Szerelem, abszurditás és Micimackó találkozik ebben a novelláskötetben

Szerelem, abszurditás és Micimackó találkozik ebben a novelláskötetben

Nyerges Gábor Ádám novelláiban abszurd helyzetek részesei lesznek a hétköznapi emberek. A groteszk félelmetessége is fokozza a szorongásaikat, történeteik mögött szerelem és egymással való küzdelmeik tragédiája áll, és még az is lehet, hogy ezekben az írásokban Milne mesehőse és Soros György is összecsap. Olvass bele!

Könyves Magazin | 2024. július 06. |

Hol és hogyan találkozhat a második világháború olasz frontja, a szerelem, a magyar űrprogram furcsán ismerős sci-fije, Micimackó és Soros György, a tűzkárosultakkal, özvegyekkel, irodai dolgozókkal, sorozatgyilkosokkal és egyetemi professzorokkal?

nyerges gábor ádám
Vasgyúrók
Prae, 2024, 173 oldal
-

Nos, Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című novelláskötetének lapjain.

Závada Pál úgy fogalmaz a könyv fülszövegében: „Ezek az elbeszélések a szatirikus próza hazai alkotóival és tárcaíróival vállalják a rokonságot. A szerző sokoldalúan tárja föl napjaink morális és egzisztenciális csapdahelyzeteit, mégsem ítélkezően ábrázolja figurái determinált észjárását,

kiszolgáltatottságba ágyazott élethazugságát.”

Nyerges Gábor Ádám másfél évtizede, a 2000-es évek végén kezdte pályáját. Bár elsősorban versek és regények szerzőjeként ismerjük, ez idő alatt folyamatosan jelentette meg novelláit, elbeszéléseit, tárcáit, többek között a 2000, az Élet és Irodalom, a Kalligram, a Népszava, a Prae és a Tiszatáj hasábjain. E több mint évtizednyi anyagból válogatta a szerző első novelláskötetét, mely a 2024 Ünnepi Könyvhétre jelent meg.  

Nyerges Gábor Ádám: Vasgyúrók (részlet)

Szerelmes a gyerek

Most majd nemsokára rendel még egy kört. Már fátyolosodik a tekintete, a szembogarán már feszül a hamarosan, néhány pislantás után lezúduló könnyhártya, de ő még nem veszi észre, nem sejti, hogy mindez így fog folytatódni. A másik arra gondolhat, ha a szemben gyűlő könnyhártya alól olvasni tudná az arckifejezést, hogy ez bizonyosan nem most és nem az ő tár­saságában játszódik le először. Hogy ennek az embernek ez, ha nem is napi, de legalább heti-havi rendszerességű programja. Magánéletének kis és nagy, imént megvallott titkai rendszeres műsorszámok, melyeket néha variál,

de összességében alig-alig változhat a repertoár.

Aztán mégis másként alakul az este, mert az újabb kör megérkezése után az egyikük orrot fúj, könnyei így szaladnak le, egyenesen lesietnek az arcán, ő pedig ezt reflexszerűen észreveszi, így ingujjával, minden különösebb odafigyelés nélkül, lezseren letörli őket. A vele szemben ülő közben ezen merenghet talán, hogy ennyin múlik, hogy ugyanannyi vízmennyiségből egy orrfújást kísérő, heveny könnyezés, nem pedig nagy-nagy, drámai sírás legyen.

Most őrá terelő­dik a szó.

Arra, egészen pontosan, hogy van-e valakije. Bizalmatlan tömb­ként esik ki a szájából, hogy van. Ha a vele szemben ülő, immár letörölt könnyhártyája híján, olvasni tudná gesztusait, hanglejtését, s nem a poha­rát emelné enyhén borvirágos orrához, tán meghallaná ennek a tömbnek a puffanását, döngését. A következő kérdések külsődlegesek, arról szólnak, hogy jól néz-e ki a lány. Nem, bűn ronda, sajnos, feleli egykedvű arccal, a vele szemben ülő nem érti a viccet, amíg, vele megértetendő, kis erőlte­téssel hozzá nem nevet egy kicsit. Részleteknek kell, kéne következni, min­denre kiterjedően. Látja az enyhén újra hártyás-fátyolozódó szempárban, hogy a tulajdonosának már ez is pornográfia, annak valamilyen legalacso­nyabb ingerenciájú szintje, hogy elmondás alapján elképzeli magának (nagy vonalakban) az unokaöccse nőjét. Nagy melle van-e, most épp ezt kérdezi, miközben fölkrákog némi toroktájt eltévedt vörösbort.

