Visszakerülnek a Libribe Kepes András könyvei

Sikerült rendezni a konfliktusokat a hétvégén, így hamarosan újra kaphatók lesznek Kepes András könyvei a Libri boltjaiban. Mindezt maga a szerző erősítette meg az Indexnek eljuttatott levelében

fk | 2021. február 01. |

A múlt héten egyik napról a másikra eltűntek Kepes András könyvei a boltokból, a szerző hivatalos Facebook-oldalán számolt be arról, hogy nem lehet kapni új könyvét, A boldog hülye és az okos depresszióst a nagy kereskedőknél. Mindezt olyan kontextusba helyezte, mintha valami rosszindulatú akció történt volna, valójában azonban egy üzleti döntés állt a háttérben, amelyről mi is írtunk: a Libri kiadói csoport egyik alapítója, igazgatója, Halmos Ádám elhagyta a hét év alatt óriásivá növekedett kiadói csoportot, és elindította az Open Booksot, ahova követte őt több sikerszerző is.

Amikor Kepes András kiírta, hogy nem lehet kapni a könyvet, a felháborodás érthetően óriási volt, hiszen nem szoktak eltűnni könyvek a kereskedelemből egyik pillanatról a másikra. Kepes a két Facebook-posztját követően aztán egy harmadikat is közzétett, ebben a békességre hivatkozott, korábbi két posztját pedig levette.

A Libri-Bookline Zrt. az ügyben a következőket nyilatkozta: „amennyiben valamely szerző saját kezdeményezése alapján nem kíván a Libri kiadóval a továbbiakban együttműködni, ezt tiszteletben tartva, a könyveket addig megjelentető Libri kiadónak nincs további joga kiadni a műveket. Ilyen esetekben a Libri kiadó a meglévő készleteket optimalizálja annak érdekében, hogy a szükségszerű átmenet minden esetben tiszta és egyszerű lehessen”. 

A hétvégén aztán újabb fordulat következett: Kepes András azt írta az Indexnek eljuttatott levelében, hogy rendezték a konfliktust a Librivel, és a kiadótól ígéretet kapott, hogy a könyvei hamarosan ismét ott lesznek a boltokban:  

„Úgy tűnik, sikerül rendezni a konfliktusokat a LIBRI-BOOKLINE-nal. Vasárnap délelőtti sétára invitáltak. A kulturált, mondhatnám kellemes beszélgetés során ígéretet kaptam, hogy a jövő héten a könyveim ismét ott lesznek a boltokban. Örülök, hogy a kiadó-terjesztő óriás a probléma megoldására koncentrálva állt hozzá az ügyhöz. Lám, milyen hasznos egy vasárnap délelőtti egészségügyi séta.”

Közben a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése is közleményben reagált az ügyre. Ebben a következőképpen foglaltak állást:

„Az elmúlt napokban a közéleti sajtóban is nagy teret kapott egy, a könyvszakmát érintő, alapvetően piaci természetű ügy.  Az eset azért kapott a szokásosnál nagyobb publicitást, mert egy érintett részéről elhangzott az az – azóta már  visszavont – feltételezés, hogy az üzleti döntések valamilyen módon összefüggésben állnak a Holokauszt-emléknappal. Mindez érzéketlenséggel, kimondatlanul pedig antiszemitizmus vádjával illette a legnagyobb magyar könyvforgalmazót és annak vezetőit. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése aggodalommal figyelte a vita ilyen irányú alakulását, hiszen pontosan tudjuk, hogy ez az utalás nemcsak igaztalan, hanem egy kevéssé tájékozott olvasó szemében akár lemoshatatlan bélyeggé is válhat.

A teljes magyar könyvszakmát képviselő szervezetként nem dolgunk, hogy – az egyébként minden magyar könyvesbolt számára érezhető – üzleti vitában igazságot tegyünk, de kötelességünk kiállni az igaztalanul hírbe hozottak mellett. Bízunk benne, hogy a vita további inszinuációk nélkül, békésen rendeződik.”

Az eset hátterében álló kiadói átalakulásokról ITT írtunk bővebben. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Kepes, Gárdos, Barabási és Zimbardo új kiadóhoz ment át

Kepes András Facebook-bejegyzése mögött érdekes könyvpiaci mozgás áll: elhagyta a Libri könyvkiadói csoportot az alapító, igazgató Halmos Ádám, aki magával vitte sikerszerzőit.

