Száműzték Orwellt a kínai iskolák könyvtáraiból

Száműzték Orwellt a kínai iskolák könyvtáraiból

A kulturális forradalom óta először végeztek tisztogatást a kínai könyvtárakban - az intézkedés eredményeként a politikailag inkorrektnek tartott könyveket szedték le a polcokról.

Könyves Magazin | 2020. július 13. |

A koronavírus-járvány után újranyitottak Kínában az iskolák, ezzel a lendülettel pedig szerte az országban elkezdték leszedni a könyvtárak polcairól azokat a könyveket, amelyeket politikai értelemben nem tartanak megbízhatónak. A cél - Hszi Csin-ping elnök szándéka szerint -, hogy az oktatásban különösen nagy hangsúlyt kapjon a hazafiasság és az ideológiai tisztaság.

A kínai oktatási minisztérium még tavaly adott ki egy olyan direktívát, amely arra kötelezte az általános és középiskolákat, hogy szabaduljanak meg az illegálisnak vagy helytelennek tartott könyvektől, ami mostanra a Reuters beszámolója szerint a 33 tartományból legalább 30-ban meg is történt. Bár Hszi elnöksége alatt erősödött a cenzúra Kínában, ám évtizedek óta - sőt, egy politikai elemző szerint a kulturális forradalom óta - ez az első országos kampány, amely kimondottan a könyvtárakat veszi célba.

Eltűntek a hongkongi könyvtárakból a demokráciapárti könyvek - Könyves magazin

Hoppon maradhattak, akik a napokban demokráciapártinak vagy ellenzékinek tartott szerzők műveit akarták kikölcsönözni a hongkongi közkönyvtárakból, azok ugyanis egyszerűen eltűntek a polcokról. A vitatott és sokat kritizált nemzetbiztonsági törvényre hivatkozva a kínai hatóságok eltávolíttatták a hongkongi közkönyvtárakból a demokráciapártinak tekintett könyveket. A BBC szerint állítólag meg fogják vizsgálni, hogy a most bevont könyvek sértik-e az új törvényt.

A jogszabály az iskola tanáraira bízza a szelekciót, akik egyrészt az idejétmúlt, elnyűtt könyveket szanálják ki, másrészt azokat, amelyek tartalma valamiért érzékenynek számít. Bár a minisztérium nem állított össze listákat, de az iskoláknak meg kell szabadulniuk azoktól a könyvektől, amelyek sértik az ország egységét, szuverenitását, amelyek megzavarják a társadalmi rendet és stabilitást, amelyek sértik a kommunista párt irányelveit, politikáját és vezetőinek hírnevét. A direktíva szerint menniük kell azoknak a könyveknek is, amelyek tartalma nincs összhangban a szocialista értékekkel, deviáns világnézetet és értéket képviselnek, valamint vallási doktrínákat és kánonokat hirdetnek.

Egy vidéki középiskola tanára azt mondta a Reutersnek, hogy náluk el kellett távolítani a könyvtárból a lianhuanhuának nevezett képregényszerű könyveket, a kereszténységről és buddhizmusról szóló köteteket, de mennie kellett Orwell Állatfarm és 1984 című regényeinek is. A névtelenséget kérő tanár azt mondta, hogy egy könyvtáros vezetésével még áprilisban vezényelték ki őt meg a kollégáit a könyvek szelekciójára: több mint egy héten keresztül napi 5-6 órán át több ezer címet néztek végig, és körülbelül száz könyvet távolítottak el a polcokról. Hogy mi lesz a sorsuk, még nem tisztázott, egyelőre helyi raktárakban tárolják őket.

Az eltávolított könyveket újakkal pótolták, az új címeket egy 422 oldalas listáról választhatták ki, ezeken például Mao Ce-tung verseskötete és a Tamás bátya kunyhója is szerepel - valamint a Micimackó, ami csak azért meglepő, mert a mesefigura képét folyamatosan cenzúrázzák Kínában, amióta az internetes mémek folyamatosan viccet csinálnak abból, hogy Hszi elnök mennyire hasonlít a potrohos medvéhez. A dolog egészen odáig fajult, hogy 2018-ban a Disney nem mutathatta be Kínában a Barátom, Róbert Gida című filmet.

Forrás: Reuters

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Eltűntek a hongkongi könyvtárakból a demokráciapárti könyvek

Hoppon maradhattak, akik a napokban demokráciapártinak vagy ellenzékinek tartott szerzők műveit akarták kikölcsönözni a hongkongi közkönyvtárakból, azok ugyanis egyszerűen eltűntek a polcokról.

...
Hírek

A Minecraft virtuális könyvtárral küzd a cenzúra ellen

A világ számos országában él és virul a cenzúra, a tiltás viszont a Minecraftra nem terjed ki - így jöhetett létre a virtuális Cenzúrázatlan Könyvtár.

...
Hírek

Orwell mellett A kis hableány is a kuvaiti cenzúra áldozatául esett

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

Berg Judit évek óta az egyik legismertebb és legnépszerűbb hazai gyerekkönyvírónk, mi pedig most összeszedtünk róla öt érdekességet, amelyeket eddig talán nem tudtatok róla.

...
Gyerekirodalom

Nézz bele az Édes mostoha filmváltozatába!

Dobó Kata filmet forgatott Lakner Artúr gyerekklasszikusából: ez lett az El a kezekkel a Papámtól!, ma pedig kijött az első előzetes.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: Berg Judit gyerekkrimije lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Berg Judit Keresők című könyvét választotta.

Polc

A fiatalság nem elég a boldogsághoz, a szégyennel és a dühvel meg kell küzdeni

...

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

...

Marina Abramović átment a falon, mi pedig beleshetünk a fal mögé

...

Miért csodálkozunk még mindig a hétköznapok abszurditásán?

...
A hét könyve
Kritika
Zadie Smith hőseinek a tévedés élethossziglani elfoglaltságot jelent
...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.