Ulickaja elbeszéléseiben összefonódik a hétköznapi és a megmagyarázhatatlan

Nemcsak a címével, de néhány utalással is megidézi Enyedi Ildikó Testről és lélekről című díjnyertes filmjét Ljudmila Ulickaja új kötete, amelynek fordítója Morcsányi Géza volt. A lélek testéről történeteinek hősei idősődő, magányos figurák, akik a haláluk előtt még rendezni szeretnék a konfliktusaikat. Olvass bele!

Könyves Magazin | 2020. május 05. |

Fotó: Valuska Gábor

Ulickaja elbeszéléseiben a hétköznapi és a megmagyarázhatatlan fonódik egymásba elválaszthatatlanul. Hősei idősödő, magányos figurák, akik megpróbálják rendezni a konfliktusaikat a haláluk előtt, és gyanakodva fogadják, ha kapnak még egy esélyt az élettől.

Ljudmila Ulickaja
A lélek testéről
Magvető Könyvkiadó, 2020, 152 oldal

Egy feleség, aki kizárólag almát hajlandó enni, miután elhagyják, egy anya, aki külföldi férjre vadászik a lányának a parkban, egy műszaki rajzoló, akire az utolsó pillanatban talál rá az új szerelem, egy bibliográfus, akinek az emlékezetéből lassan kihullanak a szavak. Ulickaja végtelen empátiával és páratlan emberismerettel rajzolja meg portréikat, történetei egyszerre vigasztalóak és felkavaróak.

Ljudmila Ulickaja: A levelek nélkül nem lett volna regény - Könyves magazin

Fotó: Valuska Gábor A Jákob lajtorjáját eddigi legőszintébb könyvének nevezte, miért? A társadalomra káros, a szovjet lágerekbe száműzöttek történetei generációkon átívelő traumákat okoznak. A vád sokszor ki sem derül, a vádló személyéről és motivációjáról sem tudunk meg semmit. Jákob lajtorjá ja az árulás könyve, az árulásé, amit nem lehet elhallgatni, de elmesélni sem.

A figyelmes olvasó pedig még Enyedi Ildikó Testről és lélekről című Arany Medve díjas filmjére is találhat utalásokat az elbeszélésekben. A könyvet Morcsányi Géza, a verseket Kántor Péter fordította.

Olvass bele: 

Ulickaja a Lelek Testerol R... by konyvesblog on Scribd

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ljudmila Ulickaja: A levelek nélkül nem lett volna regény

...
Hírek

Ulickaja: Mintha egy Orwell-mű megíratlan fejezetébe csöppentünk volna

...
Kritika

Ulickaja is egy a nagy orosz mesélők közül

Polc

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

...

Bevezetés a városi magány mesterségébe

...

A totális diktatúra receptje: a biztonságra hivatkozva építsd le a szabadságot

...

Ukrajnában a költészet ott kezdődik, ahol a szókincs véget ér

...