Jogerősen megsemmisítette a Kúria a Micsoda család! rekordbüntetését

fk | 2022. március 17. |

Ahogy arról mi is írtunk tavaly, a Pest Megyei Kormányhivatal júliusban 250 ezer forintra bírságolta a Micsoda család! című mesekönyv egyik forgalmazóját, a Lírát, mert szerintük jelezni kellett volna, hogy a kiadvány a „normálistól eltérő” családokat mutat be. A Líra Csoport már akkor vizsgálni kezdte a jogi válaszlépés lehetőségét. A cég végül a bírósághoz fordult, a Budapest Környéki Törvényszék pedig kimondta: a büntetés jogtalan volt. A kormányhivatal azonban nem nyugodott bele az ítéletbe, és felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a döntés ellen. Az Rtl.hu ma arról számolt be, hogy a Kúria elutasította a keresetet, így jogerősen megsemmisítette a Kúria a szivárványcsaládos mesekönyv rekordbüntetését.

LAWRENCE SCHIMEL
Micsoda család!
Ford.: Szabó T. Anna, Szivárványcsaládokért Alapítvány, 2021, 36 oldal
-

A Szivárványcsaládokért Alapítvány a Facebook-oldalán reagált, a következőket írták:

„Nagyon-nagyon örülünk a jogerős ítéletnek. A #családazcsalád, majd az #ugyanaz kampányunk elindítása óta sokat beszéltünk arról: a szivárványcsaládok teljesen normális, hétköznapi családok. Ugyanúgy szeretjük a gyerekeinket, ugyanúgy meg kell főzni a kakaót reggel, ugyanúgy átöleljük, ha beteg, és ugyanúgy elszorul a torkunk, ha először áll ki verset mondani az iskolai ünnepségen. Nagyon örülünk annak, hogy két bíróság is kimondta: Magyarországon nincs helye büntetésnek azért, ha egy mesekönyvben olyan kisgyerekes családok szerepelnek, amelyekből többezer él hazánkban.

A szerető családok úgy másfélék, hogy közben mégis ugyanolyanok
A szerető családok úgy másfélék, hogy közben mégis ugyanolyanok

Az ország első szivárványcsaládos mesekönyveként definiálja a Micsoda család!-ot a kötetet kiadó alapítvány, ami tárgyszerűen igaz is, a hangsúly közben mégis egészen máshol van.

Tovább olvasok


Az érintett családoknak a jogerős ítélet különösen annak fényében fontos megerősítés, hogy az elmúlt években több intézkedés is hátrányosan érintette és megbélyegezte őket: legyen az az Egyenlő Bánásmód Hatóság felszámolása, az iskolai erőszak elleni érzékenyítő foglalkozások betiltása, az őket érő joghátrányokról szóló társadalmi célú hirdetések korlátozása, vagy a népszavazási kampányban elhangzó valótlanságok.”

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Félelemről és támogatásról írt a Micsoda család! szerzője a magyar homofób korlátozások miatt

Lawrence Schimel a Book24 sikerlistájának első három helyezettjét posztolta a Facebookján: az első a Micsoda család!, a második a Meseország mindenkié

...
Hírek

The Guardian: a Micsoda család! szerzőjét még eltökéltebbé teszik a támadások

...
Hírek

Oroszországban is megjelent a Micsoda család!

A mesekönyv kiadásáért felelős Sphere alapítvány kampányt indított, amivel a melegek elleni propagandatörvény visszavonásáért küzdenek. 

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Litkai Gergely: Hogyan kerüljünk ki egy fekete lyukat?

...
Zöld

Az önfeledt szexualitás pszichológiája szerint nincs olyan, ami nem normális

...
Zöld

Moskát Anita: Talált tárgyak jegyzéke, 2047. szeptember

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. 

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.

...
Szórakozás

Balla Gergely: Ezen a nyelven tudok a legmélyebben kapcsolódni önmagamhoz/ a.dal.szöveg

Weöres Sándorról, archaikus képekről, református családi hagyományról és az írásról mint módosult tudatállapotról beszélgettünk Balla Gergővel. Ez az új podcastsorozatunk zenéről, írásról és textusról, a.dal.szöveg

Szerzőink

...
Karádi Gergő

“Minek kéne bármin is izgulni?” - MMAMT: Okos, hülye

...
sa

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

...
Litkai Gergely

Litkai Gergely: Hogyan kerüljünk ki egy fekete lyukat?