Zelenszkij nem sejthette, hogy a Trump elleni eljárás egyik kulcsfigurája lesz
Szerhij Rudenko
Zelenszkij smink nélkül
Ford.: Lebovics Viktória, Helikon Kiadó, 2022
-

Akárhogyan alakul is az orosz-ukrán háború, az már biztos, hogy Volodimir Zelenszkij, az ukrán elnök ezeknek a baljós, új időknek jelentős alakjaként kerül be a történelemkönyvekbe. Köszönhetően annak, hogy amikor még szinte az egész világ az oroszok gyors győzelmére és persze Zelenszkij menekülésére számított, ő Kijevben maradt, neki nem "fuvar" kellett, hanem "lőszer", és az ukránok honvédő háborújának élére állt. Szerhij Rudenko könyve az első róla szóló életrajz: a szerző harmincnyolc fejezetben meséli el Zelenszkij életútjának legfontosabb állomásait Krivij Rih-i gyerekkorától kezdve a háborúig. Az utolsó epizódokat Rudenko óvóhelyen írta, miközben az oroszok bomba- és rakétatámadásokat intéztek Ukrajna ellen.

Egy olyan emberről szól ez a könyv, aki színészi karrierrel a háta mögött, minden politikai tapasztalat nélkül lett egy nagy ország elnöke 2019-ben, azzal győzve meg a választókat, hogy véget vet a mindent behálózó korrupciónak Ukrajnában, s egyúttal elhozza a békét. Az első cél megvalósításához vagy kevés volt az ideje, vagy ő sem tudott kikeveredni a korrupciónak abból a hálójából, amely oly sok mindent tönkretett már Ukrajnában az elmúlt évtizedekben, a második cél, a béke pedig hiú ábrándnak bizonyult - bár aligha Zelenszkij hibája, hogy Putyin semmiképp nem akart eltűrni egy olyan független Ukrajnát, amely nem az ő érdekeit szolgálja. Néhány hónappal ezelőtt még úgy tűnt, Zelenszkij egy újabb nem túl sikeres és nem túl népszerű elnök - és aztán a háborúval minden megváltozott: most nemcsak az ukránok, hanem az egész világ figyel minden egyes szavára.

Szerhij Rudenko: Zelenszkij smink nélkül (részlet)

7. jelenet

Trump alkotmányos felelősségre vonása

Zelenszkij, a színész mindig Hollywoodról álmodott. És persze az Oscarról.

Emlékeznek rá, milyen sokáig bámult Volodimir Tom Cruise szemébe, amikor az amerikai színész Kijevben járt, és milyen sokáig nem bírta elengedni kezét, amikor a Bankovaja utcán lévő irodájában fogadta?

De aligha merészkedett álmaiban odáig, hogy pont ő kerül majd annak a botránynak a középpontjába, amelynek következtében az Egyesült Államok negyvenötödik elnöke ellen alkotmányos felelősségrevonási eljárás indul.

  1. július 25-én Donald Trump felhívta Volodimir Zelenszkijt.

Ez már nem az első beszélgetésük volt. Április 21-én, Volodimir választási győzelmének napján Donald személyesen gratulált neki. Ez alkalommal az USA elnöke arra kérte Zelenszkijt, hogy közelebbről vizsgálják meg Joseph Biden, pontosabban a fia, Hunter ügyét.

„Most sokat beszélnek Biden fiáról, arról, hogy Biden leállíttatta a nyomozást, és sokan szeretnék ezt az ügyet tisztázni. Tehát indokolt lenne egy beszélgetés a legfőbb ügyésszel… Biden dicsekedett, hogy leállíttatta a nyomozást, úgyhogy alaposan nézzen utána… Számomra ez borzasztó” – panaszkodott Trump Zelenszkijnek.

Volodimir megígérte, hogy kivizsgálja az ügyet, utalt rá, hogy hamarosan új főügyészt fog kinevezni, aki százszázalékosan az ő oldalán áll, és hozzátette: „Ami Ukrajna egyesült államokbeli nagykövetét illeti, épp csak most jutott eszembe a neve: Jovanovics; szuper, hogy ön volt az első, aki elmondta nekem, milyen rossz nagykövet volt. Ebben száz százalékig egyetértek önnel. Mivel ő a korábbi elnököt támogatta, és az ő oldalán állt, hozzám negatívan viszonyul. Nem fogadna el új elnökének” – panaszkodott Volodimir.

