Grecsóban örökké ott volt egyfelől a kételkedés, másfelől a vágyódás

Grecsóban örökké ott volt egyfelől a kételkedés, másfelől a vágyódás

ro | 2022. március 01. |
Grecsó Krisztián
Valami népi
Magvető, 2022, 279 oldal
-

Az Ukrajna elleni orosz háború, a keresztény családmodell és a hitkeresés is szóba került abban a páros interjúban, melyet a Válasz Online készített Bölcskei Gusztáv nyugalmazott református püspökkel és Grecsó Krisztián íróval. Ők ketten három éve kezdtek levelezni, a járvány miatt eddig csak virtuálisan tudtak beszélgetni. Az interjúból kiderül, hogy annak idején Bölcskei Gusztáv jelentkezett az írónál: az elmúlt években ugyanis rövid meditációkat kezdett írni, és egyik elmélkedése kiindulópontjául Grecsó Negyvennégyes című novelláját választotta. Ebben a kemoterápiás kezelésre várók között feltűnik egy kisgyerek, aki rámosolyog az ott várakozókra:

„Úgy tesz, mintha már venné is fel a szájmaszkot, az álláig emeli, de nem tovább, végignéz a soron, mindenkinek mélyen a szemébe, aztán mintha külön lehetne szabdalni a pillanatokat, ahogy a nyaki képet az MR, vékony szeletekre, mintha lehetne különválasztani ezt az egyetlen gyönyörű gesztust: mindenkire egyenként rámosolyog.”

Bölcskei Gusztáv azt mondja, akkor azzal kívánt áldott karácsonyt, hogy mindenkire egyenként mosolyogjon rá a betlehemi gyermek, egy barátja javaslatára pedig az írást később továbbította az írónak is. Grecsó Krisztián az esetet felelevenítette a Valami népi bemutatóján is, ami nem véletlen, hiszen a kötet zárónovellája is éppen ez. A mostani interjúban azt mondta, írás közben nem gondolt Jézusra, és a szövegnek nem volt evangéliumi áthallása, de azóta annyira magáévá tette Bölcskei Gusztáv olvasatát, hogy azóta ő sem tudja másként olvasni a saját novelláját. „Sokat jelentett nekem püspök úr levele, mert akkor kaptam, amikor igyekeztem visszatalálni a hitemhez és az identitásomhoz. Mindig küzdöttem nagyszüleim nagyon mély vallásosságával és azzal a tradícióval, amibe beleszülettem. Örökké bennem volt egyfelől a kételkedés, másfelől a vágyódás” – mondta az író.

A teljes interjút ITT lehet végigolvasni.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Grecsó Krisztián háromrészes videóban mesélt új kötetéről

Elbeszélői játékok, borítók, az empátián túli kíváncsiság és új nézőpontok is előkerültek.

...
Nagy

Grecsó Krisztián: A történelem ott van a pórusaimban

A szegvári gyerekkor, a néptáncos múlt, Ottlik, Kertész és Móricz neve is szóba került Grecsó Krisztián Valami népi című novelláskötetének kedd esti bemutatóján a Radnóti Színházban. A szerzővel Szilágyi Zsófia irodalomtörténész beszélgetett, közreműködött Szabó Balázs.

...
Beleolvasó

Grecsó hősét villámcsapásszerűen éri a felismerés, hogy már nem szeretik

Grecsó Krisztián Valami népi című új kötetének történetei azokról az otthontalan helyzetekről szólnak, amikor azt érezzük, hogy nem vagyunk a helyünkön. Mutatunk egy részt belőle!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.