Gálvölgyi János, Fehér Renátó, Dr. Máté Gábor és a Nappali [PROGRAMAJÁNLÓ]

Gálvölgyi János, Fehér Renátó, Dr. Máté Gábor és a Nappali [PROGRAMAJÁNLÓ]

A héten hivatásos rajongásról szóló könyvet, traumákról szóló filmet, koncerttel egybekötött felolvasást és fesztivált is ajánlunk.

(Nyitókép: Vadas Róbert/Wikipedia)

sa | 2022. május 26. |

Irodalmi Diszkó Fesztivál // Made in Pécs & Nappali

-

Május 25. és 28. között rendezzük meg a második Irodalmi Diszkó Fesztivált. Könyvbemutatók, íróportrék, kerekasztalbeszélgetések, koncertek – négy nap alatt tizenkét program, így előkerül például Knausgård, ott lesz Závada Péter, Borda Réka, Vajna Ádám, Kiss Tibor Noé, Jónás Vera és sokan mások. Kezdés 18 óra (szombaton 16 óra), a belépés minden eseményre ingyenes.

Mikor? május 25-28. Hol? Nappali, Pécs

Facebook-esemény erre>>>

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke
Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve, amely költői nyelven mesél egy bántalmazó családi közegről, és egy mélyre temetett, de mindent átható traumáról, valamint a hallgatás megtöréséről.

Fotó: Zsólyomi Norbert

Tovább olvasok

 

Fehér Renátó: Torkolatcsönd – koncert és felolvasás

-

Az esten Fehér Renátó Torkolatcsönd című verseskötetéből, valamint Balogh Máté és Fekete Gyula Fehér Renátó verseire írt műveiből hangoznak el részletek.

Közreműködnek: Acsai Zita, Agárdi Eszter, Balogh Máté, Bán Máté, Danis Lídia, Owen Good, Rajk Judit, Szarvas Gabriella, Weiszburg Zsuzsi és a szerző.

Mikor? május 25. 19:30 Hol? Fuga - Budapesti Építészeti Központ

Facebook esemény erre >>>

 

Dr. Máté Gábor: A trauma bölcsessége - Filmvetítés és beszélgetés

A magyar származású, világhírű kanadai orvosról szóló dokumentumfilm összefoglalja mindazt a tudást és tapasztalatot, melyet Máté Gábor az elmúlt évtizedekben a trauma természetéről összegyűjtött. Négyéves munka eredményeként jött létre a dokumentumfilm, mellyel készítői Zaya és Maurizio Benazzo a magyar származású kanadai orvos, Dr. Máté Gábor munkássága és személye előtt tisztelegnek. A filmről írt recenziónkat itt találod:

Máté Gábor a traumában rejlő bölcsességről tanít - ezúttal filmen
Máté Gábor a traumában rejlő bölcsességről tanít - ezúttal filmen

A magyar származású, világhírű kanadai orvosról szóló dokumentumfilm valójában inkább mozgóképes ars poetica. Összefoglalója mindannak a tudásnak és tapasztalatnak, amit Máté Gábor az elmúlt évtizedekben összegyűjtött a trauma természetéről. Máté megközelítése radikális, mert megkérdőjelezi, amit normálisnak tartunk, de nemcsak a tévedéseinkre mutat rá, hanem arra is, hogy a jelenlegi állapot miért betegít meg, és hogyan lehet rajta változtatni. A The Wisdom of Trauma szerencsétlenül szerkesztett film, mégis érdemes megnézni - legalább az első felét.

Tovább olvasok

A dokumentumfilm Vancouvertől San Franciscóig, egy börtön udvarától egészen a gyógyító foglalkozásokig kalauzol minket megrázó személyes történeteken keresztül, melyek feltárják legmélyebb fájdalmaink rejtett bölcsességét, és rávilágítanak az összefüggésekre a nyugati társadalmak és a rájuk olyannyira jellemző szorongás, függőségek és krónikus betegségek között. A filmvetítést követően rövid beszélgetésen Dr. Máté Gábor is ott lesz, és az esemény végén dedikálja a helyszínen megvásárolható köteteit.

Mikor? május 27. 19:30 Hol? Corvin mozi

Facebook-esemény erre >>>

 

Egy elmesélhetetlen történet - A szabadkai zsidóság eszme- és politikatörténete (1918–1945)

-

Dévavári Zoltán kötete a szabadkai zsidóságról szóló első, nyomtatásban is megjelent teljes monográfia, amely a 2013 és 2019 között folytatott levéltári alapkutatások, a korabeli magyar, szerb és horvát sajtó, valamint a magyar, a délszláv, illetve a nemzetközi szakirodalom alapján dolgozza fel a szabadkai zsidóság 1918 és 1945 közötti történetét.

Bár a monográfia egy városra fókuszál, s így lényegében mikrotörténeti jellegű munka, ugyanakkor tágabb értelmezésben az 1918/1920 során Magyarországtól elcsatolt, 1941-ben az anyaországhoz visszakerült, majd 1944 őszén újabb impériumváltáson átesett bácskai zsidóság egészére is kitekintéssel bír.

Mikor? május 29. 17:00 Hol? Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár

Facebook-esemény erre >>>

 

Így lettem Hivatásos rajongó - Könyvbemutató Gálvölgyi Jánossal és Kövesdi Péterrel

-

Szenvedélyes autogramgyűjtés, rendszeres színházlátogatás, ünnepelt színészek iránti elkötelezettség: innen indult a kis Gálvölgyi János útja a hivatásos rajongás, majd pedig a művészlét felé. Szenvedélye akkor is megmaradt, amikor ő maga már ismert és elismert színművész lett, a hazai színházak, filmek és a televízió sztárja. A HVG360-on megjelent videósorozat alapján készült könyvben Gálvölgyi János mesél a színházi élményeiről, szinkron- és tévés szerepeiről, a haknikról, a hajdanvolt nagy pályatársakról és a méltatlanul elfeledett epizódszereplőkről. Beszámol mestersége buktatóiról és szakmai barátságokról, csakúgy, mint az emlékezetesebb sértődésekről, konfliktusokról. Személyes történetei az egykori színházi, filmes és tévés világ magával ragadó hangulatát varázsolják elénk, méltó emléket állítva egy egész színészgenerációnak. 

Mikor? június 1. 19:00 Hol? Marczibányi Téri Művelődési Központ

Facebook-esemény erre>>>

 

Damsel

Aprócska lova és egy piás pap társaságában a jómódú pionír, Samuel Alabaster átszeli a vad amerikai határvidéket, hogy megtalálja elrabolt szerelmét, akit egy elvetemült gazember hurcolt magával.

Mikor? május 26-tól Hol? mozik

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Máté Gábor a traumában rejlő bölcsességről tanít - ezúttal filmen

A világhírű orvos, Máté Gábor megközelítésében a traumát lehetőséggé fordíthatjuk, de ahhoz előbb meg kell értenünk - főleg egy olyan korban, ami egyre több vészjelzést küld, hogy valamit fundamentálisan rosszul csinálunk. A The Wisdom of Trauma messze nem tökéletes film, viszont logikusan és érzékletesen fejti ki a trauma természetét, működését az életünkben és a társadalomban.

...
Nagy

Mit gondol az író az olvasók országában? Aki válaszol: Fehér Renátó

Érdekel minket, hogy a hazai szerzők hogyan látják irodalom és közélet kapcsolatát, de nem aktuál- és pártpolitikai törésvonalak mentén, hanem eggyel általánosabb nézőpontból, ezért összeállítottunk és elküldtünk nekik egy kérdéssort.

...
Nagy

Fehér Renátó: Emlékszel Maeve-re?

Fehér Renátó költő, kritikus irodalmi kollázsa a Szexoktatás egyik főhőséről, Maeve Wileyról.

...
Nagy

Vlagyimir Szorokin: Alulértékeltem Putyin őrültségét

„Tragikus időkben nehéz az oroszoknak az orosz irodalomról beszélni” – Vlagyimir Szorokin és M. Nagy Miklós mégis erre tettek kísérletet tegnap este a Három Hollóban. A beszélgetés során az emigráns orosz írók tragédiája, az oroszok és az erőszak viszonya, valamint a szerző magyarul megjelent szövegei is előkerültek. Beszámolónk.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

...
Ruff Orsolya

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

...
Laborczi Dóra

Visky András: Van, amikor az Isten egy elveszett gyermek

Hírek
...
Hírek

A fogadóirodáknál egyelőre Michel Houellebecq nyeri a Nobelt

...
Nagy

Sem baleset, sem alkoholizmus, sem az idő nem taszíthatta le a trónjáról - Stephen King 75

...
Nagy

Philippe Sands lerántja a leplet róla, miért bújtattak egy náci tisztet a Vatikán emberei

...
Hírek

Meghalt Hilary Mantel, a brit történelmi regény nagyasszonya

...
Nagy

Mautner Zsófi: Nagy híve vagyok a jól felszerelt kamrának

...
Zöld

Mintha újraindítanád az agyad, olyan egy órás séta az erdőben

...
Hírek

Mesterházi Mónika versfordítása másokat is megihletett

...
Gyerekirodalom

Kiről mintázta Molnár Ferenc Nemecseket?

...
Hírek

Összművészeti projekt szerveződik Mányoki Endre tiszteletére

...
Beleolvasó

Rubin Eszternél az ízek emlékeket és történeteket is hordoznak

...
Hírek

Novemberben magyarul is érkezik Richard Osman sikerregényeinek folytatása

...
Hírek

A legjobb francia regénnyel, a skandináv krimi sztárjával és rengeteg új magyar könyvvel jön a Margó

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

...

Sandman: jót tett a sorozatnak, hogy Gaiman sokszor nem kötött kompromisszumot

...

Kádár Erzsébetnél nincs felesleges szó, nincs felesleges mondat [N/ők is írtak]

Olvass!
...
Beleolvasó

A magányos élet váratlan örömeiről, kikerülhetetlen buktatóiról és hétköznapi csodáiról szól a Tó

Az utóbbi évek egyik legerősebb brit debütálásában Claire-Louise Bennett húsz összefüggő történetben keres nyelvet a magánytapasztalatnak.

...
Beleolvasó

Szaddám főzni akart a katonáira, úgyhogy azt is meg kellett enniük, amit odaégetett

Mit evett Pol Pot, miközben kétmillió kambodzsai éhen halt? Idi Amin valóban fogyasztott emberhúst? És miért volt Fidel Castro egy bizonyos tehén megszállotja? Olvass bele Witold Szabłowski könyvébe!

...
Beleolvasó

A sztálini Szovjetuniójában egy ártatlan balerinából is könnyen a rendszer ellensége válhatott

Akár egy balerinát is "társadalmilag veszélyes" elemnek nyilváníthattak a sztálini Szovjetunióban, és ha ez bekövetkezett, útja a Gulagig vezetett. Nyina Anyiszimova karaktertáncossal ez történt. Letartóztatásának, raboskodásának és meglepő szabadulásának történetét írta meg Christina Ezrahi könyvében. Olvass bele!