Meghalt Mo Hayder krimiíró

59 éves korában elhunyt a félelem királynőjeként emlegetett brit bűnügyi regényíró, Mo Hayder. Az írónál decemberben diagnosztizálták motonos neuronbetegséget , amely a központi idegrendszerét támadta meg. Clare Dunkel tíz regényt publikált Mo Hayder álnéven, halálát a Transworld jelentette be. A kiadó elmondása szerint a decemberi diagnózis óta az író ádáz küzdelmet folytatott a betegséggel, de az állapota riasztó ütemben romlott.

Simon Eszter | 2021. július 30. |

Dunkel 15 éves korában hátat fordított az iskolának és pultosként kezdett dolgozni. Később biztonsági őrnek állt, de kipróbálta magát a filmes szakmában is. Hostessként dolgozott a Tokyo-clubban, majd Ázsiába ment, ahol angoltanítással kereste a kenyerét.   

Az irodalmi életbe 1999-ben tört be első regényével, a Birdmannel, amelyben DI Jack Caffery londoni nyomozását követhetjük végig, ahol öt fiatal nő esett áldozatául egy szörnyű rituális gyilkosságnak. A The Guardian úgy írt az szerzőről, mint „feltörekvő tehetségről, akinek átjárása van a sötét oldalra”. 

2001-ben jelent meg a The Treatment című kötete, amelyben szintén DI Jack Caffery nyomoz. A detektívnek egy olyan gyilkosságot kell felgöngyölítenie, ahol egy brutális módon megvert házaspárra bukkannak az otthonukban, a kifiúknak pedig nyoma veszett. Az Observer „sivár és erőteljes” történetnek nevezte a gyermekbántalmazásról szóló krimit. 

Az író 2011-ben megkapta a Krimiírók Egyesületének Tőrét, majd a hetedik, Gone című regényével 2012-ben elnyerte az Edgar Allan Poe-díjat. A 2014-ben megjelent Wolf című kötetéből filmes adaptációt készített a BBC. 

Dunkel elismertségét nemcsak díjainak köszönheti, szerzőtársai is úgy beszéltek róla, mint aki a félelmetes thrillereivel a krimi műfajának határait feszegeti. 

„Mo rendkívül fantáziadús író volt, aki a műfaj konvencióit inkább kihívásnak tekintette, mint korlátozásnak – mondta Val McDermid. – Emlékszem, milyen valódi izgalommal olvastam a Birdmant. A könyvnek friss, jellegzetes hangja volt, gondoltam, hogy Mo még tartogat számunkra meglepetéseket. Ezt a későbbi munkáival be is bizonyította. Nagyon szomorú vagyok, mert a halálával nemcsak Mo lenyűgöző személyiségét veszítettük el, de azokat a meg nem született történeteket is, amelyek a fejében voltak”. 

„Elképesztő, hogy Mo mennyire egyedi volt – mondta Mark Billingham. – A horror és a bűnügy keveredése az írásban most már bevett dolog, de Mo felbukkanásakor nagyon kevesen dolgoztak így ebben a műfajban. Volt egy olyan képessége, amivel az olvasó előtt úgy tudta megjeleníteni a képeket, hogy azok szinte kitörölhetetlenné váljanak. Nekem is van néhány ilyen kép, amire máig emlékszem, főleg a The Treatmentből, pedig 20 évvel ezelőtt olvastam. A könyvei felkavaróak és ijesztőek voltak.” 

Jenny Colgan a Twitter-oldalán így írt a szerzőről: „Soha nem végzett félmunkát. A könyvei fojtogatóan erősek voltak. Mo lángoló tehetség volt.” 

Harlan Coben „hatalmas tehetségnek, igazinak és eredetinek, egyszerűen nagyon coolnak nevezte” az írót. 

Jane Gregory, a David Highman Associates munkatársa, egyben Dunkel ügynöke úgy beszélt az íróról „mint egy ragyogó és csodálatos emberről, aki egyben rendkívüli író volt. A könyvei lenyűgöztek, elképesztően innovatívak voltak – mondta Gregory – Clare bájos, szórakoztató és mindig nagyszerű társaság volt. Megtisztelésnek érzem, hogy vele dolgozhattam és a barátja lehettem”

Mo szerkesztője, Selina Walker a Century-nek úgy nyilatkozott, hogy „Dunkel soha nem félt túllépni a krimi hagyományos határain. A legjobb jeleneteit olvasva mindig féltem – mondta Walker – Ő volt a legbátrabb író, akit valaha ismertem. Mindig szórakoztató és vicces volt, akinek mindig szerettem a társaságában lenni. Szomorú vagyok, hogy ilyen hamar itt hagyott minket.”

Kiadója, a Transworld bejelentette, hogy Dunkel egy új sorozaton dolgozott, amit ezúttal Theo Sand néven akart publikálni. Az alternatív univerzumban játszódó történet a The Book of Sand címmel jelenik meg 2022-ben. Dunkel négy évig dolgozott a regényen, a szöveg írása közben így nyilatkozott: „olyan boldog vagyok, hogy szépirodalmat írhatok, a saját alkotásom teljesen őrületes univerzumában vagyok.” 

Forrás: The Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

...

Ha van valami, ami az időtlent próbálja ostromolni, az a költészet

...

Áfra János: Egy megható vers csak terápia, a szépirodalom ott indul, ahol a nyelv uralkodni kezd

...

Bognár Péter: Ebben a könyvben az igazság elkerülésére szolgál a beszéd

A hét könyve
Kritika
Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné
...
Gyerekirodalom

Percy Jackson gyerekbarát tempóban nyomoz Zeusz villáma után

Megnéztük az új adaptációt, ami azt vállalta, hogy sokkal hívebben bemutatja majd Percy Jackson kalandjait, az istenek és a félistenek világát.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Navalnij halála az elnökválasztás előtt szembesít az orosz valósággal

9+1 kötet gyűjtöttünk össze az elmúlt évek megjelenései közül, amelyek segítségével jobban megértheted a putyini Oroszországot. Az alábbi listában találsz az orosz jelenről készült podcasteket is, több könyvbe pedig beleolvashatsz.

...
Nagy

Navalnij az utolsó lélegzetéig Putyin legelszántabb kritikusa maradt

A világ első számú orosz ellenzéki politikusa volt, aki az ellene indított különféle támadások dacára, még a börtönben sem adta fel az azért folytatott harcot, hogy Oroszországban újra szabad lehessen a sajtó és a közélet. Portré.

...
Nagy

Oravecz Imre: Az öregségnek nincs helye a modern társadalomban

Az emlékezés, a naplóírás, az öregedés, Márai, Steinbeck és az alkotáshoz szükséges magány is szóba kerültek Oravecz Imre most megjelent Alkonynapló című kötetének bemutatóján. Beszámoló.

...
Nagy

„Az igazi zene a tánc” – ezeket a versköteteket várjuk 2024 első felében

A világirodalmi megjelenéseket, a gyerek- és ifjúsági köteteket, illetve a hazai prózatermést szemléző összeállításaink után ezúttal a 2024 első felében várható legfontosabb verseskönyveket mutatjuk meg.

...
Nagy

Lehet valaki jó író attól, hogy nyilas? – Nyirő József élete, utóélete és műveinek megítélése

A székely nép krónikása, kiugrott pap, Szálasi propagandistája, a két világháború közötti időszak fontos prózaírója, emigrációban elhunyt „temetetlen halott”. Ki volt, és főként milyen író volt Nyirő József?