A háború írásjegye lett az év kandzsija Japánban

A háborút vagy csatát jelentő kandzsit (szen) választották az idei japán közhangulatnak leginkább megfelelő írásjegynek - közölte egy kiotói székhelyű szervezet hétfőn.

fk | 2022. december 13. |

A Japán Kandzsi Képességvizsgáló Alapítvány által évente megrendezett 28. szavazáson a nagyközönség szavazatai alapján hirdettek győztest, Oroszország ukrajnai inváziója és más nemzetközi konfliktusok közepette, melyekről a japán média is rendszeresen tudósít.

Ez lett az év szava az Oxfordnál 2022-ben
Tovább olvasok

Az év kandzsiját a Kijomizu templom vezető buddhista papja, Mori Szeihan egy óriási kalligrafikus ecsettel, egy 1,5 méter magas és 1,3 méter széles japán merített papírra (vasi) írta fel.

2022 szava a gaslighting vagyis a gázláng-effektus lett
2022 szava a gaslighting vagyis a gázláng-effektus lett

És nem az energiaárak emelkedése miatt. A „gaslighting” (magyarul gázlángozás vagy gázláng-effektus) egy pszichológiai szakkifejezés és olyan viselkedést ír le, amelyben a manipuláló fél elvitatja a másik ember valóságészlelését és a maga érdekei szerint hajlítja a helyzeteket, meggyőzve partnerét arról, hogy a hiba az ő készülékében van. A kifejezés és ez a toxikus viselkedésforma régóta mérgezi társadalmunkat – akár az álhíreken és a propagandamédián keresztül – és kapcsolatainkat, de mint sok más szörnyűség, ez is idén került felszínre. Ezt erősíti az a tény, hogy a „gaslighting” szóra idén 1740 százalékkal többen kerestek a Merriam-Webster tájékoztatása szerint.

Tovább olvasok

Miután a tavalyi tokiói nyári olimpián a japán csapat összesen 27 aranyérmet szerzett, a 2021-es év kandzsijának az aranyat, aranyérmet, valamint pénzt jelentő kin kandzsit választották.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Lebukott az orosz katona, aki a franciákhoz menekült és kitálalt a háborúról

Nem bánta meg a szerepét Herszon ostromában, és a pénzt is magának akarja.

...
Beleolvasó

"Soha nem voltam még ilyen közel a halálhoz" - Egy ukrán kislány naplót írt a háború alatt

A tizenkét éves Jeva Szkaliecka teljesen átlagos élt addig a napig, míg Oroszország idén februárban megtámadt Ukrajnát. Naplója kordokumentum, egy kislány beszámolója a bombázásról, bujkálásról, szerencsés megmenekülésről. Olvass bele!

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.

...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...
Kolozsi Orsolya

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

...
Sándor Anna

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

Kleinheincz Csilla a hazai spekulatív irodalom egyik kiemelkedő alakja, a Gabo Kiadó szerkesztője, fordító. Új regényében visszanyúlt a tanulmányaihoz, és ember és föld kapcsolatán keresztül beszél napjaink égető kérdéseiről. Podcast.