Mario Vargas Llosa lesz a berlini irodalmi fesztivál egyik díszvendége

Mario Vargas Llosa lesz a berlini irodalmi fesztivál egyik díszvendége

A berlini Nemzetközi Irodalmi Fesztivált a pandémia ellenére is megrendezik. A megnyitóbeszédet szeptember 9-én a Berlini Filharmonikusok koncerttermében a perui Nobel-díjas író, Mario Vargas Llosa tartja majd.

Könyves Magazin | 2020. augusztus 24. |

A koronavírus-járvány sorra döntötte be a könyves rendezvényeket és fesztiválokat, viszont most nagyon úgy tűnik, hogy a berlini Nemzetközi Irodalmi Fesztivált megtartják, a szeptember 9-i megnyitón pedig a perui Mario Vargas Llosa tart beszédet. A Nobel-díjas író másnap egy beszélgetésen is részt vesz Frank-Walter Steinmeier német elnök társaságában, ennek témája: Európa és Latin-Amerika a pandémia idején.

A 79 éves Mario Vargas Llosa az egyik legismertebb és legtekintélyesebb latin-amerikai író, történetei elsősorban a perui és latin-amerikai valóságot tükrözik. Irodalmi munkásságát 2010-ben Nobel-díjjal ismerték el, az indoklás szerint a "hatalmi berendezkedések feltérképezéséért és az egyén ellenállását, lázadását, alulmaradását bemutató erőteljes ábrázolásmódért". A kitüntetés átadását megelőző beszédében az olvasás fontosságáról beszélt. A perui író nem állta meg, hogy 2016-ban kritikával ne illesse Bob Dylan Nobel-díját; akkor azt mondta az amerikai dalszerző-előadóról, hogy Dylan szerinte jó énekes, de egyáltalán nem nagy író.

Mario Vargas Llosa számtalan rangos irodalmi díj tulajdonosa, 1986-ban például megkapta a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria hercege díjat irodalom kategóriában, 1994-ben életművéért a legmagasabb spanyol irodalmi kitüntetésben, a Cervantes-díjban részesült. Magyarországon 2003-ban tüntették ki a Budapest Nagydíjjal, amikor a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége volt. Öt éve az irodalomtudományok díszdoktorává avatta az Eötvös Loránd Tudományegyetem. 2017-ben előadást tartott a CEU-n, kiemelve akkor, hogy az egyetem támogatása az európai projekt melletti elköteleződést jelenti, mely a kulturális, társadalmi és politikai változások záloga: "A szabadság pedig nem szétválasztható: nem létezik gazdasági szabadság politikai szabadság nélkül és fordítva".

A mostani berlini fesztiválon amúgy 50 országból több mint 150 meghívott vendég szólal meg, köztük a Nobel-díjas Olga Tokarczuk, az ír Colum McCann, és olyan ismert német szerzők is, mint Daniel Kehlmann, Ingo Schulze, Nora Bossong és Thomas Hettche. Az MTI beszámolója szerint a járvány terjedésének megelőzése érdekében a szeptember 19-ig tartó fesztivál látogatóinak másfél méteres távolságot kell tartaniuk egymástól, és a rendezvények előtt és után kötelező a maszk viselése.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Mario Vargas Llosa: A szabadság pedig nem szétválasztható

...
Hírek

Mario Vargas Llosa kiakadt Dylan Nobel-díján

...
Hírek

Színház miatt pánikol Mario Vargas Llosa

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Fiala Borcsa hőse mindennapi túlélésre és medvetámadás esetére is ad hasznos tippeket

Fiala Borcsa ifjúsági regényében a hírhedt Bodrogközi Rém borzolja Dani és a nagypapája idegeit. Mire fény derül a több évtizedes rejtélyre, megtudhatjuk azt is, hogy, miért jó, ha van kéznél egy kis szárított rozmaring, tárkony vagy épp macskaalom. Olvass bele!

...
Nagy

A Félőlény nincs egyedül - Kiállítás nyílt Rátkai Kornél illusztrációiból

Rátkai Kornél illusztrált már bolygóvadászokat, elszánt magyar nőket, sárkányovisokat, és készített már történelmi szelfiket is. Grafikáiból pénteken nyílt kiállítás, amelyet Orosz Anett nyitott meg.

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

Holden Rose ifjúsági regénye borzongató nyári olvasmány, amelyben egy szellemalak keseríti meg a főhős életét, de a fantasy szálon kívül fontos témája még a kötetnek a zaklatás, a barátság és a bizalom is.

...
Kritika

Loki visszaadja egy boszorkány szívét és ezzel elkezdődik a világvége

A skandináv mitológia történeteit meséli újra női szemszögből Genevieve Gornichec regénye, A boszorkány szíve, amely a Ragnarököt övező északi mondák izgalmas újragondolása. A világvége-vízió mesél szerelemről, sorsról, árulásról, hatalomról, bűnhődésről és az önmagunkhoz való visszatalálás erejéről is.

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?