Könyvesblokk: Akunyin, Krasznahorkai, Polcz

.konyvesblog. | 2018. szeptember 17. |

Egy kalandos nyomozás, egy híres író majdnem névrokonának New York-i története és egy visszaemlékezés, mely visszaröpít a két világháború közötti Erdélybe - ezekkel az újdonságok indítjuk a hetet.

Borisz Akunyin: A Víz bolygó

Borisz Akunyin: A Víz bolygó

Fordította: Iván Ildikó, Európa Könyvkiadó, 2018, 560 oldal, 4299 HUF

 

Borisz Akunyin leghíresebb hőse visszatér, A Víz bolygó című kötetben ugyanis Eraszt Fandorint három újabb kalandon kísérheti végig az olvasó. Korábban ezt írtuk Fandorinról: „Foglalkozását tekintve 19. századi címzetes tanácsos, majd a különleges ügyosztály nyomozója, nem mellesleg pedig hivatásos sármőr. Alakja először az Azazel című 1998-as regényben bukkant fel, páratlan sikerszériát indítva el ezzel (…)”. Fandorin természetesen a mostani kötetben is számos kihívással szembesül, ezek leküzdéséhez pedig minden tudására és képességére szüksége lesz. Néhány éve interjúztunk is Akunyinnal, a cikkért kattintsatok ide!

Krasznahorkai László: Aprómunka egy palotáért

Krasznahorkai László: Aprómunka egy palotáért

Magvető Könyvkiadó, 2018, 88 oldal, 2999 HUF

 

Krasznahorkai László egy éve, a Margón mesélt arról, hogy egy ösztöndíjjal a New York Public Libraryben kutathatott, „és az állítása szerint pusztán tréfából választott Van-e élet a Moby Dick után? kutatási cím tükrében elsősorban Herman Melville-lel és az ő kapcsán Malcolm Lowryval foglalkozott. Később pedig a 2012-ben elhunyt Lebbeus Woods New York-i építész munkáival, amikre szintén a véletlen folytán bukkant rá, és amik olyan erővel hatottak rá, hogy a kutatás lezárásaként megírt előadásán túl is folytatta az írást. Így született a télen megjelenő Manhattan-terv, melyre mint egy regényprológusra tekint, és születik maga a regény is, mely az Aprómunka egy palotáért címet viseli.” A Manhattan-terv korábban a hét könyve volt nálunk, most viszont végre megjelenik az említett regény is; utóbbi hőse és elbeszélője egy New York-i könyvtáros, bizonyos Hermann Melvill, aki csak majdnem névrokona a Moby Dick írójának.

Polcz Alaine: Gyermekkorom

Polcz Alaine: Gyermekkorom

Jelenkor Kiadó, 2018, 200 oldal, 2999 HUF

 

A felnőtt író és pszichológus, az éles szemű, mégis együttérző megfigyelő szemével látjuk a két háború közötti „román világban” Kolozsvár, Vízakna és Bukarest között hányódó családot, a megélhetésért szívós harcot folytató édesanyát, a hébe-hóba felbukkanó apát, akinek ügyvédi praxisát a magyar kisebbséget sújtó diszkrimináció veszélyezteti, a testvéreket és féltestvéreket, a közelebbi és távolabbi rokonokat - megannyi elgondolkodtató sors, dokumentumértékű megfigyelés a Polcz Alaine hagyatékából előkerült önéletrajzi írásokban.