Száműzték Orwellt a kínai iskolák könyvtáraiból

Száműzték Orwellt a kínai iskolák könyvtáraiból

A kulturális forradalom óta először végeztek tisztogatást a kínai könyvtárakban - az intézkedés eredményeként a politikailag inkorrektnek tartott könyveket szedték le a polcokról.

Könyves Magazin | 2020. július 13. |

A koronavírus-járvány után újranyitottak Kínában az iskolák, ezzel a lendülettel pedig szerte az országban elkezdték leszedni a könyvtárak polcairól azokat a könyveket, amelyeket politikai értelemben nem tartanak megbízhatónak. A cél - Hszi Csin-ping elnök szándéka szerint -, hogy az oktatásban különösen nagy hangsúlyt kapjon a hazafiasság és az ideológiai tisztaság.

A kínai oktatási minisztérium még tavaly adott ki egy olyan direktívát, amely arra kötelezte az általános és középiskolákat, hogy szabaduljanak meg az illegálisnak vagy helytelennek tartott könyvektől, ami mostanra a Reuters beszámolója szerint a 33 tartományból legalább 30-ban meg is történt. Bár Hszi elnöksége alatt erősödött a cenzúra Kínában, ám évtizedek óta - sőt, egy politikai elemző szerint a kulturális forradalom óta - ez az első országos kampány, amely kimondottan a könyvtárakat veszi célba.

Eltűntek a hongkongi könyvtárakból a demokráciapárti könyvek - Könyves magazin

Hoppon maradhattak, akik a napokban demokráciapártinak vagy ellenzékinek tartott szerzők műveit akarták kikölcsönözni a hongkongi közkönyvtárakból, azok ugyanis egyszerűen eltűntek a polcokról. A vitatott és sokat kritizált nemzetbiztonsági törvényre hivatkozva a kínai hatóságok eltávolíttatták a hongkongi közkönyvtárakból a demokráciapártinak tekintett könyveket. A BBC szerint állítólag meg fogják vizsgálni, hogy a most bevont könyvek sértik-e az új törvényt.

A jogszabály az iskola tanáraira bízza a szelekciót, akik egyrészt az idejétmúlt, elnyűtt könyveket szanálják ki, másrészt azokat, amelyek tartalma valamiért érzékenynek számít. Bár a minisztérium nem állított össze listákat, de az iskoláknak meg kell szabadulniuk azoktól a könyvektől, amelyek sértik az ország egységét, szuverenitását, amelyek megzavarják a társadalmi rendet és stabilitást, amelyek sértik a kommunista párt irányelveit, politikáját és vezetőinek hírnevét. A direktíva szerint menniük kell azoknak a könyveknek is, amelyek tartalma nincs összhangban a szocialista értékekkel, deviáns világnézetet és értéket képviselnek, valamint vallási doktrínákat és kánonokat hirdetnek.

Egy vidéki középiskola tanára azt mondta a Reutersnek, hogy náluk el kellett távolítani a könyvtárból a lianhuanhuának nevezett képregényszerű könyveket, a kereszténységről és buddhizmusról szóló köteteket, de mennie kellett Orwell Állatfarm és 1984 című regényeinek is. A névtelenséget kérő tanár azt mondta, hogy egy könyvtáros vezetésével még áprilisban vezényelték ki őt meg a kollégáit a könyvek szelekciójára: több mint egy héten keresztül napi 5-6 órán át több ezer címet néztek végig, és körülbelül száz könyvet távolítottak el a polcokról. Hogy mi lesz a sorsuk, még nem tisztázott, egyelőre helyi raktárakban tárolják őket.

Az eltávolított könyveket újakkal pótolták, az új címeket egy 422 oldalas listáról választhatták ki, ezeken például Mao Ce-tung verseskötete és a Tamás bátya kunyhója is szerepel - valamint a Micimackó, ami csak azért meglepő, mert a mesefigura képét folyamatosan cenzúrázzák Kínában, amióta az internetes mémek folyamatosan viccet csinálnak abból, hogy Hszi elnök mennyire hasonlít a potrohos medvéhez. A dolog egészen odáig fajult, hogy 2018-ban a Disney nem mutathatta be Kínában a Barátom, Róbert Gida című filmet.

Forrás: Reuters

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Eltűntek a hongkongi könyvtárakból a demokráciapárti könyvek

Hoppon maradhattak, akik a napokban demokráciapártinak vagy ellenzékinek tartott szerzők műveit akarták kikölcsönözni a hongkongi közkönyvtárakból, azok ugyanis egyszerűen eltűntek a polcokról.

...
Hírek

A Minecraft virtuális könyvtárral küzd a cenzúra ellen

A világ számos országában él és virul a cenzúra, a tiltás viszont a Minecraftra nem terjed ki - így jöhetett létre a virtuális Cenzúrázatlan Könyvtár.

...
Hírek

Orwell mellett A kis hableány is a kuvaiti cenzúra áldozatául esett

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Varró Dániel Diótörőjébe időnként belecsúszik a 21. század

Varró Dániel verses mesében dolgozta fel az egyik legnagyobb karácsonyi klasszikust, melyhez Szegedi Katalin gondolta újra a Diótörő figuráját.

...
Nagy

Közös élettársunk: a szorongás

Az elmúlt hónapokban a szorongás a mindennapjaink része lett, de alapvetően miért szorongunk, mihez kezdhetünk vele, és milyen könyvekkel segíthetünk a gyerekeknek és a kamaszoknak a feldolgozásban? A Yelon és a Könyves Magazin közös cikkében erre keressük a választ.

...
Gyerekirodalom

Nézegess otthonról Rofusz Kinga-képeket!

Az esztergomi könyvtár a korlátozások miatt az interneten rendezi meg a meseillusztrátorok hetét, amelynek ezúttal Rofusz Kinga a meghívottja. Nézegessetek képeket az Otthonból vagy a Kapitány és Narancshalból.

Polc

Háy János megírta a legkeményebb karantént, az életet

...

A járványok megmutatják, hogy az ember egyáltalán nem ura a természetnek

...

A szétszakított menekült családokról mesél az Elveszett gyerekek archívuma

...

Nesbo birodalmában nincs más, csak hó, hegyek meg hullák

...
A hét könyve
Kritika
Atwoodnál a lányok barátságból teszik pokollá egymás életét
...
Nagy

Ferenc pápa: A koronavírus a mi Noé-pillanatunk

Ferenc pápa új könyve, az Álmodjunk együtt a koronavírus okozta válságban nyújt iránymutatást. A kötetet tegnap mutatták be egy nemzetközi online webinaron, ahol a pápa szerzőtársa mesélt arról, hogyan született meg a könyv.