Matthew McConaughey: A texasi iskolai lövöldözés egy járvány része, amit meg lehetne fékezni

Matthew McConaughey: A texasi iskolai lövöldözés egy járvány része, amit meg lehetne fékezni

Lövöldözés történt egy texasi általános iskolában kedden. Szerdára virradóan a halálos áldozatok száma 21-re emelkedett, ebből 19 kisgyerek, 2 felnőtt. Az ámokfutás feltételezett elkövetője a 18 éves Salvador Ramos, akit a helyszínre érkező rendőrök lőttek le. Matthew McConaughey hosszabb posztban ítélte el a történteket, és sürgette a felelősségvállalást és a határozottabb fellépést a fegyvertartás kérdéseiben. Könyvek hírek mellé.

sa | 2022. május 25. |

A színésznek legalább két oka volt, hogy reagáljon a tragédiára, az egyik, hogy ő maga Uvalde városában született, a másik, hogy korábban indulni akart a texasi kormányzói címért. 

McConaughey az Instagram-oldalán egy hosszabb posztban emlékeztetett arra, hogy a szabadságjogok felelősséggel is járnak, amikről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Emellett felszólította az amerikaiakat, hogy vessenek számot, ők egyénként milyen kisebb áldozatokra hajlandóak ma, hogy egy egészségesebb és biztonságosabb nemzetben, államban, szomszédságban élhessenek. 

A színész szerint elfogadhatatlan, hogy az ilyen tragédiákat az emberek a status quo részeként kezelik. 

Az iskolai lövöldözéseket járványnak nevezte, amit meg tudnának fékezni, de ehhez az is kell, hogy megkülönböztessék az igényeiket a szükségleteiktől, és átgondolják, mik a valódi értékeik.

A teljes posztot itt elolvashatod:

A fegyvertartási jogok korlátozásának kérdése klasszikus amerikai törésvonal, ami a politikai hadszíntéren és a társadalomban is nagy vitákat generál. A színész nem először szólal fel a témában, mint a 24.hu emlékeztet rá, 2018-ban már beszélt nyilvánosan arról, hogy sok olyan barátja van, aki szereti a fegyvereket, ő maga is vadászott gyerekkorában, ezzel együtt felszólította a felelős fegyvertartókat, hogy az iskolai vérengzések megállítása érdekében álljanak ki ők is a törvények reformjáért, azaz annak betiltásáért, hogy civilek gépfegyverhez juthatnak.

MATTHEW MCCONAUGHEY
Zöldlámpa
Ford.: Pék Zoltán, 21. Század, 2020, 297 oldal
-

A színésznek 2020-ban jelent meg az önéletrajzi kötete, amit ő maga csak úgy jellemzett: "szerelmeslevél az élethez". Mi ezt írtuk a könyvről:

“A kötet igazi kincsei az életből merítő anekdoták, melyeket a szerző póz és öncenzúra nélkül, kendőzetlen őszinteséggel mesél el. A Zöldlámpa nem a filmek, hanem McConaughey kulisszái mögé kalauzol, ahol pőrén tárul fel maga az ember. Intuitív. Érzékeny. Gyarló. És nagyon amerikai.”

A színész egyébként egy zenelistát is csatolt az élettörténetéhez, azt itt tudod meghallgatni:

Matthew McConaughey zenelistát csatolt az élettörténetéhez
Matthew McConaughey zenelistát csatolt az élettörténetéhez

Greenlights címmel jelent meg Matthew McConaughey memoárja, amihez az amerikai színész összeállított egy lejátszási listát is.

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Matthew McConaughey indulna Texas kormányzói posztjáért 2022-ben

Matthew McConaughey fontolgatja, hogy 2022-ben elindul a választáson Texas kormányzói posztjáért. Könyvek hírek mellé.

...
Kritika

Matthew McConaughey-t elkapta a zöldhullám, sztorizni kezdett

Matthew McConaughey önéletrajzi írása nemcsak szórakoztató olvasmány, amelyből még tanulni is lehet, hanem vizuálisan is izgalmas kiadvány. A kötet igazi kincsei az életből merítő anekdoták, melyeket a szerző pózok és öncenzúra nélkül, kendőzetlen őszinteséggel mesél el. A Zöldlámpa nem a filmek, hanem McConaughey kulisszái mögé kalauzol.

...
Hírek

Matthew McConaughey zenelistát csatolt az élettörténetéhez

Greenlights címmel jelent meg Matthew McConaughey memoárja, amihez az amerikai színész összeállított egy lejátszási listát is.

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Vágy, bűntudat, sebzettség, kommunikációs elakadások – ezekről mesél Sally Rooney első regénye, a Baráti beszélgetések, amelyet most már sorozatként is viszontláthatunk. A történet négy ember elképesztően komplikálttá és fájdalmassá fajuló viszonyrendszeréről szól, a nagy sikerű Normális emberekhez hasonlóan pedig itt is végig a szenvedély és a szenvedés határán billegünk.

...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Hírek

75 éve jelent meg először Anne Frank naplója

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Zöld

Ne etesd a vízimadarakat – inkább figyeld meg vagy rajzold le őket!

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Szórakozás

A Semmi kezdetben botrányt okozott, most film készült belőle

...
Hírek

Ne dobd ki a megunt könyveket!

...
Hírek

Amber Heard könyvben írná meg a Johnny Depp-pel való kapcsolatát

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?

...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?

...
Forgách Kinga

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről