A Minecraft virtuális könyvtárral küzd a cenzúra ellen

A világ számos országában él és virul a cenzúra, a tiltás viszont a Minecraftra nem terjed ki - így jöhetett létre a virtuális Cenzúrázatlan Könyvtár.

.konyvesblog. | 2020. március 13. |

A világ számos országában megtiltották olyan blogok, lapok, honlapok működését, melyek irányvonala szembemegy az éppen regnáló rezsimével. A tiltás ugyanakkor nem terjed ki a Minecraftra, ezzel pedig új lehetőségek nyíltak a cenzúra ellen küzdők számára.

Míg ugyanis egyes országok simán blokkolhatnak olyan oldalakat, amelyek szerintük sértőek, addig ezek a rezsimek a Minecraftot nem tiltják. Így jöhetett létre a virtuális könyvekkel tömött könyvtár, amelyben csupa tiltott olvasnivalót találnak a felhasználók.

A Cenzúrázatlan Könyvtárat (The Uncensored Library) a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet és a Blockworks nevű cég hozta létre: ebben több száz olyan virtuális könyvet tárolnak, melyek a világ bizonyos részein betiltott cikkeket tartalmaznak.

A neoklasszicista vonásokat mutató virtuális épület amúgy elég menőn néz ki, az alkotók szerint tematikus termek vannak benne (országspecifikusak), és jelenleg nagyjából 200 könyvet találnak a felhasználók, tele olyan cikkekkel, melyeket elhallgatott, bebörtönzött vagy éppen már megölt újságírók jegyeznek. A terv az, hogy idővel és szükség esetén még több kötettel bővülhessen a könyvtár.

Forrás: IGN

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Cenzúrával vádolják az olvasók az Amazont

...
Hírek

Cenzúrázták Orhan Pamuk interjúját Törökországban

...
Nagy

Mit keres az okostelefon és a Minecraft a magyar népmesékben?

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Szuggesztív és szenvedélyes lett a Normális emberek adaptációja

...
Hírek

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

...
Nagy

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2021-ben