Mario Vargas Llosa lesz a berlini irodalmi fesztivál egyik díszvendége

Mario Vargas Llosa lesz a berlini irodalmi fesztivál egyik díszvendége

A berlini Nemzetközi Irodalmi Fesztivált a pandémia ellenére is megrendezik. A megnyitóbeszédet szeptember 9-én a Berlini Filharmonikusok koncerttermében a perui Nobel-díjas író, Mario Vargas Llosa tartja majd.

Könyves Magazin | 2020. augusztus 24. |

A koronavírus-járvány sorra döntötte be a könyves rendezvényeket és fesztiválokat, viszont most nagyon úgy tűnik, hogy a berlini Nemzetközi Irodalmi Fesztivált megtartják, a szeptember 9-i megnyitón pedig a perui Mario Vargas Llosa tart beszédet. A Nobel-díjas író másnap egy beszélgetésen is részt vesz Frank-Walter Steinmeier német elnök társaságában, ennek témája: Európa és Latin-Amerika a pandémia idején.

A 79 éves Mario Vargas Llosa az egyik legismertebb és legtekintélyesebb latin-amerikai író, történetei elsősorban a perui és latin-amerikai valóságot tükrözik. Irodalmi munkásságát 2010-ben Nobel-díjjal ismerték el, az indoklás szerint a "hatalmi berendezkedések feltérképezéséért és az egyén ellenállását, lázadását, alulmaradását bemutató erőteljes ábrázolásmódért". A kitüntetés átadását megelőző beszédében az olvasás fontosságáról beszélt. A perui író nem állta meg, hogy 2016-ban kritikával ne illesse Bob Dylan Nobel-díját; akkor azt mondta az amerikai dalszerző-előadóról, hogy Dylan szerinte jó énekes, de egyáltalán nem nagy író.

Mario Vargas Llosa számtalan rangos irodalmi díj tulajdonosa, 1986-ban például megkapta a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria hercege díjat irodalom kategóriában, 1994-ben életművéért a legmagasabb spanyol irodalmi kitüntetésben, a Cervantes-díjban részesült. Magyarországon 2003-ban tüntették ki a Budapest Nagydíjjal, amikor a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége volt. Öt éve az irodalomtudományok díszdoktorává avatta az Eötvös Loránd Tudományegyetem. 2017-ben előadást tartott a CEU-n, kiemelve akkor, hogy az egyetem támogatása az európai projekt melletti elköteleződést jelenti, mely a kulturális, társadalmi és politikai változások záloga: "A szabadság pedig nem szétválasztható: nem létezik gazdasági szabadság politikai szabadság nélkül és fordítva".

A mostani berlini fesztiválon amúgy 50 országból több mint 150 meghívott vendég szólal meg, köztük a Nobel-díjas Olga Tokarczuk, az ír Colum McCann, és olyan ismert német szerzők is, mint Daniel Kehlmann, Ingo Schulze, Nora Bossong és Thomas Hettche. Az MTI beszámolója szerint a járvány terjedésének megelőzése érdekében a szeptember 19-ig tartó fesztivál látogatóinak másfél méteres távolságot kell tartaniuk egymástól, és a rendezvények előtt és után kötelező a maszk viselése.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Mario Vargas Llosa: A szabadság pedig nem szétválasztható

...
Hírek

Mario Vargas Llosa kiakadt Dylan Nobel-díján

...
Hírek

Színház miatt pánikol Mario Vargas Llosa

Olvass!
...
Beleolvasó

A kegyetlen valóság és a groteszk fantáziavilág találkozik Rijneveld díjnyertes könyvében

2020-ban  Marieke Lucas Rijneveld Az este kín című könyve nyerte el a Nemzetközi Booker-díjat. A regény gyerekszemszögből mesél el egy tragédiát, illetve azt, hogy milyen hatással van a gyász egy olyan családra, amelyben a szeretet helyett a büntetés jelenti a fő köteléket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Oleg Navalnij kalandjai az Orosz Postával - avagy amikor Brezsnyev még mozgatta a szemöldökét

Oleg és Alekszej Navalnijt a bíróság 2014 decemberében ítélte el sikkasztás vádjával.  Az Emberi Jogok Európai Bírósága az ítéletet megalapozatlannak találta, ám Oleg leülte a teljes büntetést - 1278 napot. Könyvének nagy részét a munkatáborban írta, részletes illusztrációkkal látva el fanyar humorú beszámolóját. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szellemek iróniával mesél arról, milyen a harmincasok élete

Dolly Alderton szókimondó könyvének főhőse a harmincas éveiben járó Nina Dean, aki bár szakmailag egész jól halad, a szerelmi életén még van mit javítani. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...
Szívünk rajta

Téli mesékkel fordulunk rá az év legrövidebb napjára

A Szívünk rajta friss válogatásába több téli kötet is került, ezek közül mutatunk meg most hármat.

...
Könyves Advent

Itt a nagy karácsonyi gyerekkönyves ajánló!

Új karácsonyi összeállításunkban a friss gyerek- és ifjúsági könyvek közül válogattunk: van közöttük meseantológia, képregény, mondókás és receptes kötet, macskás, zenés és mágikus könyv.

...
Kritika

A halállal játszanak a gyászukkal magukra hagyott gyerekek

Az utóbbi idők egyik legfelkavaróbb és legzavarbaejtőbb könyve Marieke Lucas Rijneveld regénye, amely egy tízéves lány szemszögéből meséli el, mi történik egy családdal, amelyben bekövetkezik az elképzelhető legnagyobb tragédia. Az este kín a hét könyve.

Szerzőink

...
Hegyi Ede

Hegyi Ede: Az úszóverseny (9.)

...
Ruff Orsolya

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

...
Szeder Kata

Dobozba zárt szerelem kilenc magas C-vel