Így tartsd fenn a gyerekek figyelmét otthon

Az iskolai távoktatás nemcsak a gyerekeknek új helyzet, de még nagyobb odafigyelést igényel a szülőktől. A USA Today összeszedett jó pár tippet és tanácsot, melyekkel könnyebbé válhat az átállás az otthoni tanulásra és időtöltésra.

.konyves. | 2020. március 17. |

1. Legyen terved

Nem szabad hagyni, hogy szétfolyjon az idő, ez sem a hatékonyságnak, sem a mentális egészségünknek nem tesz jót. Éppen ezért nagyon fontos, hogy legyen struktúrája a napoknak, és legyen egy napirend, amelyet a gyerek és a szülő is követhet. A napi rutin biztonságot ad, ezt érdemes akár táblázatba is foglalni, így a gyerekek is nyomon követhetik, hogy éppen hol tartanak, és mi után mi következik.

2. Legyen választási lehetősége

A gyerekeknek is nagyon fontos, hogy legyen olyan terület, ahol szabadon dönthetnek. Ez lehet akár egy iskolai feladat, ahol szabadon választhatnak meg egy témát, amelyről fogalmazást írnak, vagy akár a szabadidejük, amelyben eldönthetik, hogy inkább festegetnek vagy tollasoznak kikapcsolódásképpen.

3. Történetmesélés - másképp

A Google tele van hasznos funkciókkal, ezek egyike a GoogleSlideshow, amellyel a gyerekek prezentációkat készíthetnek és oszthatnak meg másokkal. Ezeknek nem is muszáj csak iskolai munkáknak lenniük, lehet bármi, ami a gyerekeket érdekli (sport, autók, bármi), a lényeg, hogy ezáltal is kapcsolatban maradnak a társaikkal és megoszthatják velük, ami aktuálisan érdekli őket.

4. A mindennapok matematikája

A lakás tele van lehetőségekkel, már ami a matekot illeti. Eljött a mérések és számolások ideje, amiből már a legkisebbek is kivehetik a részüket, a nagyobbaknak pedig kreálhatunk bonyolultabb számításokat vagy akár szöveges feladatokat is.

5. Ragadj mikroszkópot

A természettudományos érdeklődésű gyerekek végre kezükbe ragadhatják a nagyítójukat, és a kertben vagy a környékbeli séták alkalmával megvizsgálhatnak minden útjukba kerülő növényt vagy rovart. De egy cserépben saját kis ültetvényt is létrehozhatnak, igaz, ott egy kicsit türelmesnek kell lenniük, mire kihajtanak az első növénykék.

6. Tematikus napok

Változatosságot jelenthet, ha kinevezünk egy-egy tematikus napot, amikor különböző aspektusaiból vizsgáljuk meg az adott témát. Ez kapcsolódhat a görög mitológiához éppúgy, mint egy bizonyos tájegységhez, vagy akár valamilyen világnaphoz is.

7. Művészkedjünk

Alapvetésnek tűnik, hogy az unatkozó gyerek kezébe színes ceruzát vagy ecsetet nyomjunk, viszont csavarhatunk egyet a dolgon azzal, ha például célzottan keresünk olyan videókat, amelyek segítségével különböző, akár bonyolultabb rajzolási technikákat sajátíthatnak el a gyerekek, vagy akár megtanulhatják, hogyan lehet egy-egy egyszerűbb játékot elkészíteni. Érdemes átböngészni a különböző applikációkat is, hiszen már van olyan is, amely például a zenetanulást könnyíti meg.

8. Puzzle haladóknak

A kényszerű otthoni időtöltés alatt felvirrad a bonyolult puzzle ideje. Ilyenkor érdemes egy olyan sarokról gondoskodni, ahol akár több napig vagy hétig is háborítatlan marad a félig-meddig kirakott kép. A legjobb az egészben, hogy a sok száz vagy akár ezer darabos kirakóssal egyedül is elbíbelődhet a gyerek, és ha a szülők is ráérnek, akkor az egész család részt vehet benne.

Forrás: USA Today

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ezekkel az oldalakkal könnyítheted meg az otthoni tanulást

A digitális oktatásra való átállásban a pedagógiai honlapok és alkalmazások is rengeteget jelenthetnek. Ezek közül szedtünk össze párat.

...
Nagy

10+1 kötelező olvasmány, amit otthonról ingyen le tudsz tölteni

Online elérhető klasszikus könyveket ajánlunk a karantén idejére, nem csak iskolásoknak. 

...
Gyerekirodalom

Mit keres három mai kamasz Mátyás király udvarában?

Az iskolák és az óvodák ideiglenes bezárása miatt rengeteg gyerek marad otthon, és bár a tanítás digitálisan folytatódik, a következő napokban azon leszünk, hogy minél több olvasnivalót kínáljunk nekik és a szüleiknek. Elsőként Mészöly Ágnes új történelmi ifjúsági regényéből, A királyné violájából mutatunk egy részletet.

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

Zavarba ejtő és megkapó személyesség az online színházi térben

...
Nagy

Mások bőrébe bújt a Kígyó: egy sorozatgyilkos felemelkedése és bukása

...
Nagy

A Babilon Berlin még úgyis izgalmas, ha kivonjuk belőle Berlint

Hírek
...
Hírek

Ottlik-másolattal és fantasztikus családi fotókkal érkezik az Esterházy-különszám!

...
Alkotótárs

Tóth Krisztina: Aki ír, az fejben állandóan ezzel foglalkozik

...
Gyerekirodalom

Wéber Anikó: Amikor a gyerekeket alkotásra ösztönzi a művem, akkor vagyok a legboldogabb

...
Hírek

„Viszlát, és kösz a halakat!” - Neked mi a kedvenc Douglas Adams-idézeted?

...
Nagy

Bereményi Géza és Grecsó Krisztián nyerték a 2021-es Libri-díjakat!

...
Hírek

Maya Angelou arcképével nyomják a negyeddollárost

...
Hírek

Pörgesd végig David Hockney vázlatfüzetét!

...
Hírek

Olvasd el Tandori hagyatékban fennmaradt versét!

...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el