Bocsánatot kért az amerikai író, visszavonják a könyvét

Bocsánatot kért az amerikai író, visszavonják a könyvét

Az amerikai Scribner visszahívja a könyvesboltokból Alice Sebold Lucky című életrajzi regényét, miután felmentették azt a férfit, akit az írónő korábban a megerőszakolójaként azonosított.

ro | 2021. december 02. |

Anthony Broadwatert 1982-ben ítélték el Alice Sebold megerőszakolásáért, 16 évet töltött börtönben. Ugyanakkor az eset felülvizsgálata után, melyet azért indítottak, mert súlyos aggályok merültek fel a letartóztatás és a tárgyalás miatt, felmentették a férfit.

Broadwater mostani felmentése után Sebold bocsánatot kért, és azt írta közleményében, hogy 1982-ben igazságot, nem pedig igazságtalanságot szeretett volna elérni. Az pedig végképp nem volt a célja, hogy egy fiatalember életét jóvátehetetlenül megváltoztassa egy olyan bűncselekmény, amely az övét megváltoztatta. Anthony Broadwater megkönnyebbüléssel fogadta a bocsánatkérést, és bár továbbra is fájdalmas számára, hogy annak idején igazságtalanul ítélték el, azt írta, a bocsánatkérés segíteni fog neki abban, hogy megbékéljen a történtekkel.

Alice Sebold annak idején a Luckyban írta meg a megerőszakolásának és a bírósági tárgyalásnak a történetét: a regény egymillió példányban ment el, és elindította a nő írói karrierjét.

Sebold kiadója mindenesetre a fejlemények fényében egyelőre visszavonja a Luckyt a boltok polcairól, és a Scribner munkatársai az íróval együtt most azon dolgoznak, hogyan lehetne módosítani az abban foglaltakat. Korábban szó volt róla, hogy film is készül a Luckyból, de most ez is kútba esett. Az egyik producernek amúgy kulcsszerepe volt a mostani felülvizsgálatban, mivel az előkészítés során több ellentmondásra felfigyelt, majd egy magánnyomozót fogadott, hogy tisztázzák a kérdéseket, ez pedig utóbb az ügy jogi felülvizsgálatához vezetett.

Forrás: Guardian, Variety

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Vandálokat ítélt olvasásra egy virginiai bíróság

...
Hírek

A legfelsőbb bíróság is közkincsnek tekinti Sherlock Holmest

...
Hírek

A Google Books mellé állt az amerikai bíróság

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

Hírek
...
Szórakozás

Alternatív kabaré, roma hősök és az ezerszer áldott nyolcadik kerület [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...
Hírek

Milyen könyveket olvasott Napóleon két csata között?

...
Hírek

Meghalt Henry Kissinger, a hidegháború csúcsdiplomatája

...
Hírek

Megvan a 2023-as Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj három jelöltje

...
Gyerekirodalom

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes

Polc

Ilyen az első magyar sorozatgyilkos az áldozatok, és nem a Netflix nézőpontjából

...

A "médiasztár pakit" csak addig éltetik, míg ki nem mondja a h-betűs szót

...

A Nobel-díjas Jon Fosse kisregénye tengerbe ejtett, profán evangélium

...

Irene Solà katalán falujában a legnagyobb bánat sem tudja felemészteni a reményt

...