Margaret Atwood: A koronavírus okozta helyzet nem disztópikus

Margaret Atwood, aki megalkotta Gileádot és írt már a civilizáció összeomlásáról is (például a Maddaddam-trilógiában), most arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a mostani lezárt világ ijesztő és kellemetlen, attól még nem disztópikus.

Könyves Magazin | 2020. április 17. |

Az író a BBC Radio 5-nak adott interjújában azt mondta, hogy a disztópia egy olyan társadalmi berendezkedést takar, amiben nem akarnánk élni. A most kialakult helyzet nem volt tervezett. Szóval bár vannak olyan intézkedések, amik nem annyira kellemesek és kompromisszumokat követelnek meg az emberektől, attól még nem totalitarizmusban élünk.

Atwood szerint az ilyen időszakokban az emberek hajlamosak bűnbakokat keresni, mert úgy érzik, ha megtalálják a felelőst, akkor ki tudják küszöbölni a fenyegetést. Amikor a fekete halál elterjedt, az emberek a következő csoportokat hibáztatták: a leprásokat, akik városról városra mentek, a cigányokat, amiért sokat utaztak, és a zsidókat. És persze a boszorkányokat, akikről azt gondolták, hogy szándékosan terjesztik a pestist mindenfelé. Ezért úgy hitték, ha ezeket a csoportokat mind elpusztítják, akkor majd eltűnik a dögvész. „Azt hiszem, a fő cél mindig az, hogy megégessenek valamit.”

Atwood kihalásra ítélte az emberiséget - Könyves magazin

„Bár a , melyeknek egyelőre megjósolhatatlan a kimenetelük (az interjúnkat a szerzővelMaddAddam fikció, egyetlen olyan technológia vagy biolény sem szerepel benne, ami nem létezik, nem áll fejlesztés alatt, illetve nincs rá elméleti lehetőség már jelenleg is" - írja Margaret Atwood a MaddAddam-trilógia utolsó oldalain.

Atwood azokat a politikusokat is kritikával illette, akik katonai nyelvet használnak, mikor a járványhelyzetről beszélnek. Szerinte ez nem háború. Az áldozatok nem azért áldozatok, mert nem küzdenek elég keményen. Az író azt jósolta, hogy ez a válság azt fogja eredményezni, hogy jobban megbecsüljük majd az egészségügyi dolgozókat és általában véve az egészségügyet is.

Atwood egyébként nem pihen a karantén alatt sem. Testvérével, Ruth-tal például különleges bábelőadást készítettek Edgar Allan Poe A Vörös Halál álarca című művéből, amit a BBC Two vetített le. 

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Az ehető nő írásakor Atwoodot nagyon izgatta a szimbolikus kannibalizmus

Végre magyarul is olvasható Margaret Atwood Az ehető nő című 1969-es regénye, amelyet a cukrászdák kirakatában látott marcipánfigurák ihlettek.

...
Nagy

8 érdekesség a ma 80 éves Margaret Atwoodról

...
Kritika

Atwood kihalásra ítélte az emberiséget

Hírek
...
Hírek

Könyvesblokk: Odüsszeusz hű feleségétől Virginia Woolfon át az olasz hegyekig

...
Zöld

Megölt újságíróról és őslakos szakértőről neveztek el két élesztőgombafajt

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Dr. Máté Gábor a depresszió szorításában fordult először a terápia felé

...
Hírek

Orbán Balázs Székelyföld-köteteire és Széchenyi-ritkaságra is lehet licitálni egy aukción

...
Hírek

Elhunyt Dubravka Ugrešić, horvát-holland író

...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

...
Gyerekirodalom

Petőfi Sanyinak mindig kijön a lépés

...
Hírek

Petőfi Fedél Nélkül: tematikus különszámmal jelentkezik az utcalap