Molnár Gál Péter megírta megzsarolásának és beszervezésének történetét

Coming out címmel írt könyvet ügynöki múltjáról, megzsarolásáról és beszervezéséről Molnár Gál Péter 2004-ben. A kötet másfél évtizeddel később, 2020 áprilisában jelenik meg a Magvető Tények és Tanúk sorozatában. Olvassatok bele!

Könyves Magazin | 2020. április 16. |

„Egyszer csak azt hallottam: emgépének hívnak, mint egy harisnyamárkát. Úgy is maradtam. Színikritikák, tárcák, vegyes újságizék alá három betűvel jegyeztem magam” – írja Molnár Gál Péter, a Kádár-kor meghatározó kritikusa, színházi egyénisége. A Népszabadságba évtizedeken át írt szellemes, élvezetes, de sokszor kíméletlen és elfogult színikritikái megkerülhetetleneknek számítottak. 2004-ben derült ki, hogy Luzsnyánszky Róbert néven 1963-tól 1978-ig az állambiztonság ügynökeként tevékenykedett. „Álnevek, fedőnevek, becenevek, gúnynevek lélektanához nem konyítok. Kétféle fedőnév lehetséges. Tökéletesen elrejtőzik az egyik – olvasható MGP visszaemlékezésében. – A magam fedőneve infantilisan megőrzött némi személyes jelleget. Unalmas gimnáziumi órákon, abban az életkorban, amikor keresi valaki a személyiségét: gyakoroltam különféle névaláírásokat. A grafológiai játék egyik változataként találtam ki ezt a mesterkélten ostoba nevet: Luzsnyánszky Róbert.”

Molnár Gál Péter
Coming out
Magvető, 2020, 400 oldal

MGP ügynöki múltja megrázta a színház világot, ő pedig szinte azonnal írni kezdte életét, beszervezésének történetét. A készülő könyvről több lap is hírt adott, a szöveg végül mégsem jelent meg. A könyv szakmai tanácsadója, Lakos Anna előszavában felhívja a figyelmet arra, hogy a kézirat töredékes: „Szerkesztetlen. Pontatlan. Tele tévedéssel. Emlékezete sokszor cserben hagyta, nem ellenőrizte a leírtakat. A rá amúgy nem jellemző pongyola, rosszul megfogalmazott mondatokat sem javította. A kirekesztett, magányossá vált embernek sem ideje, sem ereje nem volt, hogy mindezt megtegye. Már kiírta magából a történetét.”

A Coming out című kötet rendhagyó módon a Függelékkel kezdődik. Ebben a fejezetben gyűjtötte össze Molnár Gál Péter az „utca emberének” véleményét ügynöki múltjáról: a neki küldött indulatos üzeneteket, újságcikkek részleteit, színészek és rendezők nyilatkozatait. Megzsarolásának és beszervezésének története, a tartótisztek és a konspirációs lakások leírása mellett rendkívül színes, szórakoztató és tűpontos portrékat közöl kortársakról, kollégákról, színészekről, rendezőkről, barátokról és ellenségekről, sokakról azok közül, akikkel hosszú és gazdag élete során összeakadt.

A Tények és Tanúk sorozatban megjelenő könyvről ma délután 17 órakor, az Összekötve című műsorunkban Schmal Alexandrával, a kötet szerkesztőjével fogunk beszélgetni a Könyves Magazin Facebook-oldalán.  (Az Összekötve eddigi adásaiban többek közt olyans szerzőkkel, szerkesztőkkel és fordítókkal beszélgettünk, mint Totth Benedek, Grecsó Krisztián, Orvos-Tóth Noémi, Závada Pál, vagy Scholz László. Nézzétek vissza a beszélgetéseket ITT.) 

Olvass bele:

Molnar Gal Peter Coming Out... by konyvesblog on Scribd

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Az ügynökakták nyilvánosságra hozása az egyik legsúlyosabb adósságunk

...
Nagy

Spiclik, besúgók, ügynökök a magyar irodalomban

...
Nagy

"Anyám ügynök vagy besúgó volt. Nem volt. De az volt. Nem. De."

Hírek
...
Hírek

Csányi Vilmos és Doszpot Péter is elárulta, mi a kedvence a 20 éves Agavétól

...
Panodyssey

Szerényi Tamás: Special Offer [Panodyssey]

...
Hírek

Michel Houellebecq szexfilmje körül tovább dagad a botrány

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Panodyssey

Kiss Tibor Noé és Borda Réka a Panodyssey új magyar nagykövetei

...
Hírek

Ősi, akkád nyelven hallgatható meg a Gilgames-eposz

...
Hírek

Karafiáth Orsolya: Petőfi életében Júlia volt az egyetlen kaliber [Petőfi200]

...
Beleolvasó

Emerenc ajtaja mögött egy magára maradt nő tragikus sorsa sejlik fel

...
Hírek

Annie Ernaux kivizsgálást követel a bántalmazott francia diáklányok ügyében