Áruhiánytól tartanak a brit könyvesboltok
Hírek

Áruhiánytól tartanak a brit könyvesboltok

ro | 2021. szeptember 09. |

Nagy-Britanniában a könyvkiadók és -kereskedők attól tartanak, hogy karácsony előtt logisztikai és forgalmazási gondok léphetnek fel. A szigetország egyik legnagyobb könyvesboltja, a Waterstones például már most negyedével növelte a készleteit, ezzel próbálja elejét venni a potenciális hiánynak. Különösen a külföldön nyomtatott könyvek esetében a kereskedők hosszabb átfutási időre számítanak.

A probléma gyökerét részben a koronavírus-járvány utóhatásaiban, részben pedig a Brexit miatti munkaerőhiányban kell keresni. Kevés a teherautósofőr, ráadásul a tengeri szállításkapacitás is szűkös – ha mindez egy növekvő vásárlói igénnyel jelentkezik (például azért, mert egy könyv váratlanul berobban, és rengetegen kezdik el keresni a boltokban), akkor az könnyen odavezethet, hogy hiába vennék meg sokan, egy darabig nem lesz kapható.

Hogy mennyire nem egy távoli problémáról van szó, azt jól mutatja, hogy az Amazon szeptember 16-án – azaz a hivatalos megjelenési napon – több népszerűnek ígérkező könyvet is (köztük Richard Osman krimijét) várhatóan nem tud majd kiszállítani; Osman könyve az oldal tájékoztatása szerint a hivatalos dátumhoz képest várhatóan jó egy hetet csúszik majd. A Michael O’Mara Kiadó vezetője, Lesley O’Mara azt mondta, hogy valamennyi kiadó korai időpontokban gondolkodik, hogy pont az esetleges csúszások miatt minél hamarabb meglegyenek a könyvek, de egyúttal számítani kell arra, hogy a költségek emelkedése miatt Nagy-Britanniában jövőre várhatóan megemelkedik a könyvek kiskereskedelmi ára.

Forrás: Guardian

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Eladó egy 61 éves, tyúkólból átalakított könyvesbolt

A Times Union beszámolója szerint eladó a New York állambeli Greenwich-ben a Owl Pen Books könyvesbolt, ami nemcsak azért különleges, mert az üzlet egykor tyúk- és juhfarmként szolgált, hanem azért is, mert az új tulajdonos a könyvesbolt összes, azaz negyvenezer kötetét és megkapja. 

...
Hírek

Csak női írók könyveit árusítja egy skót könyvesbolt

A Rare Birds Books augusztus 6-án fog megnyitni Edinburghban és csak női szerzők könyveit fogja árusítani. 

...
Hírek

Nobel-díjasok kiállítása nyílt a világ legszebb könyvesboltjában

A TIME magazin és a portói Livraria Lello könyvesbolt, amelyet a világ egyik legszebb könyvesboltjának is neveznek, közös kiállítást rendezett, amely a 20. és 21. század legnagyszerűbb íróit ünnepli.

Olvass!
...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Minden azzal kezdődött, amikor a várost elérte a tánciskolák iránti lázas rajongás

Egy kis galíciai településen él Jacobo Pliniak és a felesége, Juliáa. Egy határmenti fogadót üzemeltetnek, hogy ennek álcája alatt Jacobo segíthessen az egyre szaporodó pogromok elől menekülő zsidóknak átjutni a határon. Olvass bele Mario Bellatin különleges regényébe. 

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.