Elhunyt a Shardlake-sztorik atyja, a történelmi krimik díjnyertes szerzője

Elhunyt a Shardlake-sztorik atyja, a történelmi krimik díjnyertes szerzője

C.J. Sansom, a Tudor Angliában játszódó, nagy sikerű történelmi krimisorozat szerzője visszahúzódó ember volt, aki „inkább a regényein keresztül akart ismertté válni”.

sa | 2024. április 29. |

71 éves korában, április 27-én elhunyt C.J. Sansom, aki itthon elsősorban a Shardlake című történelmi krimijeivel vált népszerűvé. Az írónál 2012-ben diagnosztizáltak myeloma multiplexet, ami a csontvelőt érintő ritka és gyógyíthatatlan ráktípus. Sansom halálhírét a kiadója erősítette meg.

Krimi egy Tudor-kori ügyvédről? Naná!

Sansomot az Egyesült Királyság egyik legnépszerűbb történelmi regényírója volt. Különösen a Tudor-kori Angliában játszódó, púpos ügyvédről, Matthew Shardlake-ről szóló sorozata vált sikeressé – a regények alapján készült sorozat pont május 1-jén debütál a Disney+-on.

A sorozat hátteréül eseménydús időszak szolgál, a főhős Shardlake pedig több valós történelmi személlyel is kapcsolatba kerül, hogy kinyomozzon egy-egy ügyet. Kezdetben a politikai zseni Thomas Cromwell (őt Sean Bean alakítja a feldolgozásban) ad neki megbízást, majd Thomas Cranmer érsek, később Catherine Parr királynő, akinek sikerült túlélnie VIII. Henriket, végül pedig Erzsébet hercegnő.

Az uralkodó című Shardlake-regényt mi is szerettük, cikkünkben azt írtuk: „ami igazán lebilincselővé teszi a regényt, az, hogy itt nem csupán mindenki gyanús, hanem mindenki bűnös is kicsit.”

Mit érdemes tudnod a történelmi krimik mesteréről?

Az 1952-ben Edinburgh-ban, Christopher John Sansom néven született szerző angol apa és skót anya egyetlen gyermeke, akiket ő maga „hagyományos presbiteriánusnak” és konzervatívnak nevezett.

-

Tizenévesen Samsomot érdekelni kezdte a szocialista ideológia, majd történelem szakosként doktorált is a brit Munkáspárt két világháború közötti, Dél-Afrikával kapcsolatos politikájából. 

Később átképezte magát ügyvédnek, és Sussexben praktizált, amíg főállású író nem lett.

2003-ban jelent meg debütáló regénye, a Shardlake-sorozat első darabja, ami magyarul a Kard által címmel olvasható. A regény klasszikus kamarakrimi: egy fiktív sussexi kolostorban játszódik közvetlenül azelőtt, hogy VIII. Henrik elrendelte volna országában a szerzetesrendek feloszlatását és a vagyonuk elkobzását.

A könyvből azonnal bestseller lett, amit hat további Shardlake-regény követett. A szerző éppen a nyolcadik köteten dolgozott, mikor meghalt.

Shardlake ezzel együtt is minden idők legsikeresebb krimisorozatának hőse lett,

a regényekből mára több mint hárommillió példányt adtak el világszerte.

Pályafutása során Sansom számos díjat nyert, legutóbb a Crime Writers' Association Cartier Diamond Daggert, amivel a krimi műfajához való kiemelkedő hozzájárulását ismerték el.

Régi szerkesztője és kiadója, Maria Rejt szerint Sansom „kezdettől fogva csak arra vágyott, hogy csendben és felhajtás nélkül jelenhessen meg. De mindig hatalmas örömet okozott neki, hogy a közönség lelkesen fogadta a regényeit, és fáradhatatlanul dolgozott minden egyes könyvén, soha nem akart csalódást okozni egyetlen olvasónak sem”.

(Guardian)

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Ezeket az új adaptációkat nézd májusban a Disney+-on!

A Disney+ április végi és májusi premierjei között négy könyvadaptációt is találsz. 

...
Kritika

Nagyszabású Tudor-krimi

...
Hírek

Thomas Cromwell imakönyvét találták meg a Hever-kastélyban

Megtalálták Thomas Cromwell imakönyvét a Hever-kastélyban. Ez az a könyv, mellyel Hans Holbein híres portréján is látható. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

A hét könyve
Kritika
Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

A megosztó pszichiáter, Dr. Csernus Imre bemutatta hamarosan megjelenő új kötetét, melyben azt próbálja megfejteni, mit jelent ma magyarnak lenni.

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.