Amrei-Marie: Lutz Seiler

Lutz Seiler író, költő kapta idén a Georg Büchner-díjat

Seiler több kötete is bestseller lett már Németországban.

ki | 2023. november 05. |
lutz seiler
Krúzó
Ford. Győri László, Európa, 2017, 573 oldal 
-lutz seiler krúzó

2023-ban Lutz Seilernek ítélték oda a német nyelvű irodalom egyik legfontosabb elismerését, a Német Nyelvi és Irodalmi Akadémia által alapított Georg Büchner-díjat. A zsűri Seiler stílusát úgy jellemezte, „melankolikus, sürgető, őszinte,” hozzátéve, hogy az író megtalálta saját, összetéveszthetetlen hangját. Méltatásukban kiemelték, hogy a szerző

karrierjét „kiváló verseskötetekkel kezdte, onnan talált utat az elbeszélő prózához, mégis mindig tiszta, rejtélyes és sötéten ragyogó költő marad”.

Seiler azt nyilatkozta, hogy a díj „nagyon ösztönző” az írói munkásságában.

Lutz Seiler 1963-ban született az akkori NDK-ban, a türingiai Gerában. A falut, ahol felnőtt, lerombolták, a lakóit pedig erőszakkal elköltöztették. Fizikai munkásként dolgozott, a katonaság alatt fedezte fel az irodalmat, és ekkor kezdett el verseket írni. Gyermek- és fiatalkori élményei nagyban meghatározzák a témáit és a stílusát. A katonai szolgálat letelte után beiratkozott a hallei egyetemre történelem, illetve német nyelv és irodalom szakra. Eleinte esszéket és verseket publikált, majd novellákat és regényeket is. Az áttörést Krúzó című regénye hozta meg 2014-ben, mely az NSZK fennállásának utolsó hónapjait mutatja be egy teljesen új szemszögből.

Első irodalmi díját 1999-ben nyerte, melyet számos másik követett. Többek közt 2007-ben neki ítélték oda az Ingeborg Bachman-díjat Turksib című novelláskötetéért. Star 111 című második regénye 2020-ban elnyerte a Lipcsei Könyvvásár fődíját, idén pedig Seiler megnyerte a Bertold Brecht-díjat és a Berlini Irodalmi Díjat is.

(Deutsche Welle)

Fotó: Amrei-Marie / Wikimedia Commons

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tompa, Kukorelly, Barnás a Lipcsei Könyvvásáron

Elkezdődött a Lipcsei Könyvvásár, a német nyelvterület legnagyobb irodalmi közönségfesztiválja.

...
Hírek

Tonio Schachinger különös felnövésregénye kapta az idei Német Könyvdíjat

Az Echtzeitalter című kötet egy bécsi bentlakásos iskola fojtogató levegőjét mutatja be, ahonnan talán az online gamerek világa jelenthet kiutat. Az osztrák szerző bemutatkozó könyve, a Nicht wie ihr 2019-ben a Német Könyvdíj rövidlistájára került, 2025-ben pedig a Helikon Kiadó Margó Könyvek sorozatában magyar nyelven is megjelenik.

...
Hírek

Terézia Mora regénye is esélyes a Német Könyvdíjra

A Német Könyvdíjra idén közel kétszáz könyvet jelöltek, a zsűri a hét elején nyilvánosságra hozta a hosszú listán szereplő címeket.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

...
Zöld

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

Kitől szerzett Thomas Jefferson tokajit, és miként lendítette fel a borospohárbizniszt Jackie Kennedy? Kupa Enikő és Kovács Tibor Borgőzös évszázadok című könyvének kóstolóval egybekötött bemutatóján törpebirkákról és pillangókról is szó esett, megtudtuk továbbá, mit adtak a borisszáknak a németalföldiek.

ADVENT
...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Zenetörténeti utazás gyerekeknek Fülivel, a sivatagi rókával

Lépj be a zene láthatatlan, de mindent körülölelő világába a Babilon Kiadó Mi Micsoda Olvasó sorozatának Zene című kötetével! Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

Nemes Nagy Ágnes meséi a fantázia végtelenségét villantják fel

Olvass bele Nemes Nagy Ágnes A titkos út című kötetébe!

A hét könyve
Kritika
Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet
...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.

Hírek
...
Gyerekirodalom

Majdnem egymillió brit gyereknek nincs saját könyve

...
Hírek

Meghalt Vajda Mihály

...
Zöld

Nanorobotok, deep fake és algoritmusok - diákoknak rendezett kiállítást a Neumann Társaság

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

...
Hírek

Ferenc pápa levelet írt a Nobel-díjas Jon Fossénak

...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

Gyerekirodalom
...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Gyerekirodalom

Kiss Ottó versei betegségről, Istenről és szerelemről beszélnek gyermeki bölcsességgel

Kiss Ottó nagysikerű kötetének, a Csillagszedő Máriónak idén, a szerző hatvanadik születésnapja alkalmából jelent meg a folytatása Ég Bolt címen.

...
Gyerekirodalom

Barcs Kriszta könyve nyelvet ad a gyerekek érzéseinek

A mese a gyerekek anyanyelve. Aki beszél meséül, az könnyen megtalálhatja a kicsik lelkéhez vezető utat. Barcs Kriszta pszichológusként pedig nemcsak meséül tud, hanem lélekül is. Ez a legjobb kombó ahhoz, hogy könyvei által elindulhasson a szülők és a gyerekek között egy igazi párbeszéd a legfontosabb kérdésekről. Rövid ajánló és interjú a szerzővel.