160 szamár bőrére írták az ördög Bibliáját ‒ Lapozz bele!

160 szamár bőrére írták az ördög Bibliáját ‒ Lapozz bele!

A középkor legnagyobb ránk maradt illusztrált kódexét, az ördög Bibliájának is nevezett Codex Gigast öt éven át írták és 75 kilogramm a tömege.   

vn | 2024. június 11. |

Ora et labora! (azaz Imádkozzál és dolgozzál!), tartja a benedekrendiek jelmondata. Ebben benne foglaltatik természetesen a Biblia ismerete is. Herman, a podlažicei kolostor szerzetese azonban megszegte a bencés regulát. Azt nem tudjuk pontosan, miféle kihágást követett el, de a kilátásba helyezett büntetésből arra következtethetünk:

valami komolyabb dolog lehetett.

A bukott szerzetes, aki Luciferhez imádkozott

Rendtársai ugyanis a legenda szerint közölték vele, hogy befalazzák a cellája ajtaját. Az egyetlen lehetősége, hogy elkerülje az élve eltemetést, az maradt, ha egyetlen éjszaka alatt lejegyzi az összes korabeli tudást egy kódex lapjaira. Mi mást tehetett volna, nekiállt. Ám amikor csüggedni kezdett, mert be kellett látnia, hogy hamarosan véget ér a számára határidőül szabott éjszaka, segítségért folyamodott.

Csakhogy a Lucifer (vagyis fényhozó) nevű bukott angyalhoz fohászkodott.

Ha nem is így történt az eset, a történetben felfedezhetünk azért némi valóságmagot. Ezek közé tartozik például a Codex Gigasban található, karmokkal, két nyelvvel, zöldre mázolt arccal és hermelin ágyékkötőben ábrázolt sátánfajzatról készült illusztráció, ami miatt sokan az ördög Bibliájának nevezik a kötetet.

-

A világ összes tudása

Ami tartalmazza a Szentírás teljes szövegét, de megtalálható benne Sevillai Szent Izidor Etymologiae című enciklopédiája, Josephus Flaviustól A zsidók története, Prágai Kozma Cseh krónikája, egy kalendárium, egy sor történeti, etimológiai és fiziológiai tárgyú értekezés, továbbá a podlažicei kolostor szerzeteseinek listája is Mindezen felül pedig varázsigéket és további,

helyi jelentőségű érdekességeket is feljegyeztek a lapjaira.

Az összesen 160 szamár bőréből készült kötet 624 oldalas, közel 90 centiméter magasak és 49 centiméter szélesek a lapjai, a tömege pedig nem kevesebb mint 75 kiló. Ezzel pedig a Codex Gigas a világ legnagyobb fennmaradt középkori illusztrált kézirata.

Fél emberöltő egy éjszaka helyett

Egyes kutatók szerint a kódex összesen 5 év alatt készült el, az illusztráció megrajzolása pedig akár további 20 évet is igénybe vehetett. A Codex Gigas jelenleg a Svéd Nemzeti Könyvtárban tekinthető meg, a digitális változata viszont itt végiglapozható.

A sok-sok, a kötettel kapcsolatos rejtély egyike az, hogy miért öltöztette vajon a kizárólag uralkodóknak kijáró hermelinbe a kódex illusztrátora a pokolfajzatot? Talán a megírásában nyújtott segítség, valamint a sötétség fejedelmének kijáró tisztelet miatt.

Forrás: Open Culture

Nyitókép: Wikipedia

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Árpád-házi hercegnőt azonosítottak egy vatikáni kódex titokzatos főszereplőjeként

Több mint százéves tudományos vitára tett pontot Peter Schreiner, a bizánci kor szakértője, aki a magyarországi Anna hercegnővel azonosította a Vatikáni Könyvtár egyik kódexe mostanáig titokzatos főszereplőjét.

...
Hírek

Az Arany Kódex felkerült az UNESCO világemlékezet-listájára

Felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) világemlékezet-listájára a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtárban őrzött, a tinta színe után Arany Kódexnek nevezett Codex Aureus.

...
Beleolvasó

A szerelemről és hitről, jövendölésekről és útkeresésről is szólnak a Háy-kódex versei

"Végre olyan versek, mint régen, amiket mégsem írhattak volna meg régen." Májusban új kötete jelenik meg Háy Jánosnak, benne szerelmes, istenes, okosos versekkel. Olvass bele!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.

...
Nagy

Egy gyilkosságról szóló könyvben helyet kell kapnia az életnek is

A Cervantes Intézetben mutatták be a Pulitzer-díjas Cristina Rivera Garza kötetét. A Liliana legyőzhetetlen nyara a szerző 30 éve megölt testvérének történetét meséli el. Szó esett gyászról, utazásról és arról is, hogy teremthet egy gyilkosság közösséget és nyelvet.

Szerzőink

...
hhz

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

...
Sándor Anna

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

...
vl

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Íme, a Netflix top10: a legnépszerűbb műsorok 60 százaléka adaptáció

A legfrissebb top 10-es lista megmutatja, milyen fontos az irodalmi inspiráció a Netflix számára.

...
Szórakozás

Murakami Haruki kétszer is megnézte a novelláiból készült animációs filmet

A tokiói Vaszeda Egyetemen tartott premier után Murakami bevallotta, hogy különben nem rajong az animációs filmekért, de Pierre Földes mozija kimondottan tetszett neki, mert elkapott valamit az írásaiból.

...
Szórakozás

25 könyv, amit ősztől a színházakban néznénk ‒ Tompa Andrea, Halász Rita, Dan Brown vagy Karl Marx?

Thomas Mann és Kosztolányi Dezső, Aesopus és Marx, Hajnóczy Péter és Halász Rita. Átböngésztük az évadterveket a Játékszíntől Veszprémig, kiválasztottuk a legígéretesebb előadásokat az olvasóknak.