Elhunyt Borges özvegye, bizonytalan az életmű további sorsa

Elhunyt Borges özvegye, bizonytalan az életmű további sorsa

ko | 2023. április 05. |

Március végén, 86 éves korában elhunyt María Kodama, Jorge Luis Borges özvegye, aki néhai férjének irodalmi hagyatéka felett rendelkezett, az argentin író műveinek szerzői jogait egyedüliként birtokolta. Mivel az özvegy nem hagyott végrendeletet, nagy kérdés, kihez kerül az életmű, és mi történik addig, míg ez tisztázódik.

A pár közös története 1953-ban kezdődött egy Buenos Aires-i könyvesboltban, amikor María mindössze tizenhat éves volt, Borges azonban már jóval túl élete felén, befutott író és tanár. Az akkor ötvennégy éves szerző szinte teljesen vak volt (csak fényeket és árnyékokat érzékelt), amikor megismerkedett a japán származású argentin nővel, aki csaknem 38 évvel fiatalabb volt nála. Sokáig csak közeli barátok voltak, Borges meg is házasodott 1967-ben, de első házassága mindössze három évig tartott. Kapcsolatuk Maríával 1975-ben fordult komolyabbra, amikor az író édesanyja meghalt, és az ő szerepét is átvette, titkárnője, segítője, utazásain kísérője, és végül szerelme is lett az addigra már világhírű argentin szerzőnek. 

Borges már 1979-ben végrendelkezett, mindent a későbbi feleségére hagyott, ő lett a végrendeleti végrehajtója, a szerzői jogok örököse, az irodalmi ügynökség vezetője is. A nő vasmarokkal tartotta kézben elhunyt férje életművét, nagyon szigorúan ellenőrzött mindent, nem félt konfrontálódni, ha a helyzet úgy kívánta, így sok ellenséget is szerzett magának. Legutóbb 2009-ben volt botrány körülötte, amikor a szintén argentin Pablo Katchadjian megjelentetett egy Borges-átdolgozást, amit Kodama "szemtelen plágiumnak" nevezett. 

1988-ban alapította meg a Nemzetközi Jorge Luis Borges Alapítványt (Fundacion Borges), hogy felügyelje a Borges-művek terjesztését szerte a világban. Bár nem ismerte férje végrendeletét, csak annak halálakor tudta meg, hogy mindent ő örököl, úgy érezte, kötelessége tisztességesen gondozni az elhunyt életművét. 

Ennek némileg ellentmond, hogy ő maga nem hagyott hátra végrendeletet, nem tette egyértelművé, ki viheti tovább a munkáját. Most először is tisztázni kell, ki örökli a hagyatékot, és ha nem lesz törvényes örökös, akkor vélhetően Buenos Aires városára száll minden. De sajnos évekbe telhet, míg mindez tisztázódhat, addig pedig egész biztosan nem készülhetnek adaptációk, fordítások, újrakiadások Borges műveiből. 

Forrás: 24newsrecorder.com/Buenos Aires Herald

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Borges tangó-előadásai multikulturális mítoszvilágot mutatnak be

...
Hírek

Meghalt Gabriel García Márquez özvegye

87 éves korában meghalt Mercedes Barcha, Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író özvegye, akiről a művész azt írta, ő tette lehetővé fő műve, a Száz év magány megírását.

...
Hírek

Bolaño irodalmi örökségén vitázik a kiadója és az özvegye

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Hírek
...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Hírek

Puskás Panni regényét jelölték az Európai Unió Irodalmi Díjára

...
Szórakozás

A Bábel megfilmesítéséről nyilatkozott Kuang

...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

...
Szórakozás

Még két hét, és felkelnek a márciusi ifjak

...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

...
Hírek

Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve miatt kapott büntetést a Libri

...
Zöld

Peter Attia: a ránk leselkedő betegségek az apokalipszis lovasai

A hosszú élet nem a sorson vagy a géneken múlik: te is tehetsz érte ‒ tartja a világhírű orvosszerző, Peter Attia. Vedd fel a harcot te is, hogy elkerüld a diagnózis kimondását! Hogy hogyan? Olvass bele!

Szerzőink

...
Kiss Imola

A bántalmazás az irodalmi közegben sem az egyén ügye, hanem közös felelősség

...
Sándor Anna

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkotó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.