Úgy fogja a poha­rat, mint filmbéli óriásmajom a földből kiszakított felhőkarcolót.

Ja, szép nagy, csak sajnos a fején nőtt ki az egyik, ezt már nem mondhatja az uno­kaöcs, pedig még csomó ilyen ötlete lenne a beszélgetés életben tartásá­hoz. Bólint, mást tenni nincs gusztusa, a vele szemben ülő, tudja, így is már úgy kezd nézni rá, mint kis, szemérmes széplélekre – ez a szemérmes­ség, hogy nem feltétlenül akar, nem ezzel a számára félig-meddig ismeretlen, középkorú úrral, borvirágok, krákogások és könnyfátylak közt hozzá közel álló csöcsökről beszélni, az ebből levezetett, ki nem mondott, de innen­től minden ránézéshez hozzákódolódó szemérmességképzet mellékevere­dik a nyomokban eddig is tapasztalható fitymáláshoz, hogy ő az ő korában mit tud még egyáltalán a világról, miközben a vele szemben ülő, szájbig­gyesztő alak önmagára, tudható ez is, nagy idők nagy tanújaként tekintene,

ha fáradt nézésű, könnyedző szemét egyszer-egyszer befelé is fordíthatná.

Szerelmes vagyok, ennyi, jelenti ki nagyjából úgy, mintha halálhírt közölne, majd kimegy rágyújtani, hogy legalább csak az utcáról, üvegablakkal elvá­lasztva lássa, amint a másik, a nagybáty ezen igen jót derül, nagy idők nagy tanújaként, színpadiasan, nagyot nevet, szerelmes, azt mondja, szerelmes a gyerek, ilyenekre szinkronizálja maga elé a nagybáty által kiejtett szava­kat, amiket szerencsére az utcáról csak láthat, leolvashat, csücsörítések és ajakrések formájában, de legalább nem hall.

Nyitókép: Kis Norbert

Kapcsolódó cikkek
...
Általános cikkek

U35: Nyerges Gábor Ádám

...
Nagy

Nyerges Gábor Ádám versei és köszöntője

...
Hírek

Soros-szótár és Badacsony-album is van a 2023-as Magyar Könyvtervezés díj shortlistjén

Összeállt a 2023-as Magyar Könyvtervezés díj shortlistje. A Sipos Máté, Barbora Müllerova, Petovská Flóra, Farkas Zsolt, Polgárdi Ákos, Rubik Ágnes, Viski Noémi és Czakó Zsolt alkotta zsűri 141 beérkezett pályaműből öt kategóriában – szépirodalom, szakkönyv, gyerek- és ifjúsági könyv, album-katalógus és egyéb – nevezte meg a jelölteket. A győzteseket április 11-én hirdetik ki.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

...
Szórakozás

8 érdekesség, amit nem tudtál a 80 éves Rubik Ernőről

„Megtalálónak” vallja magát, mert a feltaláló kifejezést nem szereti. A világon több mint 350 millió példányt adtak el a kockájából. A sikerhez elengedhetetlennek tartja a kudarcot. Nyolcvanéves Rubik Ernő.

Szerzőink

...
sa

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

...
sa

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

...
Horányi Hanna Zelma

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

A hét könyve
Kritika
Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?
...
Nagy

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

Ez is eljött: a cikk, amiben lebeszélünk a könyvkiadásról.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Meghalt Shelley Duvall, A ragyogás sztárja

Robert Altman egyik kedvenc színésze volt, de A ragyogás sikoltós-baltás jelenete az, ami kitörölhetetlenné tette őt a filmtörténetből.

...
Szórakozás

Michael Crichton kezdte, James Patterson fejezte be, most pedig film készül belőle

A Sony filmstúdió szerezte meg a Michael Crichton hagyatékában talált és James Patterson által befejezett Eruption (Kitörés) című regény megfilmesítési jogait.

...
Szórakozás

Bridgerton: Ezt lehet tudni most a 4. évadról

Mikor jön a Bridgerton következő évada? Kinek a története kerül fókuszba? Melyik szereplők térnek vissza biztosan?