Tonio Schachinger különös felnövésregénye kapta az idei Német Könyvdíjat

Tonio Schachinger különös felnövésregénye kapta az idei Német Könyvdíjat

Az Echtzeitalter című kötet egy bécsi bentlakásos iskola fojtogató levegőjét mutatja be, ahonnan talán az online gamerek világa jelenthet kiutat. Az osztrák szerző bemutatkozó könyve, a Nicht wie ihr 2019-ben a Német Könyvdíj rövidlistájára került, 2025-ben pedig a Helikon Kiadó Margó Könyvek sorozatában magyar nyelven is megjelenik.

vn | 2023. október 17. |

Tonio Schachinger második kötete, az Echtzeitalter (nagyjából: A valós idejűség kora) egy elit bentlakásos iskolában játszódik, amelyet a Habsburgok egykori nyári rezidenciáján alakítottak ki. A légkör régimódi és despotikus. A főhős, a mindössze 15 éves Till Kokorda viszont fütyül a szabályokra, és a sznob környezetre, ami körülveszi. Ő inkább az Age of Empires 2. című valós idejű stratégiai játékkal tölti az idejét a tekintélytisztelet elsajátítása helyett. Miután meghal az apja, Till hobbija egyszeriben megélhetésének alapjává válik, az iskolában pedig senki sem tudja róla, hogy igazi online hírességnek számít – ő a világ legfiatalabb Top 10-es játékosa.

De vajon mennyire valós ez a fajta boldogság? Erről szól az Echtzeitalter.

A Német Könyvdíj zsűrije szerint a regény első pillantásra iskolai történetnek tűnik. Ha viszont a cselekmény mélyére nézünk, rájövünk, hogy ennél sokkal több: társadalmi regény, amely főhőse, Till felnőtté válását írja le. Schachinger – fogalmaz a kötetet méltató grémium ‒ finom iróniával tükrözi a jelen politikai és társadalmi viszonyait: a művelt diákokból nyers erő árad, a fantázia és a szabadság megélésének pedig a számítógépes játékok világa kínál számukra helyet. A regény ‒ zárul a rangos díjat odaítélő bizottság indoklása ‒ elbeszélői szempontból briliáns és kortárs módon tárgyalja

az irodalom társadalomban elfoglalt helyének kérdését.

Az angol Booker- és a francia Goncourt-díj mintájára 2005-ben, a Német Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete által létrehozott Német Könyvdíjra német, osztrák és svájci kiadók nevezhetik be az előző év októberétől megjelent legfeljebb 2-2 kötetüket. A győztes jutalma 25.000 euró. A korábbi kitüntetettek listáján találjuk Arno Geiger, Melinda Nadj Abonji, Terézia Mora, vagy Robert Menasse nevét.

Terézia Mora regénye is esélyes a Német Könyvdíjra
Terézia Mora regénye is esélyes a Német Könyvdíjra

A Német Könyvdíjra idén közel kétszáz könyvet jelöltek, a zsűri a hét elején nyilvánosságra hozta a hosszú listán szereplő címeket.

Tovább olvasok

Az idei könyvdíjas, Tonio Schachinger bemutatkozó kötete, a Nicht wie ihr várhatóan 2025-ben, Szijj Ferenc fordításában kerül majd a magyarországi könyvesboltokba – a Helikon Kiadó Margó Könyvek sorozatának részeként.

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó
Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

18 kötetből álló könyvsorozat jelenik meg a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó gondozásában, Margó Könyvek néven. A sorozat első hat kötete már elérhető a könyvesboltokban, öt szerzővel pedig találkozhatnak is az olvasók a következő hetek nagy könyves eseményein, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon és az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron. A könyvsorozat megjelenését középiskolásokat célzó olvasásnépszerűsítő program kíséri a következő három évben. A projekt médiapartnere a Könyves Magazin, a könyveket és a szerzőket részletesen és rendszeresen bemutatjuk majd az oldalon.

Tovább olvasok

Forrás: Deutscher Buchpreis

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Német Könyvdíj nyertese az iráni nőkkel szolidaritva leborotválta a fejét

A 25 ezer euróval (10 millió forinttal) járó Német Könyvdíjat Kim de l'Horizon a Blutbuch című regényéért kapta. A zsűri döntését hétfő este Frankfurtban jelentették be.

...
Hírek

A magyar származású Terézia Mora kapta a Német Könyvdíjat

...
Hírek

Eugen Ruge kapta a Német Könyvdíjat

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

...
Zöld

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

Kitől szerzett Thomas Jefferson tokajit, és miként lendítette fel a borospohárbizniszt Jackie Kennedy? Kupa Enikő és Kovács Tibor Borgőzös évszázadok című könyvének kóstolóval egybekötött bemutatóján törpebirkákról és pillangókról is szó esett, megtudtuk továbbá, mit adtak a borisszáknak a németalföldiek.

ADVENT
...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Zenetörténeti utazás gyerekeknek Fülivel, a sivatagi rókával

Lépj be a zene láthatatlan, de mindent körülölelő világába a Babilon Kiadó Mi Micsoda Olvasó sorozatának Zene című kötetével! Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

Nemes Nagy Ágnes meséi a fantázia végtelenségét villantják fel

Olvass bele Nemes Nagy Ágnes A titkos út című kötetébe!

...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

...
Kolozsi Orsolya

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

...
Sándor Anna

Ungváry: Mindszenty helyett igazi példaképeket is találhatna az emlékezetpolitika