Írók, tudósok és művészek üzenik: nem térhetünk vissza a „normális életünkhöz”

Többek közt Anne Carson, Naomi Klein és Michael Ondaatje is aláírta azt a nyílt levelet, amelyben hírességek egész sora kéri, hogy a koronavírus-járvány után legyenek drasztikus változások, ahelyett, hogy visszatérne minden a régi kerékvágásba.

Könyves Magazin | 2020. május 11. |

Annak ellenére, hogy a világ vezetői ma arról beszélnek, hogy miként fog zajlani a visszatérés a megszokott mindennapokhoz, számos tudós, művész és író úgy véli, hogy a „normális élethez” már nem lehet és nem szabad visszatérni a koronavírus-járvány után.

Többek közt Anne Carson, Naomi Klein, és Michael Ondaatje is aláírta azt a nyílt levelet, amelyet a Le Monde közölt a napokban, és amelynek az a célja, hogy ezt az üzenetet eljuttassák az emberekhez és a döntéshozókhoz. A levelet kétszázan írták alá, köztük számos Nobel-díjas kutató és más híresség (például Madonna, Barbra Streisand, Juliette Binoche, vagy Robert De Niro is). A levélben úgy fogalmaztak, a pandémia hatalmas tragédia, ugyanakkor lehetőséget kínál arra, hogy közelebbről is ránézzünk arra, hogyan romboltuk le szisztematikusan a saját környezetünket. Éppen ezért a járvány után radikális változásokra van szükség.

Mint írják, a fogyasztás oda vezetett, hogy megtagadtuk a saját életünket, a növények, az állatok és sok-sok ember életét. A környezetszennyezés, a globális felmelegedés és a természeti területek lerombolása a világot törésponthoz vezette. Ezek miatt az okok miatt, valamint a növekvő társadalmi egyenlőtlenségük miatt, szerintük elképzelhetetlen, hogy visszatérjünk a „normális életünkhöz”, amelynek a fogyasztás és a gazdasági növekedés az alapja. 

Forrás: France24/ Lithub

Kapcsolódó cikkek
...
Összekötve

Mi köze a macskáknak a koronavírushoz? - Összekötve Rózsa Lajos evolúcióbiológussal

Rózsa Lajos evolúcióbiológussal az alapkutatások fontosságáról, a tudományos vizsgálatok eredményeiről és a járvány eddig felismert tendenciáiról beszélgettünk az Összekötve pénteki műsorában. 

...
Hírek

Margaret Atwood: A koronavírus okozta helyzet nem disztópikus

A Szolgálólány meséjének szerzője szerint a járványhelyzet megkövetel kompromisszumokat, de ez nem egyenlő azzal, hogy most totalitarizmusban élünk.

...
Kritika

Járvány idején szabadok vagyunk, de házi őrizetben - Paolo Giordano könyvet írt a koronavírusról

"Egyetlen egységes organizmus vagyunk" - figyelmeztet új könyvében Paolo Giordano, aki a tudós szemével, mégis társadalmi összefüggéseiben próbálja elemezni a kialakult járványhelyzetet.

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.