Egy krimi azoknak, akik szerint bűn hosszú könyvekre fecsérelni az időt – Olvass bele!

Egy krimi azoknak, akik szerint bűn hosszú könyvekre fecsérelni az időt – Olvass bele!

Johan Harstad norvég író és grafikus Rajtakopó című krimiparódiájában egy fiktív szerző, Frode Brandeggen összegyűjtött műveit tárja az olvasók elé, a szintén fiktív német annotátor, Bruno Aigner megjegyzéseivel ellátva.

Könyves Magazin | 2024. június 17. |

Frode Brandeggen (1970–2014) a legtöbbek számára ismeretlen szerző, aki 1992-ben debütált több mint kétezer oldalas, kísérleti regényével, a Konglomerációs lélegzettel, amely hamar feledésbe merült. A rákövetkező években Brandeggen egy szélesebb közönséget megszólító, új kifejezésmód keresésére indult. Ennek eredményeképp születtek meg a krimik gyengeségeit kifigurázó mikroregényei, középpontjukban Rajtakopóval, a banális főhőssel, aki már a bűncselekmények elkövetése előtt a tett színhelyén vagy a közvetlen közelben tartózkodik,

így egy-egy ügy megoldására nem kell sokat várni.

-

Brandeggen tehát azoknak akart krimit írni, akiknek nincs idejük hosszú könyvek olvasására, vagy utálnak olvasni, de szeretik a krimiket. A rövid kéziratokon kívül terjedelmes jegyzetanyag is fennmaradt utána, amely rámutatott, hogy az első ránézésre egyszerűnek ható könyvek nagyon is tudatos felépítést követnek.

Az Ø Kiadó gondozásában magyarul megjelenő kiadvány először gyűjti egy kötetbe Brandeggen mind a tizenöt Rajtakopó-regényét, amelyeket Bruno Aigner (1934–) német annotátor tekintélyes mennyiségű, túlzóan aprólékos és abszurd módon rajongó végjegyzettel látott el.

Johan Harstad: Rajtakopó (részlet)

Fordította: Veress Kata

RAJTAKOPÓ ÉS A SZERENCSÉS GYILKOS

  1. fejezet

Fülsiketítő zaj hasított át a városi éjszakán.

Rajtakopó kezéből kiesett a kávésbögre a lakása ablakánál, ahonnan most is a gyanús alakokat figyelte, mint mindig, amikor nem tudott aludni.[89] Súlyos problémája volt ez. Gyerekkorában ugyanis a szülei erőltették, hogy hegedülni tanuljon, és a technikás Goldberg-variációk gyakorlásakor akárhányszor rossz hangot fogott le, tanára, Gregorius nádpálcával a körmére csapott, így azóta Rajtakopó szorítási képessége időnként megadta magát, amikor koncentrálás közben ismeretlen eredetű zaj ütötte meg a fülét.[90] Ezen tizenkét évnyi terápia is csak annyit segített, hogy még tovább keserítette a keserűségét. Rajtakopó lábán forrón izzó folyadék csorgott végig, és eláztatta a nadrágszárát. Kellemetlen volt; látta, hogy foltot fog hagyni. De pontosan tudta, hogy sírni tilos.[91]

A hang irányába fordulva szemtanúja lett, ahogy egy lány hangos csattanással a folyóba zuhan.[92]

  1. fejezet

A tettes kezében még ott füstölgött a pisztoly.[93]

  1. fejezet

‒ Hé! ‒ kiáltotta Rajtakopó.

‒ A fenébe ‒ motyogta a tettes, és nekiiramodott.

Rövid, de heves üldözés után Rajtakopó földre terítette.[94]

‒ Imádkozhatsz, hogy a lány még életben legyen, különben gyilkos vagy, a gyilkosok pedig hosszú évekre rács mögé kerülnek. Trottyos vénemberként szívhatnál csak újra szabad levegőt.

‒ Jaj, ne! Akkor remélem, tényleg nem öltem meg. De menjünk le a folyó partjára, és nézzük meg, mi a helyzet![95]

Futólépésben a folyóhoz siettek.[96] A lány közben kimászott a partra. Vérzett a jobb karja, de ettől eltekintve egészen jól nézett ki.

‒ Semmi bajom ‒ mondta. ‒ Biztosan csak beleakadtam egy ágba. Alig lehetett látni a víz alatt, nem hibáztatnék érte senkit. Mondhatni üröm volt ez az örömben. De csak hogy tisztázzuk: nem ért golyó. Félresikerülhetett a célzás.[97]

Rajtakopó szúrós tekintettel nézett a tettesre.

‒ Ezúttal szerencséd volt, de nehogy azt hidd, hogy büntetés nélkül megúszod! Valamiféle következménynek lennie kell, akárhogy is nézzük.

‒ Erre nem számítottam. De igazad van.

A tettes Rajtakopó felé nyújtotta a kezét, hogy megbilincselje.

‒ Sajnos most nincs nálam bilincs, ezért csak remélni tudom, hogy nem lesz több ballépésed. Remélhetem?

A tettes bűnterhelten bólintott.

‒ És ‒ folytatta Rajtakopó.

‒ Igen?

‒ Jössz nekem egy kávéval!