Zelenszkij idejében az első legfőbb ügyész Ruszlan Rjabosapka lett. Bár ő azt állítja, hogy sohasem érezte magát száz százalékig Volodimir emberének.

„Egyáltalán nem éreztem így. Őszintén szólva nem is gondoltam rá, hogy így kellene éreznem. Volt bennem bizonyos aggodalom, mivel értettem, hogy ez a munka rendkívül nehéz és bonyolult, rendkívül sok benne a kihívás és a kockázat. Én, őszintén szólva, egészen másra gondoltam, nem erre a Zelenszkij és Trump közötti beszélgetésre. Hanem azokra a kihívásokra és kockázatokra, amelyekkel szembesültem ezen a poszton. Közismert, hogy nemegyszer nyújtottam be lemondásomat annak ellenére, hogy ez az egyik legmagasabb tisztség az országban. Tudtam, hogy egy ilyen megbízatás elfogadása hatalmas áldozatot követel, átmenetileg a magánéletemről is le kell mondanom.

És minden kicsit fordítva történt.

Nem Zelenszkij mondta meg nekem, hogy mit vár tőlem, hanem én magyaráztam neki, miben lehetek hasznos ezen a poszton. És a legfontosabb témát nem a letartóztatások és a Porosenko vagy valaki más elleni ügyek jelentették, hanem az ügyészség reformja. Erről beszéltünk. Én ebben láttam fő feladatomat”mesélte Rjabosapka.

Trump nem gondolta, Zelenszkij pedig még kevésbé, hogy a beszélgetésükből óriási botrány lesz az Egyesült Államokban.

Szeptember 20-án a The Washington Post saját forrásaira hivatkozva beszámolt az amerikai hírszerzés egyik tisztjéről, aki – az írás szerint – hivatalosan panaszt tett vezetőinél Trump egy meg nem nevezett külföldi vezetővel folytatott telefonbeszélgetése miatt. Az Egyesült Államok kongresszusa azonnal reagált, és bejelentette, hogy hivatalos vizsgálatot indít a Fehér Ház ura ellen, és követelte a beszélgetés pontos átiratának közzétételét. A külföldi vezetőről kiderült, hogy ő Volodimir Zelenszkij.

Az amerikai sajtó azt hangoztatta, hogy az USA elnöke nyomást gyakorolt ukrán kollégájára annak érdekében, hogy felgyorsítsa az ifjabb Biden ügyének kivizsgálását, aki az ukrán Burisma gázcég igazgatótanácsának tagja volt. A cég tulajdonosa pedig az a Mikola Zlocsevszkij volt, aki Viktor Janukovics elnöksége idején a környezetvédelmi tárcát vezette.

Ukrajna legfőbb ügyészsége törvénytelen meggazdagodással gyanúsította a volt minisztert. Igaz, valamivel később a Burisma körüli ügyeket lezárták, a cég kifizette adótartozásait, Viktor Sokin főügyészt leváltották (Trump ügyvédje, Rudolf Giuliani állítása szerint a Burisma ügyeinek kivizsgálása miatt), de az ifjabb Biden története napirenden maradt.

A botrány elmérgesedésével Zelenszkij, akinek neve állandóan ott szerepelt az amerikai sajtó első hasábjain, egyre inkább azt hangoztatta, hogy Trump nem gyakorolt rá semmilyen nyomást. Hisz ő egy független ország vezetője, ki merészelne rá nyomást gyakorolni?

De az Egyesült Államokban ezt másképp látták.

És 2019 decemberében Trump lett az Egyesült Államok történetének harmadik olyan elnöke, aki ellen impeachment-eljárás indult. Donaldot pont a Volodimir Zelenszkijjel folytatott telefonbeszélgetése alapján vádolták meg hatalommal való visszaéléssel és az igazságszolgáltatás akadályoztatásával. Végül 2020. február 5-én a szenátus felmentette Trumpot mindkét vád alól.

