Gálvölgyi János: A magyar politikában Mikszáth óta semmi nem változott

Hosszú interjút adott a Telexnek Gálvölgyi János. A színész Pintér Béla iránti rajongásáról, valamint arról is beszélt, hogy mennyire fontosak neki Csáth Géza és Mikszáth művei.

vn | 2024. április 08. |

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Gálvölgyi János közel 80 perces videós interjút adott a Telexnek. Ebben a pályafutása fontos pillanatai mellett lejárató cikkekről, valamint politika és színház viszonyáról is kérdezték, illetve szóba kerültek az olvasási szokásai, valamint az aktuális olvasmányai is.

csáth géza
Mesék, amelyek rosszul végződnek
Magvető, 2023, 773 oldal
-

Most éppen Csáth Gézát és Mrożekot olvas egyszerre, és mint mondja, ez a kettő remekül kiegyensúlyozza egymást. Utóbbinak elképesztően erős a humora,

előbbi pedig „színtiszta, jó depressziót” kínál.

A gyorsolvasó, aki vissza-visszatér a kedvenc könyveihez

A felváltva fogyasztott Csáth- és Mrożek-könyvek mellett kint van a polcán Végh József pszichológus, egykori túsztárgyaló kötete is, néhány hete pedig magukkal ragadták Mikszáth Kálmán parlamenti jegyzetei. A Jó palócok szerzőjének naplói rádöbbentették: azóta, hogy Mikszáth országgyűlési képviselőként dolgozott, a hazai politikában szinte semmi nem változott, így a nevek kicserélésével a szöveg érvényes lenne napjaink viszonyaira is. Gálvölgyi hozzátette: Jókai prózája kevésbé izgalmas neki, Mikszáthra viszont az utóbbi időben annyira rákapott, hogy szeretné végigolvasni a teljes életműsorozatot.

Ilyen lenne Mikszáth Kálmán Insta-oldala

Dualizmuskori instacelebeket kellett létrehozniuk iskolásoknak egy kreatív történelemversenyen. Most elkezdhetjük követni Mikszáth Kálmán, Zsolnay Vilmos vagy akár Blaha Lujza Insta-oldalát is. 

Tovább olvasok

A beszélgetésből kiderült, hogy Gálvölgyinek gyorsolvasó képessége van, vagyis rekordidő alatt végigér minden szövegen, méghozzá nem is felületes módon ‒ minden részletre emlékszik. Ettől függetlenül persze szívesen visszatér a korábbi kedves olvasmányaihoz is, így Körmendi Ferenc, Királyhegyi Pál vagy éppen Bulgakov könyveihez.

Az olvasás – fogalmazta meg Gálvölgyi János ‒ amiatt nagyon nagy boldogság neki, mert abba, hogy melyik kötetet emeli le a polcról, nem szólhat bele senki sem. Nemrég fejezte be Tanidzaki Dzsunicsiró Egy ​hibbant vénember naplója című kötetét, amiből monodrámát szeretett volna készíteni.

Egy kortárs drámaíróról pedig hosszabban is beszélt. Pintér Bélának nézőként régóta rajongója volt, és vele kapcsolatban azt jegyezte meg, hogy „Shakespeare korában ájulhattak el úgy a színészek valamelyik pubban”, mint amikor a társulatvezető felhívta őt, hogy írna neki egy szerepet.

Nyitókép: telex.hu

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bemutatóval ünnepli Csáth Géza születésnapját a Vígstreamház

Most szombaton, Csáth Géza születésnapján mutatják be a Vígstreamház közvetítéssorozatában a Csáth és démonai című előadást. 

...
Kritika

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

175 éve született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő. Egyik leghíresebb műve a Szent Péter esernyője, amelyet kötelező vagy ajánlott olvasmánynak rendszeresen feladnak a magyartanárok is. Az évforduló alkalmából újraolvastuk.

...
Nagy

Az évtized színházi embere: Pintér Béla

Pintér Béla munkája hatásában és népszerűségében is kőszínházakkal vetekszik, a 2010-es évtizedben ért a csúcsra, bemutatjuk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

...
Kritika

Egy új fantasyben Perszephoné leugrik a pokolba, majd háborút hirdet a szexista istenek ellen

Félkilós pink tégla, pokolbéli fantasy és görög mítoszba oltott feminista románc: ez mind Bea Fitzgerald új regénye, a Girl, goddess, queen.

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

...
Vass Norbert

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

...
Vass Norbert

Lányok, legyetek bátran ellenszenvesek! – Kemény Lili, Benedek Szabolcs és a Kovács ikrek a Margón

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!