Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve miatt kapott büntetést a Libri

Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve miatt kapott büntetést a Libri

A kormányhivatal megbüntette a Librit, amiért Benedek Ágota Állva maszturbálok című kötete az áruházlánc boltjaiban az ajánlott könyvek polcán kapott helyet. 

ko | 2024. február 29. |

Krusovszky Dénes Magyar Narancsban megjelent cikkében a büntetést tágabb kontextusba helyezi, emlékeztet arra, hogy a Líra tavaly rekordösszegű, 12 milliós bírságot kapott (melyet aztán egy vesszőhibára hivatkozó per megnyerése után mégsem kellett kifizetniük). De a Libri sem maradt ki, őket azért bírságolták egymillió forintra, mert Elena Favilli és Francesca Cavallo kötetét (Esti mesék lázadó lányoknak - 100 különleges nő története) nem a homofób törvénynek megfelelően (zárt csomagolásban és elkülönítve) árusították.

Perdöntő vesszőhiba – a Líra megnyerte a könyvfóliázás kapcsán indított perét
Perdöntő vesszőhiba – a Líra megnyerte a könyvfóliázás kapcsán indított perét

Elbukta a kormányhivatal azt a pert, melyet a Líra indított a Heartstopper című kötet kapcsán kiszabott rekordbírság miatt. 

Tovább olvasok

A Magyar Narancs egy új értesülés nyomán most a Libri Könyvkereskedelmi Kft.-hez fordult, akik megerősítették az újabb büntetés tényét: „a Pest Vármegyei Kormányhivatal 2023 decemberében 500.000 forint összegű fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Libri Könyvkereskedelmi Kft. terhére és arra kötelezte a kereskedőt, hogy a kiadványok kihelyezésekor kereskedelmi egységeiben tartsa be a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 2010/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 20/A. §-ában foglaltakat, figyelemmel a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény 8.§ (1)-(2). bekezdésére is. A fogyasztóvédelmi ellenőrzéssel érintett kiadványok Kurimay Anita Meleg Budapest; Bella Mackie Hogyan öld meg a családod; Benedek Ágota Állva maszturbálok – Szorongásnapló; Mame TharnType Story 1-5. – Gyűlöletből szerelem; Bacteria A tale of the thousand stars 2. Megszámolok veled ezer csillagot; Bitter Sweet Sotus Extra - Igaz szerelmünk története; Warren Ellis Transmetropolitan – A teljes gyűjtemény 2. című kötetei voltak.”

A cikk írója azért éppen Benedek Ágota felnőtt olvasóknak szóló szorongásnaplóját emeli ki a listáról, mert a kötetben nincs LMBTQ-tartalom, a probléma inkább az lehetett, hogy az áruházlánc egyik fővárosi boltjában az Állva maszturbálok az ajánlott könyvek kiemelt polcán lett elhelyezve, amit az ellenőr a reklámtörvénnyel ellentétesnek talált.

A lap megkereste Benedek Ágotát is az üggyel kapcsolatban, aki a következőképpen reagált: „Azt hiszem, nem tudom már több dologgal kommentálni ezt az ügyet, mint eddig: lehangoló és abszurd, hogy megint arról beszélgetünk, hogy egy könyv, az én könyvem ajánlása büntetést von maga után.

És hát igaz, ami igaz: hiszek az öncélú szexualitásban! Éles gesztus, hogy felfigyeltek rá!”

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Perdöntő vesszőhiba – a Líra megnyerte a könyvfóliázás kapcsán indított perét

Elbukta a kormányhivatal azt a pert, melyet a Líra indított a Heartstopper című kötet kapcsán kiszabott rekordbírság miatt. 

...
Hírek

Ötmillió forintos bírságot szabott ki a Lírára a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal

A Telex információja szerint amiatt büntették meg az egyik legnagyobb könyvterjesztőt, mert egy iskolától kétszáz méteren belül homoszexualitást megjelenítő tartalmat forgalmaztak a kecskeméti üzletükben.

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

Egy vesszőhiba miatt bukhatja a kormányhivatal azt a pert, melyet a Líra indított a Heartstopper című kötet kapcsán kiszabott rekordbírság miatt - számol be a Válasz Online

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

Hírek
...
Beleolvasó

A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

...
Beleolvasó

Az Emberszemlélet humanista filozófiába öltöztetett kézikönyv a fenntarthatóságról

...
Beleolvasó

A Kovács ikrek regényében az élők gürcölnek, a holtak mulatnak – Olvass bele!

...
Hírek

Traumák hosszú sora – Készül a József Attila-film

...
Hírek

Micimackót, Tandorit és Parti Nagyot posztoltak a költészet napján a művészek

...
Zöld

A békák tudnak sikoltani – csak mi nem halljuk őket

...
Hírek

Alekszej Navalnij posztumusz memoárja még idén megjelenik

...
Hírek

Mutatjuk Szép Heléna elrablását egy Pompejiben most feltárt freskón

...
Gyerekirodalom

Berg Judit két kis dínója a Holdra téved – Olvass bele!

...
Nagy

Ayhan Gökhan: A fal című regényben a kívülállóság markánsan képviselteti magát [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Ayhan Gökhan Marlen Haushofer egyik regényéről írt.

Szerzőink

...
Valuska László

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

...
Bánhidi Lilla

Bánhidi Lilla: Még másfél nap

...
Ott Anna

Szexualitás, vagina, szülés – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Még több olvasnivaló
...
Podcast

Szexualitás, vagina, szülés – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk ötödik vendége Dr. Benkovics Júlia nőgyógyász volt, a beszélgetéshez könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Gyerekirodalom

Roma mesék a gyerekirodalomban – Mi történt az elmúlt években?

Hogyan jelennek meg a roma mesék, karakterek, hagyományok a gyerekeknek szóló kötetekben? Veszprémi Szilveszter költő, irodalmár négy, a közelmúltban megjelent könyvet vizsgált meg.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [2. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Kerber Balázs, Láng Orsolya és Takács Nándor válaszai és szövege.

...
Nagy

Eredics Lilla: Balogh Attila versei kitágították az önértelmezés dimenzióját [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Eredics Lilla Balogh Attilától ajánlja kedvenc versét.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [1. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Lapis József, Rékai Anett és Simon Bettina válaszai és szövege.

...
Nagy

10 videó, amiben cigány írók, költők beszélnek [ROMA IRODALOM]

Szeretet, fájdalom, vér, béklyók, család, idegenség. A Roma Hetek alkalmából összegyűjtöttünk tíz videót, amelyek a roma irodalom kiemelkedő íróit és költőit mutatják be az elmúlt évtizedekből.