Joe Biden fiának története nagyon is emlékeztetett Paul Manafort ügyére, amelyben Ukrajna ugyanúgy az amerikai sajtó figyelmének középpontjába került. 2016-ban az amerikai elnökválasztási kampány kellős közepén Kijevben nyilvánosságra hoztak bizonyos részleteket a Régiók Pártjának üzleti könyveiből. Itt Trump kampányfőnökét említették azok között, akik Viktor Janukovics szövetségeseitől fogadtak el készpénzt. Végül Manafort lemondott, és később egyéb vádak alapján hét és fél év szabadságvesztésre ítélték az USA-ban. Trump az információ kiszivárogtatását Kijev ellene indított játékának tekintette, és Petro Porosenkónak még sokáig kellett igyekeznie, hogy rendezze a kapcsolatait a Fehér Házzal.

A Trump elleni impeachment-eljárás beindításának kísérlete remek témája lehet egy hollywoodi filmnek, amelyben Zelenszkij elnök szerepét kiválóan eljátszhatná maga Zelenszkij, a színész.

A sors iróniája, hogy most, az oroszok inváziója idején éppen az a Joe Biden támogatja aktívan Zelenszkijt és Ukrajnát, aki ellen Trump fente a fogát. És ha 2019 nyarán Volodimir ráállt volna Donald javaslatára, és újraindította volna az ifjabb Biden elleni eljárást, ki tudja, hogyan alakult volna az idősebb Biden és Zelenszkij kapcsolata. Azt is nehéz lenne megmondani, számíthatott volna-e az USA segítségére Ukrajna Oroszországgal szemben.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Magyarul is megjelenik a Zelenszkijről szóló nagyszabású életrajz

Szerhij Rudenko könyve az első róla szóló életrajz, a szerző harmincnyolc fejezetben meséli el Zelenszkij életútjának legfontosabb állomásait.

...
Hírek

Ukrajna lerohanásának egyik első irodalmi lenyomata a Harkivi napló

Harkiv ostromáról számol be Szergej Geraszimov író könyve, a Harkivi napló, amely a Könyvhétre magyarul is megjelenik Bartók Imre fordításában.

...
Nagy

Vonnák Diána: Ukrajnát ne az orosz agresszor nézőpontjából, hanem saját jogán értsük meg

Ukrajna történetét szovjet és orosz nézőpontból ismerjük, vagyis az agresszoréból. 2014 óta fontos változások történtek Ukrajnában, amit három hete megtámadott Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az Ukrajna-szakértőt kérdeztük.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Tarolt az apa a TikTokon, aki telefon helyett könyvet adott a gyereke kezébe

A pár másodperces videó egy elmerülten olvasó fiúról rövid idő alatt a TikTok kedvencévé vált.

...
Gyerekirodalom

Hogyan lehet elmagyarázni egy gyereknek, hogy mi a háború?

Az ukrán házaspár, Romana Romanisin és Andrij Lesziv képeskönyve érzékenyen, de bátran mesél nehéz, mégis fontos témáról gyerekeknek, arról, hogy mit jelent, ha valahol háború van.

...
Gyerekirodalom

Mi lesz, ha kevered Tolkient a magyar népmesékkel?

A Tolkien-féle fantasy és a népmesék hangulata keveredik Magyar Katalin különleges könyvében, a Jeripuszban, melyben a gonosz legyőzése a cél.

Polc

A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról

...

Kemény Lili harcai: az önéletírás mint felszámolás és teremtés

...

Ujgur költőnek lenni önmagában politikai tett Kínában, és akkor még nem írtál memoárt

...

Jon Fosse a banalitáson át talál utat a természetfelettihez

...
Hírek
...
Zöld

Mi történik az intelligenciáddal, ha kevesebbet írsz kézzel?

...
Hírek

Itt az kamera, ami képek helyett verset ír

...
Nagy

Megmutatjuk a világ 10 leggyönyörűbb könyvtárát – nézz be te is!

...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

...
Nagy

5 áprilisban megjelent regény, amit érdemes elolvasni

...
Alkotótárs

Kiderült, ki lett a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj 10 döntőse

...
Hírek

Introvertált vagy? Mutatjuk a neked való könyvklubot

...
Így döntöttek ők

Nyáry Luca: Adèle Párizsba készül

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat