Ulickaja: Mintha egy Orwell-mű megíratlan fejezetébe csöppentünk volna

.konyvesblog. | 2014. február 06. |

Fotó: Valuska Gábor

A szólásszabadság egyre nagyobb mértékű korlátozása, valamint a mindennapi életet befolyásoló túlszabályozottság és önkényes bürokrácia miatt csütörtökön, a Guardianben megjelent cikkében mélységes aggodalmának adott hangot Ljudmila Ulickaja. Publicisztikájában az orosz írónő azt írta: aggasztja, hogy az orosz hatóságok olyan kulturális ideológiát próbálnak az emberekre ráerőltetni, mely sok tekintetben a szovjet propagandára emlékeztet, emellett megrémíti, hogy a bírói rendszer egyre nagyobb mértékben függ ezektől a hatóságoktól.

Ulickaja mindezek miatt úgy döntött, hogy aláírásával támogatja azt az orosz hatóságoknak címzett nyílt levelet, amely a szólásszabadság korlátozása ellen tiltakozik. Ulickaja ezen korlátozás legfrissebb példájaként annak a tévécsatornának a bezárását nevezte, amelynek egyetlen bűne az volt, hogy „feltett egy egyszerű kérdést”. Utóbbi arra vonatkozott, hogy fel kellett-e volna áldozni Leningrádot, hogy ezzel megmentsék több százezer ember életét. Leningrád ostroma 70 éve történt, az áldozatok számát 600 ezer és 1,5 millió közé teszik. A kérdést sokan a leningrádiak és a fasizmus ellen hősiesen harcoló oroszok megsértéseként értékelték, emlékeztetett rá Ulickaja, és bár a felháborodás nyomán a tévécsatorna bocsánatot kért, ez azonban kevésnek bizonyult.

Korábbi cikkeink Ulickajáról:

Nem akarok többnek mutatkozni, de kevesebbnek sem (interjú)

Ljudmila Ulickaja 70 éves

„Hiszek abban, hogy a sajtónak alapvető joga, hogy ehhez hasonló kérdéseket tegyen fel a múltunkról, a jelenünkről és a jövőnkről” – szögezte le Ulickaja, aki szerint a kérdés egy olyan érzékeny pontot érintett, mely nagyon is aktuális jelenleg Oroszországban, és amely – véli az írónő – mindannyiunkat aggodalommal kellene, hogy eltöltsön. Az orosz állam ugyanis nagyban hozzájárul a nacionalista érzelmek felszításához, és egy olyan képet próbál kreálni az orosz történelemről, melyben minden szép és jó volt. Szerinte sokan igenis igaznak vélnek mindent, amit az orosz történelemről mondanak nekik, igaznak vélik, amit a mai oroszországi eseményekről hallanak, így azt is, hogy az orosz hatóságok nem vétenek hibát, és mentesek minden bűntől. Szerinte ez olyan, mintha egy Orwell-mű megíratlan fejezetébe csöppentek volna, melyben a hatóságoknak mindig, minden körülmények között igazuk van, aki pedig ezt meg meri kérdőjelezni, annak kiátkozás jut osztályrészéül.

Az Ulickaja által említett nyílt levelet eddig több mint kétszáz szerző írta alá, köztük van például Günter Grass, Salman Rushdie, Margaret Atwood, Jonathan Franzen, Neil Gaiman. Ide kattintva megtekinthető az aláírók névsora.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!