A Minecraft virtuális könyvtárral küzd a cenzúra ellen

A világ számos országában él és virul a cenzúra, a tiltás viszont a Minecraftra nem terjed ki - így jöhetett létre a virtuális Cenzúrázatlan Könyvtár.

.konyvesblog. | 2020. március 13. |

A világ számos országában megtiltották olyan blogok, lapok, honlapok működését, melyek irányvonala szembemegy az éppen regnáló rezsimével. A tiltás ugyanakkor nem terjed ki a Minecraftra, ezzel pedig új lehetőségek nyíltak a cenzúra ellen küzdők számára.

Míg ugyanis egyes országok simán blokkolhatnak olyan oldalakat, amelyek szerintük sértőek, addig ezek a rezsimek a Minecraftot nem tiltják. Így jöhetett létre a virtuális könyvekkel tömött könyvtár, amelyben csupa tiltott olvasnivalót találnak a felhasználók.

A Cenzúrázatlan Könyvtárat (The Uncensored Library) a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet és a Blockworks nevű cég hozta létre: ebben több száz olyan virtuális könyvet tárolnak, melyek a világ bizonyos részein betiltott cikkeket tartalmaznak.

A neoklasszicista vonásokat mutató virtuális épület amúgy elég menőn néz ki, az alkotók szerint tematikus termek vannak benne (országspecifikusak), és jelenleg nagyjából 200 könyvet találnak a felhasználók, tele olyan cikkekkel, melyeket elhallgatott, bebörtönzött vagy éppen már megölt újságírók jegyeznek. A terv az, hogy idővel és szükség esetén még több kötettel bővülhessen a könyvtár.

Forrás: IGN

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Cenzúrával vádolják az olvasók az Amazont

...
Hírek

Cenzúrázták Orhan Pamuk interjúját Törökországban

...
Nagy

Mit keres az okostelefon és a Minecraft a magyar népmesékben?