Tompa, Kukorelly, Barnás a Lipcsei Könyvvásáron

Tompa, Kukorelly, Barnás a Lipcsei Könyvvásáron

A koronavírus-világjárvány miatt 2019 óta először megrendezett vásáron 40 országból 2082 kiállító mutatkozik be a német nyelvterület legnagyobb irodalmi közönségfesztiválján.  

ko | 2023. április 28. |

A legnagyobb kiadók mind visszatértek, és a csaknem százezer négyzetméteres vásárterületen a díszvendég, Ausztria és számos más ország, köztük Ukrajna, a 2024-es díszvendég, Hollandia és a szomszédos belgiumi Flandria régió kettőse is nagyszabású önálló standdal és programok tucatjaival jelentkezik.

A háromezer rendezvényből álló programsorozaton 3200 vendég találkozik az olvasókkal, művészek mellett közéleti személyiségek is, köztük Angela Merkel volt kancellár, akivel Giovanni di Lorenzo, a Die Zeit című hetilap főszerkesztője beszélget. A vasárnapig tartó vásáron a kortárs magyar irodalmat és a németül frissen megjelent magyar irodalmi köteteket a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében népszerűsítik, mások mellett Barnás Ferenc, Böszörményi Zoltán, Kiss Noémi, Kukorelly Endre, Tompa Andrea, Varga Melinda és fordítóik közreműködésével.

Ezért adnánk Libri-díjat Tompa Andreának a Haza című regényért

Egy díj mindig játék, és pont emiatt kell komolyan venni. Hamarosan újra átadják a Libri irodalmi díjat, aminek közönségszavazása május 2-án lezárul. A Könyves Magazin szerkesztősége vette a bátorságot, hogy elmondja, melyik könyvnek miért kellene nyernie. 10 jelölt 10 személyes kampánybeszéd következik.

Tovább olvasok

A Lipcsei Könyvvásár a magyar irodalom fontos külföldi bemutatkozási fórumai közé tartozik. Legrangosabb díját, a Lipcsei Könyvdíj az Európai Megértésért (Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung) nevű elismerést 2020-ban Földényi F. László Széchenyi-díjas esztéta, irodalomtörténész, műkritikus és műfordító kapta A melankólia dicsérete című (németül 2019-ben, Lob der Melancholie címmel megjelent) kötetéért.

Földényi F. László: Néhány generáció még, s a végeredmény az emberi élet megsemmisülése lesz a földgolyón
Földényi F. László: Néhány generáció még, s a végeredmény az emberi élet megsemmisülése lesz a földgolyón

A Lipcsei Könyvvásár a járvány miatt idén elmaradt, de azért átadták a Lipcsei Könyvdíjat. Ezt idén Földényi F. László kapta, akinek beszédét eredetileg németül a Frankfurter Allgemeine Zeitung közölte, magyarul pedig a Jelenkor folyóirat. Az esszéista külföldön nagyon komoly utat jár be, könyvét elemezte a New Yorker, írást közölt tőle a Paris Review. Földényi beszéde a jelen társadalmi helyzetet vizsgálja a melankólia szempontjából. A beszédet teljes egészében itt lehet elolvasni, amiből 8 gondolatot választottunk ki.

Tovább olvasok

Az 1994-ben alapított és 20 ezer euróval járó díjjal - amelyet korábban Nádas Péter, Kertész Imre és Dalos György is megkapott - az idén Maria Sztyepanova orosz költő, író, újságíró munkásságát ismerték el.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tompa Andrea könyve fontos fordítói díjban részesült

15 cím, 14 ország, 10 nyelv - számszerűsítve így lehetne összesíteni a PEN Translates néven futó irodalmi elismerés idei listáját. Köztük van egy magyar is.

...
Hírek

Tompa Andrea az MI szerint főleg verseket ír, az Omerta pedig egy maffiasztori

Mivel az utóbbi időben rengeteg szó esik a mesterséges intelligenciáról, Tompa Andrea úgy gondolta, a saját bőrén teszteli a chatbotot. Az így kapott válaszok nyomokban tényeket is tartalmaztak.

...
Nagy

Mit gondol az író az olvasók országában? Aki válaszol: Kukorelly Endre

Érdekel minket, hogy a hazai szerzők hogyan látják irodalom és közélet kapcsolatát, de nem aktuál- és pártpolitikai törésvonalak mentén, hanem eggyel általánosabb nézőpontból, ezért összeállítottunk és elküldtünk nekik egy kérdéssort.

Hírek
...
Hírek

Darvasi László kapta idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat

...
Nagy

Az utolsó rózsa és a megvakult angyalok – Nyolc izgalmas könyvheti verskötetet ajánlunk

...
Gyerekirodalom

Távozik a Móra Kiadó főszerkesztője

...
Beleolvasó

A nagyszerűséget ragadja meg a mongolok uralta Kínában a lány, akinek a semmilétet jósolták

...
Hírek

Annie Ernaux életébe „bombaként” csapódott az irodalmi Nobel-díj

...
Hírek

Joanne Harris: A nők elleni erőszak megelőzésében segít, ha a fiúk lányokról is olvasnak

...
Hírek

Takács Zsuzsa és Takáts József kapta idén a Szinva Irodalmi Díjat

...
Panodyssey

Milyen történeteket mesél egy város vagy egy falu? Írd meg a Panodyssey pályázatára!

...
Szórakozás

Mi köze az Utódlásnak egy Pulitzer-díjas amerikai költőhöz?

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Kiss Tibor Noé: A rovarirtón és a Technokol Rapidon túl (Hogyan gyűjt információkat a prózaíró?)

"Elbeszélőnk áprilisban magokat vet a kertben, de milyen zöldségeket lehet elvetni áprilisban? Például mángoldot, azt mindig vadászni kellett a vásárcsarnokban. Lássuk a mángold típusait: a Lucullus fehér szárú, a Rhubarb Chard piros. Grüner Schnitt, ez nagyon jól hangzik, valamire egyszer még jó lesz." Kiss Tibor Noé esszésorozatának második részében a regényírás egyik legalapvetőbb feladatát mutatja be: az információgyűjtéssel és a kutatómunkával kapcsolatos tapasztalatairól mesél.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.