Krasznahorkai László Seiobóval üzent az oroszoknak

fk | 2022. március 10. |

Sok más művész és író mellett Krasznahorkai László is reagált egy poszttal az orosz-ukrán háborúra. Facebook-oldalán egy képet osztott meg, a következő üzenettel: "Orosz hadihajó, húzz a fszba! :: Seiobo”.

A bejegyzés egy pár nappal ezelőtti esetre utalt, amely a háború egyik olyan pillanata volt, amely az egész világsajtót bejárta. Az ukrán határőrök a fekete-tengeri Kígyó-szigetet védve szó szerint azt üzenték az őket fegyverletételre felszólító orosz hadihajónak, hogy „húzz a faszba”. Az esetről Zelenszkij ukrán elnök számolt be egyik videóüzenetében, mondván, az oroszok ezek után tüzet nyitottak, a szigetet védő 13 ukrán katona pedig elesett, mindannyian megkapják az Ukrajna hőse kitüntetést posztumusz. Később több hír arról számolt be, hogy a határőrök életben maradtak, csak fogságba estek. Indulatos felszólításuk azonban még így is a honvédők jelmondata lett.

Krasznahorkai László
Seiobo járt odalent
Magvető, 2021, 426 oldal
Krasznahorkai László: Seiobo járt odalent

Krasznahorkai most ezzel a mondattal reagált az oroszok inváziójára. Egyben egyik saját kötetére is utalt. A Seiobo járt odalent című elbeszéléskötete 2008-ban jelent meg, de azóta több nyelven kiadták (tavaly például olaszul jelent meg Várnai Dóra fordításában).  A pusztulásról mesélő kötetet annak idején az évtized legjobb könyvei közé választottuk, ezt írtuk róla:

„Pusztuló világ, a kultúra vége és oldalnyi hosszúságú, versbeszéd-szerű, szépséges mondatok jellemzik Krasznahorkai László elbeszéléskötetét, a Seiobo járt odalentet. A kultúrát és a művészetet jó szeretni, mert sokat tanulhatunk belőlük. A Fibonacci-számokra épülő kötetszerkezet a művészetről és a halálról szólnak, játszódjon bárhol Barcelonától Velencén át Japánig, vagy akármelyik kultúrában. Krasznahorkai szinte szent mondatokat ír, precízen és pontosan járja körbe témáját, versek ezek, nem mondatok. Restaurálás Barcelonában, Velencében Krisztus-kép, buddha Japánban. Gyönyörű mondatok és a mindenben benne rejlő művészet.”

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Patti Smith az ukrán himnuszt énekelte el egy fellépésén

Ukrajnáért énekelt Patti Smith egy pár nappal ezelőtti fellépésén: az ukrán himnusz angol verzióját adta elő New Yorkban.

...
Hírek

Felolvasást és adománygyűjtést szervez az ukrán nőkért a SZÍN

A nőnapi szolidaritási akció március 9-én lesz. Vonnák Diána az eseményen ukrán írónőktől frissen fordított szövegekből fog felolvasni.

...
Hírek

Globális bojkottra szólítanak fel az ukrán könyvszakma képviselői

Több követelést is megfogalmaztak a nemzetközi kollégák, szervezetek és kiadók felé.

...
Gyerekirodalom

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 1. rész

Május utolsó hétvégéje a gyerekekről szól, éppen ezért arra kértük a hazai gyerekkönyvkiadókat, hogy ezúttal ők ajánljanak olvasnivalót a kisebbeknek és a nagyobbaknak: van itt böngésző éppúgy, mint fantasyregény, de találtok sárkányos, kalandozós és fáraós mesét is. 1. rész.

Szerzőink

...
vl

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről