosz csapatok azonnali kivonása lehet a megoldás

Ljudmila Ulickaja világhírű orosz író interjút adott a HVG-nek, amiben beszélt a háborúról, Putyinról és Orbán Viktorról is. Azt is elmondta, hogy az oroszok és ukránok közötti viszony normalizálódásához szerinte a tárgyalás az egyetlen út. 

Tovább olvasok

Az író kitér ennek a nacionalizmusnak a gyökereire, felidézi a csecsenföldi háborúkor alkalmazott propagandát, és kifejti azt is, hogy mit jelent a „népek családja” szovjet étosz, és hogy miként tekintenek ennek fényében az oroszok az ukránokra és a fehéroroszokra: „ez a sokarcú rasszizmus egyenes következménye a birodalmi múltnak és a gyarmatosító politikának, ennek az erőszakra és ruszifikációra épülő történelemnek, azoknak a mai Oroszországban alig ismert háborúknak, amelyek a gyarmatosítás eszközei voltak”. Lebegyev azt hangsúlyozza a szövegben, hogy a világnak nem egyszerűen Putyin nélküli Oroszországra lenne szüksége, hanem egy birodalmi tudat nélküli Oroszországra, mert csak az hozhatja el a békét, ha az orosz nyelv „felsőbbségéről” és különleges jogairól vallott elgondolás megváltozik.

Lebegyev teljes írását ITT lehet elolvasni. Az író a publikációkból befolyó minden honoráriumát az ENSZ Ukrajnai Humanitárius Alapjának ajánlotta fel, mely segítséget nyújt a civil lakosságnak.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Óvóhelyet és olvasnivalót kínálnak az ukrán könyvtárak a háború idején

Már két hete tart az oroszok inváziója Ukrajnában, így sokan kényszerülnek arra, hogy óvóhelyen húzzák meg magukat. Ebben a helyzetben fontos szerep jutott a könyvtáraknak, amelyek sok családnak nyújtanak menedéket az oroszok bombázása elől. 

...
Hírek

Ulickaja: Csak az orosz csapatok azonnali kivonása lehet a megoldás

Ljudmila Ulickaja világhírű orosz író interjút adott a HVG-nek, amiben beszélt a háborúról, Putyinról és Orbán Viktorról is. Azt is elmondta, hogy az oroszok és ukránok közötti viszony normalizálódásához szerinte a tárgyalás az egyetlen út. 

...
Hírek

„Putyin többet tud rólad, mint a pszichológusod”

Schmideg Ádám Putyin többet tud rólad - ja, csak versek című kötete 2019-ben jelent meg, Mészáros Sándor, a Kalligram főszerkesztője most ebből posztolt egy verset.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Olvass!
...
Beleolvasó

Amikor a fiú zavaró tényezővé válik az apa szemében – Olvass bele a Kis világok című regénybe!

Caleb Azumah Nelson egy Londonban élő, ghánai-brit fiú érzékeny, zenével és ízekkel teli felnövéstörténetét írta meg. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.

...
Beleolvasó

A Gucci-örökös végre elmondja az igazságot apja meggyilkolásáról – Olvass bele!

Allegra Gucci évekig némán hallgatta a családjáról szóló különféle, igazságot nélkülöző pletykákat. A hollywoodi film aztán annyira felháborította, hogy megírta saját igazságát a botrányos történetről. Mutatunk egy részletet a könyvéből.

...

A jó feleség egyszerűen jó menedzser, mindent kézben tart [Budapesti nők]

...

Bojti Andrea: Transzgenerációsan gyógyulunk [Podcast]

...

Zilahi Anna: Egy regény megírásához is egy teljes falu kell