Nevettek.[98]

A lány is, bár szemmel láthatóan nagy fájdalmai voltak, így az ő nevetése némileg erőltetettnek hatott.[99]

Mindenesetre élt. Amit az emberek többségéről nem lehetett elmondani.[100]

[89] Brandeggen ugyancsak álmatlanságban szenvedett, és saját felelősségére időszakosan ezt a maga által kevert gyógyszerkoktélt szedte: 10 mg Imovane® (zopiklon), 5 mg Stilnox® (zolpidem), 0,5 mg Rivotril® (klonazepám) és/vagy 5 mg Valium (diazepám).

[90] Ugyanez igaz volt Brandeggenre is. Azzal csúfolták, hogy minden kicsúszik a kezéből. Mert valóban minden kicsúszott a kezéből.

[91] Ez ismét igaz volt Brandeggenre is.

[92] Utólag Brandeggen ócsárolta magát, amiért ezen a szöveghelyen nem jutott eszébe jobb szó a „csattanás”-nál. Tizenegy napig küzdött a mondattal, mindhiába.

[93] Ennél konkrétabb rajtakapás aligha létezik. A különálló fejezetet pedig a mondatban rejlő, egészen rendkívüli feszültség és várakozás is indokolja: vajon mi fog történni? Beletörődik a gyilkos a sorsába, vagy Rajtakopóra fogja a fegyvert?

[94] Ismételten megfigyelhetjük a szerző hallatlanul hatásos narratív fogásait. Fenntartja a feszültséget, ugyanakkor nem vesztegeti az időt. Aki elolvassa a mondatot, a „heves” szónak hála egyenesen remegni kezd izgalmában. Valóban heves élmény, és ez így is van rendjén. A krimiirodalom ilyen. Heves. És könyörtelen.

[95] Könnyen lehet, hogy mindez nem más, mint Brandeggen egyszerű és kiszámítható világ utáni vágyának kivetülése, ám a gyilkos empátiája és aggodalma az áldozat hogyléte felett érdekes fordulatot kölcsönöz magának a regénynek is.

[96] Futottak. De nem olyan gyorsan, hogy netán elessenek és megüssék magukat. Remek, precíz mondat.

[97] Lehetséges Stockholm-szindróma. De nem tudni biztosan. Jó krimihez mérten a szerző nem oldja fel a kétértelműséget, és több lehetőséget is nyitva hagy.

[98] Az ügy megoldódik, helyreáll a rend. A szerzőt meglehetősen nyugtalanította, ha kibeszéletlenségek maradtak a szereplőiben egy-egy szöveg végén, ezért törekedett a békés lezárásra, még ha valódi barátságok nem is szövődhettek.

[99] A harmónia ellenére Brandeggen ezen a ponton éreztetni kívánta, hogy hiába oldódott meg az ügy, a lánnyal nincs minden rendjén. Így mintegy újra jelezte, hogy a tetteknek következményük van.

[100] Brandeggent lenyűgözte a tény, hogy több ember halott, mint amennyi él.

Nyitókép: John Erik Riley 

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Mi történt valójában 20 éve egy elit suliban? Rebecca Makkai új krimije a csillogó felszín mögé pillant

A magyar származású szerző krimijében arra keresi a választ, mi történik, ha arra gyanakszunk, hogy nem a megfelelő ember ül rács mögött?

...
Könyvtavasz

Hogy nyomozol ki egy kettős gyilkosságot a háború poklában? - Olvass bele az ex-nyomozó krimijébe!

Az öt december, négy év története – krimi bosszúról és pokoli gonoszságról, szerelemről és szenvedélyről, háborúról és szenvedésről, ígéretekről és kitartásról. Olvass bele!

...
Nagy

Mivel pörgeti fel egy mentalista Camilla Läckberg új szektás krimijét?

A pszichológiát és a sötét rejtélyt kiválóan ötvöző krimi, A doboz után a héten került a boltokba A szekta, Läckberg és Fexeus közös regénytrilógiájának második része. Ez alkalomból beszélgettünk a szerzőpárossal.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

Listák&könyvek
...
Nagy

4 új, vérfagyasztó krimi a forró nyári napokra

...
Nagy

4 új romantikus regény, amit még szerezz be augusztusra

...
Nagy

8 könyv, ami a legmelegebb napot is elviselhetővé teszi

Hírek
...
Beleolvasó

Örülök, hogy meghalt az anyám – Olvass bele a volt hollywoodi gyereksztár memoárjába!

...
Beleolvasó

Fukuyama a klasszikus liberalizmus elveinek válságát vizsgálja – Olvass bele!

...
Szórakozás

A Normális emberek sztárja szívesen visszatérne Marianne karakteréhez

...
Hírek

Gypsy Rose Blanchard maga olvassa fel memoárját hangoskönyvben

...
Hírek

Salman Rushdie ősszel érkező regénye a tökéletes birodalom bukásáról szól

...
Szórakozás

Anthony Hopkins római császárt alakít egy új gladiátoros sorozatban

...
Nagy

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

Először járt Budapesten az ünnepelt olasz író, Alessandro Baricco. A beszélgetésen sok minden szóba került a zenétől a mesterséges intelligencián és Nemecsek Ernőn át odáig, hogy régebben jobb volt-e gyereknek lenni, mint ma.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Ez a 20 legjobb könyv, amit a 21. században írtak – a New York Times olvasói szerint

...
Horányi Hanna Zelma

Olvasnál egy parkban 40 másik emberrel? Irány az Olvasópiknik

...
ko

A 10 kedvenc idézetünk Jón Kalman Stefánssontól