Kövesd te is Anne Frank videónaplóját!

Videonapló formájában mutatja be Anne Frank naplóját a YouTube-on a hollandiai Anne Frank Alapítvány. Luna Cruz Perez 13 éves színésznő meséli el rövid videókban a 75 éve lágerben elhunyt zsidó kislány történetét. Az 1944. augusztus 4-ig tartó eseményeket a napló alapján 15 részben mutatja be Anne szemszögéből az alapítvány YouTube-csatornáján. Az amszterdami ház rejtekéből ezen a napon hurcolták el a kislányt és családját a nácik.

.konyves. | 2020. április 01. |

A sorozattal a fiatalokhoz próbálják közelebb vinni Anne történetét. Az első két rész már el is érhető a Youtube-on, ezekben először a vidám, életrevaló kislányt és családját ismerjük meg. Fokozatosan követhetjük végig, ahogyan a zsidók elleni intézkedések miatt szűkül az életterük, majd azt is, amikor már kénytelenek úgy dönteni, hogy elbújnak. Anne ebben a feldolgozásban most a naplóírás helyett a kameráját viszi mindenhová, megosztja velünk, hogy miken mennek keresztül, hogy mit érez, mire vágyik. 

Írónak készült, meséket írt Anne Frank - Könyves magazin

Hollandia német megszállása alatt Anne Frank két évig bujkált egy raktár hátsó traktusában. Itt vezette naplóját, mely 1947-es kiadása óta a Biblia után a világ második legolvasottabb könyve. Az azonban kevésbé ismert, hogy Anne a hátsó traktusban elbeszéléseket és meséket is írt, sőt Cady élete címen még egy regénybe is belekezdett.

Anne Frank 1929. június 12-án született Frankfurtban. Családja a nácik hatalomra jutása után Hollandiába menekült. Amszterdamban telepedtek le, ahonnan az ország náci megszállása után sikertelenül próbáltak kivándorolni Amerikába, így 1942-től bujkáltak. Ezt az időszakot örökítette meg naplójában Anne. Utolsó feljegyzése 1944. augusztus 1-jei keltezésű. Három nappal később a náci hatóságok felfedezték amszterdami rejtekhelyüket és elhurcolták a családot. Anne Frank 1945 márciusában, 15 éves korában a bergen-belseni táborban, tífuszjárványban halt meg, alig néhány héttel a láger felszabadítása és a háború vége előtt.

Anne Frank naplóját az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította, és az alkotás a világ tíz legolvasottabb könyve közé tartozik. Anne élettörténetét, naplóját a mai napig rengetegen kutatják és sokféle feldolgozása készült már (a képregény-változatról például ITT írtunk). Mi pár éve Melissa Müllerrel, az Anne Frank - Egy lány élete szerzőjével készítettünk interjút, akinek számos új információt, forrást sikerült megszereznie Anne Frank és családja életéről. A naplóból kimaradt feljegyzésekről példéul ezt mondta:

"Az egyik, ami kimaradt, az egy bevezető volt, amelyben Anne azt írja, hogy nem szeretné, ha bárki elolvasná a naplóját. Otto Frank nyilván attól tartott, hogy ha ezt benne hagyja a naplóban, akkor a világ megbélyegzi, amiért apaként nem tartja tiszteletben a lánya kívánságát. A másik bejegyzés még érdekesebb volt, ez a szüleinek a házasságáról szólt. Tudjuk, hogy Anna imádta az apját, de az anyjával komoly problémái voltak. Nem akart olyan lenni, mint az édesanyja, unalmasnak, túl vallásosnak és szigorúnak tartotta. Ebben a feljegyzésben, amit Otto Frank kihagyott, azt írja, most már érti, hogy az anyja miért lett olyan amilyen: azért, mert az apja, Otto nem volt szerelmes a feleségébe. Ez egy szervezett házasság volt, Otto tisztelte a feleségét, de nem szerette, Edith emiatt nagyon sokat szenvedett. Anne először mutatott némi megértést az anyja iránt. Hogy Otto ezt miért vette ki? Azért, mert azt mutatta volna, hogy csak a pénzéért vette el őt. Ami így is volt. Úgy gondoltam, ez nem volt fair Edith Holländerrel szemben. A naplók eredeti verziójában ő mindenből ki van hagyva."

(MTI)

 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

90 éves lenne Anne Frank, akinek naplója nemcsak kordokumentum, de igazi jelkép is lett

...
Nagy

Képregényben elevenedik meg Anne Frank története

...
Nagy

Melissa Müller: Anne Franknak még mindig sok mondanivalója van az emberek számára

...
Podcast

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

A mansfieldi kastély Jane Austen harmadik nyomtatásban megjelent regénye, amely a maga idejében közönségsikert aratott, a kritikusok viszont fanyalogva fogadták. Az Austen-projekt keretében most mi is felütöttük a regényt.

Szerzőink

...
Jakobovits Kitti

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

...
Ruff Orsolya

A Tojáséjtől indul az utazás a versek világába

...
Sándor Anna

H. G. Wells marslakói a holdra szállásunkat is inspirálták

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Az irodalom mint magányos város [Fehérvári Irodalmi Napok]

...
Nagy

10+1 érdekesség A nagy Gatsby írójának életéről

...
Hírek

Ezeket a könyveket olvassák a Hová lettél, szép világ főhősei

...
Szórakozás

Installációval, pop-up koncerttel, külföldi vendégjátékokkal vár minket a Budapesti Őszi Fesztivál

...
Hírek

Összeesett egy golfversenyen Tom Felton, a Harry Potter-filmek Draco Malfoya

...
Szórakozás

Ezt az öt könyvet olvassák a Szexoktatás harmadik évadában

...
Promóció

Hogyan befolyásolják a színek a hangulatunkat

...
Promóció

Kaszinó otthon? Ez bizony megvalósítható!