A Google Books mellé állt az amerikai bíróság

.konyvesblog. | 2013. november 15. |

google-books-featured-300x204.jpgAz amerikai bíróság úgy ítélte, hogy a Google online könyvára, a Google Books a társadalom javára válik, és a könyveladások növekedéséhez vezet.

A New York-i bíróság elutasított az amerikai írók keresetét, akik azzal vádolták a techóriást, hogy online könyvtárába engedély nélkül másolta le digitálisan könyvek millióit.  A Google azzal érvelt, hogy a több mint húszmillió könyv bedigitalizálása, és a könyvek részleteinek online hozzáférhetővé tétele jogszerű, a „fair use”, azaz a tisztességes felhasználás elve szerint jártak el. (Ez lehetővé teszi a szerzői joggal védett anyag korlátozott mértékű felhasználását, a jogtulajdonos engedélye nélkül. – a szerk.) Denny Chin bíró elfogadta az érvelést, véleménye szerint ugyanis a Google Books jelentős társadalmi haszonnal jár. A hatalmas könyvtár a mezei olvasók mellett a diákok, a kutatók és a tanárok számára  is megkönnyíti a keresést, úgy, hogy közben nem hagyja figyelmen kívül a szerzői jogokat sem. Ráadásul a digitalizálás várhatóan nem csökkenti, hanem növeli majd a könyveladásokat.

A szerzők minden engedély nélkül lemásolt könyv után 750 dollárt, a szerzői jogok megsértése miatt pedig 750 dollár kártérítési díjat kértek. Ha helyt adtak volna kérelmüknek, a Google csaknem három milliárd dollárt bukott volna az ügyön.

Előzmény:

Az amerikai szerzőket és kiadókat tömörítő szervezet, a Scott Turow által vezetett The Authors Guild 2005 őszén perelte be a Google-t.  A megnevezett felperesek Betty Miles, Joseph Goulden és Jim Bouton írók voltak. (Utóbbi korábban a New York Yankees dobójátékosa volt. ) A jogi huzavonának 2008-ban egyezség lett a vége, melyben a Google vállalta, hogy kifizet 125 millió dollárt a digitalizált kötetek után. A pereknek azonban korántsem lett végük. 2011-ben egy amerikai bíróság úgy döntött, hogy bár a könyvek digitalizálása sok előnnyel jár, a 2008-as megállapodás „egyszerűen túl messzire megy”, mivel az tisztességtelen versenyelőnyhöz juttatná a céget.

A most megszületett ítélet fordulópont lehet 2005 óta húzódó pereskedésben.

Forrás: Guardian