Elhunyt Borges özvegye, bizonytalan az életmű további sorsa

Elhunyt Borges özvegye, bizonytalan az életmű további sorsa

ko | 2023. április 05. |

Március végén, 86 éves korában elhunyt María Kodama, Jorge Luis Borges özvegye, aki néhai férjének irodalmi hagyatéka felett rendelkezett, az argentin író műveinek szerzői jogait egyedüliként birtokolta. Mivel az özvegy nem hagyott végrendeletet, nagy kérdés, kihez kerül az életmű, és mi történik addig, míg ez tisztázódik.

A pár közös története 1953-ban kezdődött egy Buenos Aires-i könyvesboltban, amikor María mindössze tizenhat éves volt, Borges azonban már jóval túl élete felén, befutott író és tanár. Az akkor ötvennégy éves szerző szinte teljesen vak volt (csak fényeket és árnyékokat érzékelt), amikor megismerkedett a japán származású argentin nővel, aki csaknem 38 évvel fiatalabb volt nála. Sokáig csak közeli barátok voltak, Borges meg is házasodott 1967-ben, de első házassága mindössze három évig tartott. Kapcsolatuk Maríával 1975-ben fordult komolyabbra, amikor az író édesanyja meghalt, és az ő szerepét is átvette, titkárnője, segítője, utazásain kísérője, és végül szerelme is lett az addigra már világhírű argentin szerzőnek. 

Borges már 1979-ben végrendelkezett, mindent a későbbi feleségére hagyott, ő lett a végrendeleti végrehajtója, a szerzői jogok örököse, az irodalmi ügynökség vezetője is. A nő vasmarokkal tartotta kézben elhunyt férje életművét, nagyon szigorúan ellenőrzött mindent, nem félt konfrontálódni, ha a helyzet úgy kívánta, így sok ellenséget is szerzett magának. Legutóbb 2009-ben volt botrány körülötte, amikor a szintén argentin Pablo Katchadjian megjelentetett egy Borges-átdolgozást, amit Kodama "szemtelen plágiumnak" nevezett. 

1988-ban alapította meg a Nemzetközi Jorge Luis Borges Alapítványt (Fundacion Borges), hogy felügyelje a Borges-művek terjesztését szerte a világban. Bár nem ismerte férje végrendeletét, csak annak halálakor tudta meg, hogy mindent ő örököl, úgy érezte, kötelessége tisztességesen gondozni az elhunyt életművét. 

Ennek némileg ellentmond, hogy ő maga nem hagyott hátra végrendeletet, nem tette egyértelművé, ki viheti tovább a munkáját. Most először is tisztázni kell, ki örökli a hagyatékot, és ha nem lesz törvényes örökös, akkor vélhetően Buenos Aires városára száll minden. De sajnos évekbe telhet, míg mindez tisztázódhat, addig pedig egész biztosan nem készülhetnek adaptációk, fordítások, újrakiadások Borges műveiből. 

Forrás: 24newsrecorder.com/Buenos Aires Herald

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Borges tangó-előadásai multikulturális mítoszvilágot mutatnak be

...
Hírek

Meghalt Gabriel García Márquez özvegye

87 éves korában meghalt Mercedes Barcha, Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író özvegye, akiről a művész azt írta, ő tette lehetővé fő műve, a Száz év magány megírását.

...
Hírek

Bolaño irodalmi örökségén vitázik a kiadója és az özvegye

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.