Ulickaja is egy a nagy orosz mesélők közül

m.anna | 2012. december 30. |

A-
Ljudmilla Ulickaja: A mi urunk, Fordította: Goretity József

Magvető Kiadó, 2012., 372 oldal, 3690 Ft.

Első mondat: „Egyszer csak felfedezed, hogy nem létezel.”

Olvass bele!

Bevallom őszintén, az előző Ulickajámmal úgy megégettem magam, hogy félve nyúltam A mi urunk népe után: attól rettegtem, hogy ismét egy elképesztően, halálosan unalmas, végeláthatatlanul hömpölygő szövegszörnyön kell keresztülrágnom magam, hogy megint úgy érzem majd, legszívesebben kikaparnám a saját szemeimet olvasás közben, csak történjen végre valami.

A mi urunk népének írója azonban mintha nem is lenne azonos az Imágó szerzőjével: bár felismerem a hasonló eszközöket és fordulatokat, de ami a nagyregényben nagyon nem működött, a novellákban abszolút a helyén van, sőt: ahogy a fülszöveg ígéri, Ulickaja ezúttal csodát csodára halmoz. Ebből is látszik, milyen szubjektív dolog az irodalom: valószínűleg rengeteg olvasó imádta annyira az Imágót, mint amennyire én A mi urunk népét megszerettem.

Értem már, miért nevezik Ulickaját a nagy orosz mesélők leszármazottjának, és miért rajong érte a fél világ. Nem is mesél, hanem teremt, áradó tehetségét azonban egyszerűen muszáj korlátok közé szorítania. A novellák rövidebb terjedelme megköveteli tőle, hogy történetét (magához képest) gyorsan fejtse ki, ne kalandozzon el, ne barangoljon, csatangoljon el mindenfelé a saját maga által felhúzott szövegépítmény labirintusában. Igazi „karácsonyi” könyv ez, tele érzelmekkel, isteni és angyali, transzcendens vagy épp ellenkezőleg, nagyon is emberi eredetű csodákkal.

A cikk a Könyves magazin 5. számában jelent meg.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól

Az író a Guardiannek írt véleménycikkben hívta fel a figyelmet az AI szélsebes fejlődésének következményeire.

...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk.