Ezekkel a könyvekkel izzíts A játszma című filmre!

Júniusban mutatják be A játszma című filmet, amely a kommunista Magyarország kémvilágába vezet (ITT írunk róla). A modern kori titkosszolgálatok működéséről számos fikciós és tényirodalmi kötet elérhető, most utóbbiak közül ajánlunk kettőt.

ro | 2022. április 07. |
Tabajdi Gábor
Budapest a titkosszolgálatok hálójában 1945-1989
Jaffa, 2015, 256 oldal
-

Hol laktak a pártállami titkosszolgák a fővárosban? Melyik későbbi miniszterelnök buktatta le az őt figyelő ügynököket? Milyen véletlen vezetett egy fiatal értelmiségi társaság megfigyeléséhez? Mindez kiderül Tabajdi Gábor Budapest a titkosszolgálatok hálójában című kötetéből, amely azt vizsgálja, hogy annak idején hol és hogyan feszült rá a pártállami titkosszolgálati háló a fővárosra. A bemutatón elhangzott, hogy a kommunista érában a belvárosi éttermekben például kimondottan aktívak voltak a megfigyelők, így a Százéves étteremben készült az a megfigyelési fotó 1958-ban, melyen Örkény István Fekete Sándor íróval beszélget, a Pilvax étteremhez pedig a Költők fedőnéven végrehajtott nyomozás kötődik: "Utóbbi egy olyan baráti társaságot takart, melynek tagjait nem vették fel a bölcsészkarra, összejöveteleiken verseket olvastak fel, az állambiztonság pedig azt is feltételezte róluk, hogy rendszerváltó terveket szövögetnek. Ők tulajdonképpen egy véletlennek köszönhetően kerültek a titkosszolgálatok látómezejébe, egyikük ugyanis a vonaton mesélt a találkozókról, szerencsétlenségére azonban az útitársa egy önkéntes rendőr volt. A korról sokat elmond, hogy a tizenkét fős baráti társaságból két fő beszervezett volt".

Dezső András
Fedősztori
21. Század, 2021, 425 oldal
-

Tavaly jelent meg Dezső András Fedősztori című új könyve, amely a hírszerzés világára nyit ajtót. "A Fedősztori a magyar és a Magyarországon dolgozó külföldi titkosszolgálatok világát mutatja be példákon keresztül, történeti hűséggel, apró részletekbe menően, olvasmányosan. A könyvben szerepel történet a Sakálról, KGBéláról, Dezső nagy újságírói sztorijáról, a 2018-as Migration Aid-botrányról vagy a Pegasus-ügyről, és persze a hidegháborús időszakról, a rendszerváltásról is szó esik" - írtuk a könyvről. A bemutatót az őszi Margón tartották, ahol sok más sztori mellett elhangzott például az is, hogy a Tomi mosóport annak idején a magyar hírszerzés lopta el Nyugatról, és hogy Dezső több egykori hírszerzőt hallott arról nosztalgiázni, hogy milyen hétköznapi használati tárgyunk volt még kémkedés gyümölcse. A margós beszélgetést amúgy ITT tudjátok visszahallgatni.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Dezső András: A digitális technológiák veszélyesek a hírszerzői munkára is

A Fedősztori a magyar titkosszolgálatok működését tárja fel, a margós bemutatóról készült felvételt most teljes egészében végighallgathatod.

...
Nagy

Kémek, akik végigírták a hidegháborút

...
Nagy

A kémek valósága - John le Carré világa

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Otthonuk megmentéséért szövetkezik az ork, a troll és egy undok elf – Olvass bele!

Bartók Imre első ifjúsági regénye mesebeli vidékre kalauzolja olvasóit. De mi történik, ha az orkok, trollok, elfek és a többi varázslatos lény otthona, Dlöf veszélybe kerül?

...
Gyerekirodalom

Mi lehet izgalmasabb, mint a nyár a Balatonon? – 10 gyerekkönyv a kedvenc tavunkról

Gyerekeknek való olvasmányokat ajánlunk, ha nemcsak mártóznátok a vízben, hanem a Balaton partján könyveket is olvasnátok a tóról.

...
Gyerekirodalom

Vass Dorottea olvasáskutató: Amíg a felnőttek megszabják a gyerekeknek, mit olvassanak, nem érhetünk el eredményt

Egyre többször halljuk: a mai gyerekek kevesebbet olvasnak. Szakemberrel beszélgettünk a jelenségről, és tanácsokat is kaptunk arra vonatkozóan, mit tehetünk ellene.

Kiemeltek
...
Kritika

Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe

A karcsú krimi a humor és melankolikus nosztalgia elegye a legagyafúrtabb elméket is próbára tévő kódokról és a múló időről. A végső megoldás a hét könyve.

...
Nagy

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

Először járt Budapesten az ünnepelt olasz író, Alessandro Baricco. A beszélgetésen sok minden szóba került a zenétől a mesterséges intelligencián és Nemecsek Ernőn át odáig, hogy régebben jobb volt-e gyereknek lenni, mint ma.

...
Nagy

Ez a 20 legjobb könyv, amit a 21. században írtak – a New York Times olvasói szerint

A New York Times a könyvszakma prominens személyiségei után az olvasói között is megfuttatta a kérdést, hogy melyek a legjobb könyvek az elmúlt közel 25 év szép- és tényirodalmi terméséből. Mutatjuk az eredményt.