Kövesd te is Anne Frank videónaplóját!

Videonapló formájában mutatja be Anne Frank naplóját a YouTube-on a hollandiai Anne Frank Alapítvány. Luna Cruz Perez 13 éves színésznő meséli el rövid videókban a 75 éve lágerben elhunyt zsidó kislány történetét. Az 1944. augusztus 4-ig tartó eseményeket a napló alapján 15 részben mutatja be Anne szemszögéből az alapítvány YouTube-csatornáján. Az amszterdami ház rejtekéből ezen a napon hurcolták el a kislányt és családját a nácik.

.konyves. | 2020. április 01. |

A sorozattal a fiatalokhoz próbálják közelebb vinni Anne történetét. Az első két rész már el is érhető a Youtube-on, ezekben először a vidám, életrevaló kislányt és családját ismerjük meg. Fokozatosan követhetjük végig, ahogyan a zsidók elleni intézkedések miatt szűkül az életterük, majd azt is, amikor már kénytelenek úgy dönteni, hogy elbújnak. Anne ebben a feldolgozásban most a naplóírás helyett a kameráját viszi mindenhová, megosztja velünk, hogy miken mennek keresztül, hogy mit érez, mire vágyik. 

Írónak készült, meséket írt Anne Frank - Könyves magazin

Hollandia német megszállása alatt Anne Frank két évig bujkált egy raktár hátsó traktusában. Itt vezette naplóját, mely 1947-es kiadása óta a Biblia után a világ második legolvasottabb könyve. Az azonban kevésbé ismert, hogy Anne a hátsó traktusban elbeszéléseket és meséket is írt, sőt Cady élete címen még egy regénybe is belekezdett.

Anne Frank 1929. június 12-án született Frankfurtban. Családja a nácik hatalomra jutása után Hollandiába menekült. Amszterdamban telepedtek le, ahonnan az ország náci megszállása után sikertelenül próbáltak kivándorolni Amerikába, így 1942-től bujkáltak. Ezt az időszakot örökítette meg naplójában Anne. Utolsó feljegyzése 1944. augusztus 1-jei keltezésű. Három nappal később a náci hatóságok felfedezték amszterdami rejtekhelyüket és elhurcolták a családot. Anne Frank 1945 márciusában, 15 éves korában a bergen-belseni táborban, tífuszjárványban halt meg, alig néhány héttel a láger felszabadítása és a háború vége előtt.

Anne Frank naplóját az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította, és az alkotás a világ tíz legolvasottabb könyve közé tartozik. Anne élettörténetét, naplóját a mai napig rengetegen kutatják és sokféle feldolgozása készült már (a képregény-változatról például ITT írtunk). Mi pár éve Melissa Müllerrel, az Anne Frank - Egy lány élete szerzőjével készítettünk interjút, akinek számos új információt, forrást sikerült megszereznie Anne Frank és családja életéről. A naplóból kimaradt feljegyzésekről példéul ezt mondta:

"Az egyik, ami kimaradt, az egy bevezető volt, amelyben Anne azt írja, hogy nem szeretné, ha bárki elolvasná a naplóját. Otto Frank nyilván attól tartott, hogy ha ezt benne hagyja a naplóban, akkor a világ megbélyegzi, amiért apaként nem tartja tiszteletben a lánya kívánságát. A másik bejegyzés még érdekesebb volt, ez a szüleinek a házasságáról szólt. Tudjuk, hogy Anna imádta az apját, de az anyjával komoly problémái voltak. Nem akart olyan lenni, mint az édesanyja, unalmasnak, túl vallásosnak és szigorúnak tartotta. Ebben a feljegyzésben, amit Otto Frank kihagyott, azt írja, most már érti, hogy az anyja miért lett olyan amilyen: azért, mert az apja, Otto nem volt szerelmes a feleségébe. Ez egy szervezett házasság volt, Otto tisztelte a feleségét, de nem szerette, Edith emiatt nagyon sokat szenvedett. Anne először mutatott némi megértést az anyja iránt. Hogy Otto ezt miért vette ki? Azért, mert azt mutatta volna, hogy csak a pénzéért vette el őt. Ami így is volt. Úgy gondoltam, ez nem volt fair Edith Holländerrel szemben. A naplók eredeti verziójában ő mindenből ki van hagyva."

(MTI)

 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

90 éves lenne Anne Frank, akinek naplója nemcsak kordokumentum, de igazi jelkép is lett

...
Nagy

Képregényben elevenedik meg Anne Frank története

...
Nagy

Melissa Müller: Anne Franknak még mindig sok mondanivalója van az emberek számára

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

...
Nagy

5 izgalmas téma a Bereményi-mitológiából [Bereményi 75]

Ma lett 75 éves Bereményi Géza író és filmrendező, dalszöveg- és forgatókönyvíró. Születésnapja alkalmából most öt fontos témát emelünk ki az életművéből.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Szabó T. Anna hősei megtörik a nők évszázados hallgatását

...
vl

Megmutatjuk magyarul a 22 éves költő, Amanda Gorman versét, amitől felrobbant az internet

...
Szeder Kata

Vidéki ballada az Amerikai Álomról [zsebró]

Hírek
...
Beleolvasó

Bereményi Géza Eldorádójának ősváltozata egy elbeszélés volt

...
Hírek

Felolvasószínházban elevenedik meg Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezése

...
Hírek

Gyönyörű kisfilmet készítettek Szabó T. Anna egyik verséhez

...
Hírek

Így találta meg a könyveket Umberto Eco hatalmas könyvtárában

...
Hírek

Ismerd meg az illusztrátort, akit Murakami történetei inspirálnak

...
Hírek

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készülhet

...
Hírek

Inspiráló Barbie lett Maya Angelou költő

...
Hírek

Adam Driverrel a Netflixre készül a Fehér zaj adaptációja

...
Hírek

Ősszel lesz a könyvfesztivál, nyáron az Ünnepi Könyvhét