Írók, tudósok és művészek üzenik: nem térhetünk vissza a „normális életünkhöz”

Többek közt Anne Carson, Naomi Klein és Michael Ondaatje is aláírta azt a nyílt levelet, amelyben hírességek egész sora kéri, hogy a koronavírus-járvány után legyenek drasztikus változások, ahelyett, hogy visszatérne minden a régi kerékvágásba.

Könyves Magazin | 2020. május 11. |

Annak ellenére, hogy a világ vezetői ma arról beszélnek, hogy miként fog zajlani a visszatérés a megszokott mindennapokhoz, számos tudós, művész és író úgy véli, hogy a „normális élethez” már nem lehet és nem szabad visszatérni a koronavírus-járvány után.

Többek közt Anne Carson, Naomi Klein, és Michael Ondaatje is aláírta azt a nyílt levelet, amelyet a Le Monde közölt a napokban, és amelynek az a célja, hogy ezt az üzenetet eljuttassák az emberekhez és a döntéshozókhoz. A levelet kétszázan írták alá, köztük számos Nobel-díjas kutató és más híresség (például Madonna, Barbra Streisand, Juliette Binoche, vagy Robert De Niro is). A levélben úgy fogalmaztak, a pandémia hatalmas tragédia, ugyanakkor lehetőséget kínál arra, hogy közelebbről is ránézzünk arra, hogyan romboltuk le szisztematikusan a saját környezetünket. Éppen ezért a járvány után radikális változásokra van szükség.

Mint írják, a fogyasztás oda vezetett, hogy megtagadtuk a saját életünket, a növények, az állatok és sok-sok ember életét. A környezetszennyezés, a globális felmelegedés és a természeti területek lerombolása a világot törésponthoz vezette. Ezek miatt az okok miatt, valamint a növekvő társadalmi egyenlőtlenségük miatt, szerintük elképzelhetetlen, hogy visszatérjünk a „normális életünkhöz”, amelynek a fogyasztás és a gazdasági növekedés az alapja. 

Forrás: France24/ Lithub

Kapcsolódó cikkek
...
Összekötve

Mi köze a macskáknak a koronavírushoz? - Összekötve Rózsa Lajos evolúcióbiológussal

Rózsa Lajos evolúcióbiológussal az alapkutatások fontosságáról, a tudományos vizsgálatok eredményeiről és a járvány eddig felismert tendenciáiról beszélgettünk az Összekötve pénteki műsorában. 

...
Hírek

Margaret Atwood: A koronavírus okozta helyzet nem disztópikus

A Szolgálólány meséjének szerzője szerint a járványhelyzet megkövetel kompromisszumokat, de ez nem egyenlő azzal, hogy most totalitarizmusban élünk.

...
Kritika

Járvány idején szabadok vagyunk, de házi őrizetben - Paolo Giordano könyvet írt a koronavírusról

"Egyetlen egységes organizmus vagyunk" - figyelmeztet új könyvében Paolo Giordano, aki a tudós szemével, mégis társadalmi összefüggéseiben próbálja elemezni a kialakult járványhelyzetet.

Egy kiállítás képe
...
Egy kiállítás képe

Selyem Zsuzsa: Ne fázz! [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Finy Petra: Szerintem [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Tóth Krisztina: Taki [Egy kiállítás képe]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.