Ezekkel a könyvekkel izzíts A játszma című filmre!

Júniusban mutatják be A játszma című filmet, amely a kommunista Magyarország kémvilágába vezet (ITT írunk róla). A modern kori titkosszolgálatok működéséről számos fikciós és tényirodalmi kötet elérhető, most utóbbiak közül ajánlunk kettőt.

ro | 2022. április 07. |
Tabajdi Gábor
Budapest a titkosszolgálatok hálójában 1945-1989
Jaffa, 2015, 256 oldal
-

Hol laktak a pártállami titkosszolgák a fővárosban? Melyik későbbi miniszterelnök buktatta le az őt figyelő ügynököket? Milyen véletlen vezetett egy fiatal értelmiségi társaság megfigyeléséhez? Mindez kiderül Tabajdi Gábor Budapest a titkosszolgálatok hálójában című kötetéből, amely azt vizsgálja, hogy annak idején hol és hogyan feszült rá a pártállami titkosszolgálati háló a fővárosra. A bemutatón elhangzott, hogy a kommunista érában a belvárosi éttermekben például kimondottan aktívak voltak a megfigyelők, így a Százéves étteremben készült az a megfigyelési fotó 1958-ban, melyen Örkény István Fekete Sándor íróval beszélget, a Pilvax étteremhez pedig a Költők fedőnéven végrehajtott nyomozás kötődik: "Utóbbi egy olyan baráti társaságot takart, melynek tagjait nem vették fel a bölcsészkarra, összejöveteleiken verseket olvastak fel, az állambiztonság pedig azt is feltételezte róluk, hogy rendszerváltó terveket szövögetnek. Ők tulajdonképpen egy véletlennek köszönhetően kerültek a titkosszolgálatok látómezejébe, egyikük ugyanis a vonaton mesélt a találkozókról, szerencsétlenségére azonban az útitársa egy önkéntes rendőr volt. A korról sokat elmond, hogy a tizenkét fős baráti társaságból két fő beszervezett volt".

Dezső András
Fedősztori
21. Század, 2021, 425 oldal
-

Tavaly jelent meg Dezső András Fedősztori című új könyve, amely a hírszerzés világára nyit ajtót. "A Fedősztori a magyar és a Magyarországon dolgozó külföldi titkosszolgálatok világát mutatja be példákon keresztül, történeti hűséggel, apró részletekbe menően, olvasmányosan. A könyvben szerepel történet a Sakálról, KGBéláról, Dezső nagy újságírói sztorijáról, a 2018-as Migration Aid-botrányról vagy a Pegasus-ügyről, és persze a hidegháborús időszakról, a rendszerváltásról is szó esik" - írtuk a könyvről. A bemutatót az őszi Margón tartották, ahol sok más sztori mellett elhangzott például az is, hogy a Tomi mosóport annak idején a magyar hírszerzés lopta el Nyugatról, és hogy Dezső több egykori hírszerzőt hallott arról nosztalgiázni, hogy milyen hétköznapi használati tárgyunk volt még kémkedés gyümölcse. A margós beszélgetést amúgy ITT tudjátok visszahallgatni.

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Dezső András: A digitális technológiák veszélyesek a hírszerzői munkára is

A Fedősztori a magyar titkosszolgálatok működését tárja fel, a margós bemutatóról készült felvételt most teljes egészében végighallgathatod.

...
Nagy

Kémek, akik végigírták a hidegháborút

...
Nagy

A kémek valósága - John le Carré világa

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

David Sundin interaktív képeskönyve, A könyv, amelyik nem akarta, hogy elolvassák minden idők egyik legdacosabb gyerekkönyve, cserébe viszont felejthetetlen kalandot ígér azokra az estékre, amikor a gyerek sehogy sem akar elaludni, sőt, azt is megmutatja, hogy az olvasás nemcsak a passzív befogadásról szól, hanem valódi varázslat.

...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

Egressy Zoltán dráma- és regényíró új gyerekregényében egy csapat gördeszkás zavarja meg a lakótelep nyugalmát, az ellentétek viszont nem feloldhatatlanok.

...
Gyerekirodalom

Pavlova kisasszonytól Petunia néni lazacáig - 3+1 gasztrokönyv gyerekeknek

Az ételekkel és ízekkel való tudatos ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, éppen ezért most összeszedtünk néhány kimondottan gyerekeknek szóló könyvet, amelyek szemléletesen mesélnek a gasztronómiáról, és még recepteket is tartalmaznak.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.