Dudley viharosan tér vissza

Dudley viharosan tér vissza

A Harry Potter-könyvek Dudley-ja önző, elkényeztetett és könnyen dühbe gurul. Talán nem véletlen, hogy pont róla nevezték el a ciklont, ami viharos szelet, szokatlan meleget és zivatart hoz ma az országba. Könyvek hírek mellé.

fk | 2022. február 17. |

Széllel, zivatarral és szokatlan meleggel viharzik be ma az országba Dudley, aki az arra érzékenyeknél akár fejfájást is okozhat. Bár a Könyves Magazinon nem túl gyakran foglalkozunk időjárási jelenségekkel, most nem mehettünk el amellett, hogy ezt a ciklont stílszerűen Petunia néni és Vernon bácsi „pici” fiáról, a Harry Potter életét megkeserítő Dudley-ról keresztelték el.

J.K. Rowling
Harry Potter és a bölcsek köve
Ford.: Tóth Tamás Boldizsár, Animus, 2021, 256 oldal
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

Íme néhány idézet Dudley-ról, csak hogy tudjuk, mire számíthatunk:

„Harry el sem tudta képzelni, miért van szüksége unokatestvérének versenybiciklire. Dudley ugyanis rettentően kövér volt, és irtózott mindenfajta testmozgástól – kivéve a verekedést, amit imádott.”

„– A Stonewallban az első napon mindenkinek belenyomják a fejét a klotyóba – mondta Harrynek. – Nem akarsz feljönni gyakorolni?
– Kösz, inkább nem – felelte Harry. – Szegény vécécsésze biztos rosszul lenne, ha olyan iszonyú dolog kerülne bele, mint a te fejed.”

„Harry válaszolni akart, de szavait elnyomta a Dursley gyerek, Dudley gyomrából feltörő hosszú hangos böfögés.
– Eszek még szalonnát.
– Találsz a serpenyőben, csillagom – felelte Petúnia néni, elérzékenyült pillantást vetve testes magzatára.”

Dudley miatt ma öt megyére másodfokú (narancssárga) figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) viharos széllökések miatt, két északkeleti megyében pedig elsőfokú (citromsárga) figyelmeztetés van érvényben. Az arra érzékenyeknél fejfájást, koncentráció-zavart és vérnyomás-ingadozást okozhat a front.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

"Hozzátok el az összes Harry Potter-cuccotokat" - Könyvet égettek Tennessee-ben

Egy amerikai lelkipásztor arra biztatta a híveit, hogy rakjanak máglyát minden olyan könyvből, amely szerintük a boszorkánysághoz köthető.

...
Szórakozás

Nosztalgiázós lett a Harry Potter-különkiadás, de sok kulisszatitkot megtudunk belőle

„Titokzatos dolog az idő” – mondja Albus Dumbledore a Harry Potter és az azkabani fogolyban. A Visszatérés Roxfortba, amely az első Harry Potter-film bemutatásának huszadik évfordulójára készült, valódi időutazás, megható találkozásokkal és izgalmas kulissszatitkokkal. 

...
Szórakozás

Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája

Nagyon jól hozza a varázslóvilág hangulatát a Harry Potter és a bölcsek köve-film bemutatásának huszadik évfordulójára megálmodott kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája. Bár a kérdésekre egy vérbeli Harry Potter-rajongónak nem olyan nehéz válaszolni, a meglepetésvendégek és a nosztalgiázás miatt mindenképpen érdemes megnézni.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

...
Podcast

Vigh Bori: Sokan azt gondolják, hippik vagyunk, pedig a digitális nomádok az egyik legtudatosabb csoport

A Delonghival közös podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. A Túl a plafonon podcast májusi vendége Vigh Bori digitális nomád.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerte a Libri-díjat!

...
Sándor Anna

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

...
Bányász Attila

Hitler túszdrámája még a nagy szökést is elhomályosítja

AZ OLVASÓK ORSZÁGA
...
Nagy

Ha eltévedsz az információs dzsungelben, már nem hiszel el semmit - és pont ez a cél

...
Podcast

Hogyan teremthetünk jobb Magyarországot 2030-ra?

...
Nagy

A nőiesség kultusza még ma is sok nőt hátráltat az önmegvalósításban

Olvass!
...
Beleolvasó

Vigh Bori könyve hasznos tanácsok sorával segít turistából utazóvá válni

A Túl a plafonon podcastsorozat májusi vendége Vigh Bori digitális nomád, akinek az utazás az élete. Olvass bele Hogyan menjünk világgá című könyvébe!

...
Beleolvasó

Szeifert Natália Örökpanorámája egy képzeletbeli falu keletkezését és pusztulását kíséri nyomon

Szeifert Natália negyedik könyve varázslatos teret épít olvasója köré, ahol az emberi élet végső kérdései olyan hangtalanul, összetetten, mégis természetesen vannak jelen, akárcsak maga a táj. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Lesújt az istenek haragja, amikor egy boszorkány beleszeret Lokiba

A megindító, elsöprő erejű történet újragondolja az északi mitológiát. Olvass bele!