Visszakerülnek a Libribe Kepes András könyvei

Sikerült rendezni a konfliktusokat a hétvégén, így hamarosan újra kaphatók lesznek Kepes András könyvei a Libri boltjaiban. Mindezt maga a szerző erősítette meg az Indexnek eljuttatott levelében

fk | 2021. február 01. |

A múlt héten egyik napról a másikra eltűntek Kepes András könyvei a boltokból, a szerző hivatalos Facebook-oldalán számolt be arról, hogy nem lehet kapni új könyvét, A boldog hülye és az okos depresszióst a nagy kereskedőknél. Mindezt olyan kontextusba helyezte, mintha valami rosszindulatú akció történt volna, valójában azonban egy üzleti döntés állt a háttérben, amelyről mi is írtunk: a Libri kiadói csoport egyik alapítója, igazgatója, Halmos Ádám elhagyta a hét év alatt óriásivá növekedett kiadói csoportot, és elindította az Open Booksot, ahova követte őt több sikerszerző is.

Amikor Kepes András kiírta, hogy nem lehet kapni a könyvet, a felháborodás érthetően óriási volt, hiszen nem szoktak eltűnni könyvek a kereskedelemből egyik pillanatról a másikra. Kepes a két Facebook-posztját követően aztán egy harmadikat is közzétett, ebben a békességre hivatkozott, korábbi két posztját pedig levette.

A Libri-Bookline Zrt. az ügyben a következőket nyilatkozta: „amennyiben valamely szerző saját kezdeményezése alapján nem kíván a Libri kiadóval a továbbiakban együttműködni, ezt tiszteletben tartva, a könyveket addig megjelentető Libri kiadónak nincs további joga kiadni a műveket. Ilyen esetekben a Libri kiadó a meglévő készleteket optimalizálja annak érdekében, hogy a szükségszerű átmenet minden esetben tiszta és egyszerű lehessen”. 

A hétvégén aztán újabb fordulat következett: Kepes András azt írta az Indexnek eljuttatott levelében, hogy rendezték a konfliktust a Librivel, és a kiadótól ígéretet kapott, hogy a könyvei hamarosan ismét ott lesznek a boltokban:  

„Úgy tűnik, sikerül rendezni a konfliktusokat a LIBRI-BOOKLINE-nal. Vasárnap délelőtti sétára invitáltak. A kulturált, mondhatnám kellemes beszélgetés során ígéretet kaptam, hogy a jövő héten a könyveim ismét ott lesznek a boltokban. Örülök, hogy a kiadó-terjesztő óriás a probléma megoldására koncentrálva állt hozzá az ügyhöz. Lám, milyen hasznos egy vasárnap délelőtti egészségügyi séta.”

Közben a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése is közleményben reagált az ügyre. Ebben a következőképpen foglaltak állást:

„Az elmúlt napokban a közéleti sajtóban is nagy teret kapott egy, a könyvszakmát érintő, alapvetően piaci természetű ügy.  Az eset azért kapott a szokásosnál nagyobb publicitást, mert egy érintett részéről elhangzott az az – azóta már  visszavont – feltételezés, hogy az üzleti döntések valamilyen módon összefüggésben állnak a Holokauszt-emléknappal. Mindez érzéketlenséggel, kimondatlanul pedig antiszemitizmus vádjával illette a legnagyobb magyar könyvforgalmazót és annak vezetőit. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése aggodalommal figyelte a vita ilyen irányú alakulását, hiszen pontosan tudjuk, hogy ez az utalás nemcsak igaztalan, hanem egy kevéssé tájékozott olvasó szemében akár lemoshatatlan bélyeggé is válhat.

A teljes magyar könyvszakmát képviselő szervezetként nem dolgunk, hogy – az egyébként minden magyar könyvesbolt számára érezhető – üzleti vitában igazságot tegyünk, de kötelességünk kiállni az igaztalanul hírbe hozottak mellett. Bízunk benne, hogy a vita további inszinuációk nélkül, békésen rendeződik.”

Az eset hátterében álló kiadói átalakulásokról ITT írtunk bővebben. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Kepes, Gárdos, Barabási és Zimbardo új kiadóhoz ment át

Kepes András Facebook-bejegyzése mögött érdekes könyvpiaci mozgás áll: elhagyta a Libri könyvkiadói csoportot az alapító, igazgató Halmos Ádám, aki magával vitte sikerszerzőit.

...
Hírek

Bookline top50: Kepes vitte a decembert

A Bookline decemberi sikerlistája szerint az év utolsó hónapjában Kepes András gondolatai keltették a legnagyobb figyelmet, Edith Eva Eger várva várt új könyve lett a második, a legendás zenész, Presser önvallomása pedig a harmadik.

...
Nagy

Kepes András: Meg kell tanulnunk elfogadni, hogy a valóság alaphelyzete a bizonytalanság

Kepes András új esszékötete, A boldog hülye és az okos depressziós nemcsak azt kutatja, hogyan lehetünk boldogok ebben a világban, hanem saját és családja történetének kérdéseire is válaszokat ad. 

A hét könyve
Kritika
A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel
...
Hírek

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerte a Libri-díjat!

Idén hetedik alkalommal osztották ki a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. 2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A kis Nicolas világa maga a jólfésült káosz [Bookline Kids]

A kis Nicolas semmit sem öregszik, a René Goscinny és Jean-Jacques Sempé szerzőpáros könyvei töretlenül népszerűek. De mi a titok? A Bookline Kids podcastsorozatában ennek jártunk utána.

...
Gyerekirodalom

Shona Innes meséje arról szól, hogyan és miért érdemes lassítani

Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Olvass bele A gondolatok kertjébe!

...
Gyerekirodalom

Dolák-Saly Róbert a világ leghosszabb nyakú zsiráfjáról mesél

Dolák-Saly Róbert új könyvében félszáz vers és mese állatkertből ismert főszereplői vallanak magukról és rólunk, emberekről komoly-komolytalansággal vagy fordítva. Olvass bele!