...
Hírek

Bookline top50: Kepes vitte a decembert

A Bookline decemberi sikerlistája szerint az év utolsó hónapjában Kepes András gondolatai keltették a legnagyobb figyelmet, Edith Eva Eger várva várt új könyve lett a második, a legendás zenész, Presser önvallomása pedig a harmadik.

...
Nagy

Kepes András: Meg kell tanulnunk elfogadni, hogy a valóság alaphelyzete a bizonytalanság

Kepes András új esszékötete, A boldog hülye és az okos depressziós nemcsak azt kutatja, hogyan lehetünk boldogok ebben a világban, hanem saját és családja történetének kérdéseire is válaszokat ad. 

Az évtized könyve
...
Nagy

Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

A hét könyve
Kritika
Lydia Davis a hétköznapi sodródásban is meglátja a rendet
...
Nagy

Miért fordítja el a fejét az ember, amikor a szomszédait felszállítják egy vonatra, amelyről nem tudni, hová indul?

Géraldine Schwarz az Emlékezet nélkül című esszéregénye segít megérteni a múltfeldolgozás és az emlékezetpolitika jelentőségét. Interjú.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Fehér Boldizsár: Nátán, Súnemből

A legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat 2019-beFehér Boldizsár nyerte el Vak majom című regényével, ami a Magvető Kiadónál jelent meg. 2020-ban havonta jelentkezett Hogyan legyünk népszerűek és szerezzünk barátokat című tárcasorozatával.

...
Nagy

"Válaszd a jövőt. Válaszd az életet. De miért akarnék ilyesmit csinálni?" – 25 éves a Trainspotting-film

Idén 25 éves Danny Boyle kultfilmje, a Trainspotting, amely Irvine Welsh azonos című regényéből készült.

...
Kritika

Az apokalipszis mi magunk vagyunk

Florian Herscht leveleket írogat Angela Merkel kancellárasszonynak, hogy figyelmeztesse egy kvantumfizikai problémára, amit egy kisvárosi szabadegyetem fizikatanárától hallott, és amiből arra következtet, hogy a világ el fog pusztulni. A Herscht 07769 a hét könyve, írásunk kisebb szpojlereket tartalmaz.

...
Nagy

A Jókai-rajongók, a kutyaszar és az elnémítás kultúrája

Tóth Krisztinát meglincselik az internetezők, mert Az arany embert kivenné a kötelező olvasmányok listájáról. Olvasás, kánon, cancel culture.

...
Kritika

Kinget idézi, de nem kíván dickensi magasságokba törni J.D. Barker thrillere

Szíve helyén sötétség három az egyben: egy meglepően jól sikerült coming-of-age sztori és egy tipikus barkeri krimi, melyeket megfűszerez a Stephen King-es természetfeletti. 

...
Nagy

Egy sváb-magyar család hajtűkanyarokkal teli 20. századi története

Illés Klára könyvében személyes naplóbejegyzésekből, levelekből, hivatalos dokumentumokból rajzolódik ki egy dunántúli sváb-magyar parasztcsalád huszadik század története.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

A Kamaszmonológokban nincs tabu

Februárban A szívem egy bezárt bódé lett a Szívünk rajta kiemelt könyve, amelynek történetei érzékenyen rezonálnak a kamaszok testi és lelki változásaira, félelmeire, frusztrációira és örömeire.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta - Vicces, játékos, elgondolkodtató könyvek Északról

Februárban a Szívem egy bezárt bódé című norvég YA-könyv lett a hónap kiemelt könyve, amely keresetlen őszinteséggel, mégis érzékenyen navigál a kamaszlélek bugyraiban. Az észak-európai szerzők sokszor merészebben nyúlnak kényesebb témákhoz is, könyveikben ugyanakkor rengeteg a humoros elem, a játékosság. A Szívünk rajta matricásai között is számos ilyen akad, ezek közül választottunk ki most hármat.

...
Gyerekirodalom

Generációk nőttek fel Csukás István meséin

Egy éve nincs közöttünk Csukás István költő-meseíró, akinek olyan figurákat köszönhetünk, mint a Süsü, Festéktüsszentő Hapci Benő vagy Oriza-Triznyák.