Mario Vargas Llosa lesz a berlini irodalmi fesztivál egyik díszvendége

Mario Vargas Llosa lesz a berlini irodalmi fesztivál egyik díszvendége

A berlini Nemzetközi Irodalmi Fesztivált a pandémia ellenére is megrendezik. A megnyitóbeszédet szeptember 9-én a Berlini Filharmonikusok koncerttermében a perui Nobel-díjas író, Mario Vargas Llosa tartja majd.

Könyves Magazin | 2020. augusztus 24. |

A koronavírus-járvány sorra döntötte be a könyves rendezvényeket és fesztiválokat, viszont most nagyon úgy tűnik, hogy a berlini Nemzetközi Irodalmi Fesztivált megtartják, a szeptember 9-i megnyitón pedig a perui Mario Vargas Llosa tart beszédet. A Nobel-díjas író másnap egy beszélgetésen is részt vesz Frank-Walter Steinmeier német elnök társaságában, ennek témája: Európa és Latin-Amerika a pandémia idején.

A 79 éves Mario Vargas Llosa az egyik legismertebb és legtekintélyesebb latin-amerikai író, történetei elsősorban a perui és latin-amerikai valóságot tükrözik. Irodalmi munkásságát 2010-ben Nobel-díjjal ismerték el, az indoklás szerint a "hatalmi berendezkedések feltérképezéséért és az egyén ellenállását, lázadását, alulmaradását bemutató erőteljes ábrázolásmódért". A kitüntetés átadását megelőző beszédében az olvasás fontosságáról beszélt. A perui író nem állta meg, hogy 2016-ban kritikával ne illesse Bob Dylan Nobel-díját; akkor azt mondta az amerikai dalszerző-előadóról, hogy Dylan szerinte jó énekes, de egyáltalán nem nagy író.

Mario Vargas Llosa számtalan rangos irodalmi díj tulajdonosa, 1986-ban például megkapta a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria hercege díjat irodalom kategóriában, 1994-ben életművéért a legmagasabb spanyol irodalmi kitüntetésben, a Cervantes-díjban részesült. Magyarországon 2003-ban tüntették ki a Budapest Nagydíjjal, amikor a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége volt. Öt éve az irodalomtudományok díszdoktorává avatta az Eötvös Loránd Tudományegyetem. 2017-ben előadást tartott a CEU-n, kiemelve akkor, hogy az egyetem támogatása az európai projekt melletti elköteleződést jelenti, mely a kulturális, társadalmi és politikai változások záloga: "A szabadság pedig nem szétválasztható: nem létezik gazdasági szabadság politikai szabadság nélkül és fordítva".

A mostani berlini fesztiválon amúgy 50 országból több mint 150 meghívott vendég szólal meg, köztük a Nobel-díjas Olga Tokarczuk, az ír Colum McCann, és olyan ismert német szerzők is, mint Daniel Kehlmann, Ingo Schulze, Nora Bossong és Thomas Hettche. Az MTI beszámolója szerint a járvány terjedésének megelőzése érdekében a szeptember 19-ig tartó fesztivál látogatóinak másfél méteres távolságot kell tartaniuk egymástól, és a rendezvények előtt és után kötelező a maszk viselése.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Mario Vargas Llosa: A szabadság pedig nem szétválasztható

...
Hírek

Mario Vargas Llosa kiakadt Dylan Nobel-díján

...
Hírek

Színház miatt pánikol Mario Vargas Llosa

Olvass!
...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

"A gyerekek ösztönösen érzik, hogy az éghajlatváltozás rendkívüli hatással lesz a jövőjükre"

Szeptemberben egy klímafikciós ifjúsági regény, Rojik Tamás Szárazsága lett a Szívünk rajta kiemelt könyve. A hónap értékelőjét, M. Kácsor Zoltánt markáns irodalmi képekről és a műfaj felíveléséről faggattuk.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Nagy

Nem egyfajta test van – 6 könyv a testképről, nem csak kamaszoknak

A test elfogadása a kamaszkor egyik legnagyobb kihívása. A felnövés millió kihívásával küszködő tizenéves hajlamos magába zárkózni a kérdéseivel, és néha a szülő sem tudja, hogyan lehetne jól beszélgetni erről a gyerekével. Mutatunk pár könyvet, ami segíti az elfogadást, hiszen lehetünk bár soványak, gömbölyűek vagy kicsit mások, mint az átlag, tudni kell, hogy a testünk ugyanolyan értékes.

...
Kritika

Nick Hornby Brexit-regényben írta meg, hogyan szakadt szét Anglia

Vajon mi a közös a Brexitben és egy olyan párkapcsolatban, amiben a felek közt sok a különbség? Látszólag talán semmi, Nick Hornby új regényében azonban a kettő mégis párhuzamba kerül, méghozzá nem is akárhogy. Az Olyan, mint te a hét könyve. 

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Az életünket akkor tudjuk helyre tenni, ha ismerjük a családi múltunkat

...
Ruff Orsolya

Szöllősi még sosem írt annyira filmszerűen, mint az Illegálban

...
Forgách Kinga

Az élet egy kártyavár, és nem te osztod a lapokat