Írók, tudósok és művészek üzenik: nem térhetünk vissza a „normális életünkhöz”

Többek közt Anne Carson, Naomi Klein és Michael Ondaatje is aláírta azt a nyílt levelet, amelyben hírességek egész sora kéri, hogy a koronavírus-járvány után legyenek drasztikus változások, ahelyett, hogy visszatérne minden a régi kerékvágásba.

Könyves Magazin | 2020. május 11. |

Annak ellenére, hogy a világ vezetői ma arról beszélnek, hogy miként fog zajlani a visszatérés a megszokott mindennapokhoz, számos tudós, művész és író úgy véli, hogy a „normális élethez” már nem lehet és nem szabad visszatérni a koronavírus-járvány után.

Többek közt Anne Carson, Naomi Klein, és Michael Ondaatje is aláírta azt a nyílt levelet, amelyet a Le Monde közölt a napokban, és amelynek az a célja, hogy ezt az üzenetet eljuttassák az emberekhez és a döntéshozókhoz. A levelet kétszázan írták alá, köztük számos Nobel-díjas kutató és más híresség (például Madonna, Barbra Streisand, Juliette Binoche, vagy Robert De Niro is). A levélben úgy fogalmaztak, a pandémia hatalmas tragédia, ugyanakkor lehetőséget kínál arra, hogy közelebbről is ránézzünk arra, hogyan romboltuk le szisztematikusan a saját környezetünket. Éppen ezért a járvány után radikális változásokra van szükség.

Mint írják, a fogyasztás oda vezetett, hogy megtagadtuk a saját életünket, a növények, az állatok és sok-sok ember életét. A környezetszennyezés, a globális felmelegedés és a természeti területek lerombolása a világot törésponthoz vezette. Ezek miatt az okok miatt, valamint a növekvő társadalmi egyenlőtlenségük miatt, szerintük elképzelhetetlen, hogy visszatérjünk a „normális életünkhöz”, amelynek a fogyasztás és a gazdasági növekedés az alapja. 

Forrás: France24/ Lithub

Kapcsolódó cikkek
...
Összekötve

Mi köze a macskáknak a koronavírushoz? - Összekötve Rózsa Lajos evolúcióbiológussal

Rózsa Lajos evolúcióbiológussal az alapkutatások fontosságáról, a tudományos vizsgálatok eredményeiről és a járvány eddig felismert tendenciáiról beszélgettünk az Összekötve pénteki műsorában. 

...
Hírek

Margaret Atwood: A koronavírus okozta helyzet nem disztópikus

A Szolgálólány meséjének szerzője szerint a járványhelyzet megkövetel kompromisszumokat, de ez nem egyenlő azzal, hogy most totalitarizmusban élünk.

...
Kritika

Járvány idején szabadok vagyunk, de házi őrizetben - Paolo Giordano könyvet írt a koronavírusról

"Egyetlen egységes organizmus vagyunk" - figyelmeztet új könyvében Paolo Giordano, aki a tudós szemével, mégis társadalmi összefüggéseiben próbálja elemezni a kialakult járványhelyzetet.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé mutatnak, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek.

...
Nagy

Királynak lenni sosem volt életbiztosítás

Király! – A magyar uralkodók véresen komoly históriája címmel írt könyvet a magyar királyokról Benedek Szabolcs. Interjúnkban szóba került az uralkodással járó kockázat, a nők szerepe és a Trónok harca, és kiderült az is, vajon melyik királyunkat mellőzi az utókor emlékezete.

...
Nagy

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

Milyen lesz az életünk, ha egyszer vége lesz a pandémiának? Mennyire lesz hangsúlyos a vírus és a karantén témája az irodalomban később? Ezeket a kérdéseket járták körbe a Dekameron-projekt című novelláskötet bemutatóján. 

...
Kritika

Jü Hua regénye megmutatja, milyen volt az élet fél évszázada Kínában

Kína egyik legismertebb kortárs írójának könyve egy kínai parasztember tragédiákkal teli életének bemutatása. Az Élni az elmúlt idő, a vissza nem térő ifjúság, az elherdált lehetőségek, az elveszített családtagok, a keserves tapasztalatok derűs, belenyugvó, mégis torokszorító összegzése.

...
Nagy

Simon Stålenhag: A technológia a túlélés eszköze lehet, de meg is ölhet minket

Kérdeztük a műveiben fellelhető gyerekkori emlékekről, arról, hogy lehet valami egyszerre retro és futurisztikus, hogyan kapcsolódik könyve az E.T-hez és azt is megtudhatjuk, szerinte mi kell ahhoz, hogy megbirkózzunk a klímaváltozással. Interjú.

...
Nagy

Sorsválasztás az irodalomban – Könyves válaszok Popper gondolataira

Az életünk determináltságát, az irányításban nekünk jutó részt vizsgálta Popper Péter Hogyan választunk magunknak sorsot? című könyve, a témában ugyanakkor rengeteg szépirodalmi mű is íródott, ezek közül mutatunk meg most párat!