Margaret Atwood: A koronavírus okozta helyzet nem disztópikus

Margaret Atwood, aki megalkotta Gileádot és írt már a civilizáció összeomlásáról is (például a Maddaddam-trilógiában), most arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a mostani lezárt világ ijesztő és kellemetlen, attól még nem disztópikus.

Könyves Magazin | 2020. április 17. |

Az író a BBC Radio 5-nak adott interjújában azt mondta, hogy a disztópia egy olyan társadalmi berendezkedést takar, amiben nem akarnánk élni. A most kialakult helyzet nem volt tervezett. Szóval bár vannak olyan intézkedések, amik nem annyira kellemesek és kompromisszumokat követelnek meg az emberektől, attól még nem totalitarizmusban élünk.

Atwood szerint az ilyen időszakokban az emberek hajlamosak bűnbakokat keresni, mert úgy érzik, ha megtalálják a felelőst, akkor ki tudják küszöbölni a fenyegetést. Amikor a fekete halál elterjedt, az emberek a következő csoportokat hibáztatták: a leprásokat, akik városról városra mentek, a cigányokat, amiért sokat utaztak, és a zsidókat. És persze a boszorkányokat, akikről azt gondolták, hogy szándékosan terjesztik a pestist mindenfelé. Ezért úgy hitték, ha ezeket a csoportokat mind elpusztítják, akkor majd eltűnik a dögvész. „Azt hiszem, a fő cél mindig az, hogy megégessenek valamit.”

Atwood kihalásra ítélte az emberiséget - Könyves magazin

„Bár a , melyeknek egyelőre megjósolhatatlan a kimenetelük (az interjúnkat a szerzővelMaddAddam fikció, egyetlen olyan technológia vagy biolény sem szerepel benne, ami nem létezik, nem áll fejlesztés alatt, illetve nincs rá elméleti lehetőség már jelenleg is" - írja Margaret Atwood a MaddAddam-trilógia utolsó oldalain.

Atwood azokat a politikusokat is kritikával illette, akik katonai nyelvet használnak, mikor a járványhelyzetről beszélnek. Szerinte ez nem háború. Az áldozatok nem azért áldozatok, mert nem küzdenek elég keményen. Az író azt jósolta, hogy ez a válság azt fogja eredményezni, hogy jobban megbecsüljük majd az egészségügyi dolgozókat és általában véve az egészségügyet is.

Atwood egyébként nem pihen a karantén alatt sem. Testvérével, Ruth-tal például különleges bábelőadást készítettek Edgar Allan Poe A Vörös Halál álarca című művéből, amit a BBC Two vetített le. 

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Az ehető nő írásakor Atwoodot nagyon izgatta a szimbolikus kannibalizmus

Végre magyarul is olvasható Margaret Atwood Az ehető nő című 1969-es regénye, amelyet a cukrászdák kirakatában látott marcipánfigurák ihlettek.

...
Nagy

8 érdekesség a ma 80 éves Margaret Atwoodról

...
Kritika

Atwood kihalásra ítélte az emberiséget

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

Hírek
...
Szórakozás

Alternatív kabaré, roma hősök és az ezerszer áldott nyolcadik kerület [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...
Hírek

Milyen könyveket olvasott Napóleon két csata között?

...
Hírek

Meghalt Henry Kissinger, a hidegháború csúcsdiplomatája

...
Hírek

Megvan a 2023-as Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj három jelöltje

...
Gyerekirodalom

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes