Botlatókővel emlékeznek a Budapestről elhurcolt Jane Hainingre

Botlatókővel emlékeznek a Budapestről elhurcolt Jane Hainingre

Jane Haining Magyarország német megszállása után zsidó gyerekeket bújtatott a budapesti skót misszión, később velük együtt Auschwitzba deportálták. Skóciában most emléket állítanak neki. Könyvek hírek mellé.

ro | 2023. február 13. |

Az edinburgh-i városi tanács úgy döntött, hogy botlatókővel emlékeznek Jane Haining misszionáriusra, akit Budapestről hurcoltak el Auschwitzba a második világháború idején - derül ki az Edinburgh News összeállításából. Jane Haining azon kevés skót egyike, aki a holokausztban veszítette életét: a harmincas évek elejétől Magyarországon dolgozott, a Skót Misszió leánynevelő intézet nevelője volt. A háború kitörését követően a skót egyház azt tanácsolta neki, hogy térjen haza, de ő a maradást választotta, és később zsidó származású gyerekeket bújtatott. A nácik 1944-ben letartóztatták: kémkedéssel vádolták, később Auschwitzba deportálták és megölték.

Az edinburgh-i képviselők ost egyhangúlag úgy döntöttek, hogy botlatókő felállításával állítanak emléket Jane Hainingnek, amelyet egy templom (St Stephen’s Church) előtt fognak elhelyezni.

Még 1997-ben, születésének 100. évfordulóján a Jad Vasem intézet a Világ Igaza címmel adózott Haining emlékének. A budapesti Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében 2010-től nevét viseli a Duna pesti rakpartjának Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakasza. Haining életéről már magyarul is olvashatunk, ezek közül mutatunk meg most kettőt.

Lynley Smith
A missziótól a mártírságig - Jane Haining élete
Ford.: Kada Júlia, Helikon, 2014, 264 oldal
-

Haining budapesti időszakáról szól A missziótól a mártírságig - Jane Haining élete című könyv. A fülszöveg szerint naplóját és életének titkait rokona, az új-zélandi újságírónő Lynley Smith kutatta ki és adta közre az Egyesült Államokban.

Halász Margit
Hetvenhét vörös bárány
Ill.: Bogdán Viki, PRAE, 2020, 148 oldal
-

De ugyancsak róla szól Halász Margit Hetvenhét vörös bárány című gyerekkönyve, pontosabban a kötet zárómeséje, A lány, aki sírva varrta az égre a csillagokat. A kötetbe itt tudtok beleolvasni:

A magyar népmesei motívumokat és a skót hagyományokat vegyíti Halász Margit
A magyar népmesei motívumokat és a skót hagyományokat vegyíti Halász Margit
Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A holokauszt-túlélő Bruck Edit szerint kommunikáció világában éppen a generációk közötti megértés lehetetlenült el

Dokumentumfilmet mutattak be az Olaszországban élő, magyar származású Edith Bruck életéről. Bruck korábban József Attila, Illyés Gyula és Radnóti Miklós verseit forította olaszra. Elveszett kenyér című önéletrajzi regényében holokauszt-történetét írta meg (a kötet 2022-ben jelent meg magyarul). A most bemutatott film apropóján beszélt a szerző fiatalok között végzett munkájáról és tapasztalatairól és Ferenc pápáról is.

...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Szórakozás

Anne Frankra és a holokauszt gyerekáldozataira emlékezik a Párhuzamos történetek

Az Auschwitzba deportált 230 ezer gyerek és kamasz közül mindössze 700-an élték túl a tábort. A holokauszt gyerekáldozataira és túlélőire emlékezik az Anne Frank – Párhuzamos történetek című dokumentumfilm.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Aki mesés kalanddá tette a nyelvtant - 95 éve született Varga Katalin

1928. március 26-án született Budapesten Varga Katalin, akinek olyan gyerekirodalmi alkotásokat köszönhetünk, mint a Gőgös Gúnár Gedeon, a Mosó Masa mosodája és az Én, te, ő – Kaland a szófajok birodalmában.

...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Podcast

20 éves A Da Vinci-kód: Jézus feleségétől a 80 millió eladott példányig

2003-ban jelent meg angolul A Da Vinci-kód, a kötet sikerére pedig jellemző, hogy abban az évben az eladásokat tekintve csak egy másik giga-bestseller, a Harry Potter és a Főnix Rendje tudta túlszárnyalni. De mit tudott és mit tud a regény most? Podcastben kibeszéltük.

Hírek
...
Szórakozás

Fekete István történelmi klasszikusa ihlette a Végvárak, vitézeket

...
Panodyssey

Vajsenbek Péter: Immigrant story / Akik még hisznek / Magyarok és értelmiségiek [Panodyssey]

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Szórakozás

Tarr Béla, Fekete István, ChatGPT-féle Godot és a Műanyag égbolt [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Alkotótárs

Vonnák Diána: A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja

...
Zöld

Peter Wohlleben elmagyarázza, hogyan erősödik meg az erdő, ha békén hagyjuk

...
Hírek

Elhunyt Kipke Tamás Táncsics Mihály-díjas újságíró, író

...
Hírek

Összeállt a Magyar Könyvtervezés díj shortlistje

...
Zöld

Magyar mesterséges intelligencia segíthet a depresszió szűrésében