Gálvölgyi János, Fehér Renátó, Dr. Máté Gábor és a Nappali [PROGRAMAJÁNLÓ]

Gálvölgyi János, Fehér Renátó, Dr. Máté Gábor és a Nappali [PROGRAMAJÁNLÓ]

A héten hivatásos rajongásról szóló könyvet, traumákról szóló filmet, koncerttel egybekötött felolvasást és fesztivált is ajánlunk.

(Nyitókép: Vadas Róbert/Wikipedia)

sa | 2022. május 26. |

Irodalmi Diszkó Fesztivál // Made in Pécs & Nappali

-

Május 25. és 28. között rendezzük meg a második Irodalmi Diszkó Fesztivált. Könyvbemutatók, íróportrék, kerekasztalbeszélgetések, koncertek – négy nap alatt tizenkét program, így előkerül például Knausgård, ott lesz Závada Péter, Borda Réka, Vajna Ádám, Kiss Tibor Noé, Jónás Vera és sokan mások. Kezdés 18 óra (szombaton 16 óra), a belépés minden eseményre ingyenes.

Mikor? május 25-28. Hol? Nappali, Pécs

Facebook-esemény erre>>>

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke
Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve, amely költői nyelven mesél egy bántalmazó családi közegről, és egy mélyre temetett, de mindent átható traumáról, valamint a hallgatás megtöréséről.

Fotó: Zsólyomi Norbert

Tovább olvasok

 

Fehér Renátó: Torkolatcsönd – koncert és felolvasás

-

Az esten Fehér Renátó Torkolatcsönd című verseskötetéből, valamint Balogh Máté és Fekete Gyula Fehér Renátó verseire írt műveiből hangoznak el részletek.

Közreműködnek: Acsai Zita, Agárdi Eszter, Balogh Máté, Bán Máté, Danis Lídia, Owen Good, Rajk Judit, Szarvas Gabriella, Weiszburg Zsuzsi és a szerző.

Mikor? május 25. 19:30 Hol? Fuga - Budapesti Építészeti Központ

Facebook esemény erre >>>

 

Dr. Máté Gábor: A trauma bölcsessége - Filmvetítés és beszélgetés

A magyar származású, világhírű kanadai orvosról szóló dokumentumfilm összefoglalja mindazt a tudást és tapasztalatot, melyet Máté Gábor az elmúlt évtizedekben a trauma természetéről összegyűjtött. Négyéves munka eredményeként jött létre a dokumentumfilm, mellyel készítői Zaya és Maurizio Benazzo a magyar származású kanadai orvos, Dr. Máté Gábor munkássága és személye előtt tisztelegnek. A filmről írt recenziónkat itt találod:

Máté Gábor a traumában rejlő bölcsességről tanít - ezúttal filmen
Máté Gábor a traumában rejlő bölcsességről tanít - ezúttal filmen

A magyar származású, világhírű kanadai orvosról szóló dokumentumfilm valójában inkább mozgóképes ars poetica. Összefoglalója mindannak a tudásnak és tapasztalatnak, amit Máté Gábor az elmúlt évtizedekben összegyűjtött a trauma természetéről. Máté megközelítése radikális, mert megkérdőjelezi, amit normálisnak tartunk, de nemcsak a tévedéseinkre mutat rá, hanem arra is, hogy a jelenlegi állapot miért betegít meg, és hogyan lehet rajta változtatni. A The Wisdom of Trauma szerencsétlenül szerkesztett film, mégis érdemes megnézni - legalább az első felét.

Tovább olvasok

A dokumentumfilm Vancouvertől San Franciscóig, egy börtön udvarától egészen a gyógyító foglalkozásokig kalauzol minket megrázó személyes történeteken keresztül, melyek feltárják legmélyebb fájdalmaink rejtett bölcsességét, és rávilágítanak az összefüggésekre a nyugati társadalmak és a rájuk olyannyira jellemző szorongás, függőségek és krónikus betegségek között. A filmvetítést követően rövid beszélgetésen Dr. Máté Gábor is ott lesz, és az esemény végén dedikálja a helyszínen megvásárolható köteteit.

