Hírek olvasás

Vandálokat ítélt olvasásra egy virginiai bíróság

.konyvesblog. | 2017. február 09. |

covers_59061.jpgAlice Walker Kedves Jóisten és Khaled Hossein Papírsárkányok című könyve is rajta van azon a 35 kötetet tartalmazó listán, amelyet egy ötttagú vandálbandának el kell olvasnia. A vandálok egy történelmi afrikai-amerikai iskolaépületet graffitiztek össze rasszista, antiszemita és obszcén ábrákkal és feliratokkal. A könyvek elolvasása mellett 14 filmet kell megnézniük, két múzeumot kell meglátogatniuk, és havonta be kell számolniuk arról, hogy haladnak.

A megyei ügyész szerint azért ezt a büntetést szabták ki, mert a vandálok ostoba tinédzserek, korábban sosem voltak büntetve, és amit tettek, az az ügyészség szerint nem rasszista indíttatású. Hülyék voltak, és fel sem fogták a tetteik komolyságát. A tinédzserek horogkereszteket, dinoszauruszokat és szexuálisan explicit ábrákat rajzoltak a 1892-ben, 30 évvel az amerikai polgárháború vége után megnyitott iskola falára, valamint a „white power” és a „brown power” feliratokat is felpingálták rá. A fiatalok azt hitték, egy pajtára graffitiznek, de az ügyész szerint még tanítható korban vannak. Azt remélik, a büntetésük végén több tiszteletet mutatnak faji, vallási és genderkérdésekben, és másokat is tiszteletre tanítanak.

covers_7897.jpgA kiszabott könyvek témája a rasszizmus, a nemek közötti egyenlőség, a vallás és a háború. A lista többek között Hannah Arendt Eichmann Jeruzsálemben, Toni Morrison Nagyonkék, Chinua Achebe Széthulló világ, Margaret Atwood A szolgálólány meséje, Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót!, Maya Angelou I Know Why the Caged Bird Sings, Chaim Potok A kiválasztott, Ernest Hemingway Fiesta, A nap is felkel és Elie Wiesel A hajnal című könyvét is tartalmazza.

Nem ez az első alkalom, hogy egy bíróság olvasásra ítél valakit. 2016 szeptemberében egy olasz bíró 30 feminista témájú könyv elolvasását szabta ki büntetésül (vagy inkább okulásul) egy 15 éves lánynak, miután kiderült, hogy egy gyermekprostitúcióval foglalkozó kör része. A 35 éves férfit, akit rajtakaptak, hogy fizet a lánynak a szexért, két év börtönre ítéltek, de olvasnia nem kellett. Adriana Cavarero szerint, aki a Notwithstanding Plato című könyvével került kiszabott listára, sokkal jobb lett volna, ha a férfit ítélik olvasásra. 

Forrás: Guardian