Bolaño irodalmi örökségén vitázik a kiadója és az özvegye

Bolaño irodalmi örökségén vitázik a kiadója és az özvegye

.konyvesblog. | 2016. november 28. |

1479841664_320737_1479843297_noticia_normal_recorte1.jpgLópez és Bolaño 

Tíz év után megszólalt Roberto Bolaño özvegye, Carolina López, és tagadta a szerző egykori kiadója, az Anagrama igazgatójának és egykori szerkesztőjének vádjait. Jorge Herralde és Ignacio Echevarría szerint Carolina, aki gyerekeivel együtt a chilei író kiadatlan műveinek jogutódja, nem pénzügyi, hanem személyes okokból pártolt át az Anagramától az Alfaguarahoz. Az egykori szerkesztők állítása szerint Carolina azért számolta fel a kapcsolatot a kiadóval, mert neheztelt azokra, akik jó viszonyt ápolnak férje egykori szeretőjével, Carmen Pérez de Vegával.

Kapcsolódó cikkeink:

Roberto Bolaño, a tékozló fiú

Roberto Bolaño még a Balatont is megénekelte

carmen_perez_de_vega.jpgAz özvegy állítja, hogy a döntést Bolaño műveinek előnyösebb kiadása indokolta, hiszen az Alfaguara Latin-Amerika országaiban az olvasók számára elérhetőbb áron teszi hozzáférhetővé a chilei szerző műveit. 

López bizalomvesztésről is beszél, hiszen Jorge Herralde a felhatalmazása nélkül változtatott a kiadóval kötött szerződésen, jelentős pénzügyi veszteségeket okozva a családnak és a húszezres példányszámhatárt ötmillióra emelte.

A bizalomvesztés volt az oka az Echeverríaval elmérgesedő szakmai kapcsolatuknak is, hiszen a kötetek egykori szerkesztője engedély nélkül továbbította Bolaño kiadatlan műveinek kéziratát. Carolina a felszámolt kiadói szerződés bosszúját látja az őt és gyermekeit ért bántó támadások mögött és tagadja, hogy élete utolsó hat évét Bolaño rajtuk kívül mással is megosztotta volna.

Forrás: ElPaís