Mikor? május 27. 19:30 Hol? Corvin mozi

Facebook-esemény erre >>>

 

Egy elmesélhetetlen történet - A szabadkai zsidóság eszme- és politikatörténete (1918–1945)

-

Dévavári Zoltán kötete a szabadkai zsidóságról szóló első, nyomtatásban is megjelent teljes monográfia, amely a 2013 és 2019 között folytatott levéltári alapkutatások, a korabeli magyar, szerb és horvát sajtó, valamint a magyar, a délszláv, illetve a nemzetközi szakirodalom alapján dolgozza fel a szabadkai zsidóság 1918 és 1945 közötti történetét.

Bár a monográfia egy városra fókuszál, s így lényegében mikrotörténeti jellegű munka, ugyanakkor tágabb értelmezésben az 1918/1920 során Magyarországtól elcsatolt, 1941-ben az anyaországhoz visszakerült, majd 1944 őszén újabb impériumváltáson átesett bácskai zsidóság egészére is kitekintéssel bír.

Mikor? május 29. 17:00 Hol? Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár

Facebook-esemény erre >>>

 

Így lettem Hivatásos rajongó - Könyvbemutató Gálvölgyi Jánossal és Kövesdi Péterrel

-

Szenvedélyes autogramgyűjtés, rendszeres színházlátogatás, ünnepelt színészek iránti elkötelezettség: innen indult a kis Gálvölgyi János útja a hivatásos rajongás, majd pedig a művészlét felé. Szenvedélye akkor is megmaradt, amikor ő maga már ismert és elismert színművész lett, a hazai színházak, filmek és a televízió sztárja. A HVG360-on megjelent videósorozat alapján készült könyvben Gálvölgyi János mesél a színházi élményeiről, szinkron- és tévés szerepeiről, a haknikról, a hajdanvolt nagy pályatársakról és a méltatlanul elfeledett epizódszereplőkről. Beszámol mestersége buktatóiról és szakmai barátságokról, csakúgy, mint az emlékezetesebb sértődésekről, konfliktusokról. Személyes történetei az egykori színházi, filmes és tévés világ magával ragadó hangulatát varázsolják elénk, méltó emléket állítva egy egész színészgenerációnak. 

Mikor? június 1. 19:00 Hol? Marczibányi Téri Művelődési Központ

Facebook-esemény erre>>>

 

Damsel

Aprócska lova és egy piás pap társaságában a jómódú pionír, Samuel Alabaster átszeli a vad amerikai határvidéket, hogy megtalálja elrabolt szerelmét, akit egy elvetemült gazember hurcolt magával.

Mikor? május 26-tól Hol? mozik

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Máté Gábor a traumában rejlő bölcsességről tanít - ezúttal filmen

A világhírű orvos, Máté Gábor megközelítésében a traumát lehetőséggé fordíthatjuk, de ahhoz előbb meg kell értenünk - főleg egy olyan korban, ami egyre több vészjelzést küld, hogy valamit fundamentálisan rosszul csinálunk. A The Wisdom of Trauma messze nem tökéletes film, viszont logikusan és érzékletesen fejti ki a trauma természetét, működését az életünkben és a társadalomban.

...
Nagy

Mit gondol az író az olvasók országában? Aki válaszol: Fehér Renátó

Érdekel minket, hogy a hazai szerzők hogyan látják irodalom és közélet kapcsolatát, de nem aktuál- és pártpolitikai törésvonalak mentén, hanem eggyel általánosabb nézőpontból, ezért összeállítottunk és elküldtünk nekik egy kérdéssort.

...
Nagy

Fehér Renátó: Emlékszel Maeve-re?

Fehér Renátó költő, kritikus irodalmi kollázsa a Szexoktatás egyik főhőséről, Maeve Wileyról.

...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?

...
Forgách Kinga

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Hírek

75 éve jelent meg először Anne Frank naplója

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Zöld

Ne etesd a vízimadarakat – inkább figyeld meg vagy rajzold le őket!

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Szórakozás

A Semmi kezdetben botrányt okozott, most film készült belőle

...
Hírek

Ne dobd ki a megunt könyveket!

...
Hírek

Amber Heard könyvben írná meg a Johnny Depp-pel való kapcsolatát

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről