Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (1.rész)

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (1.rész)

Idén immáron hatodik alkalommal dől el, hogy ki kapja a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. Az elismerés célja, hogy a pályakezdő szerzők minél nagyobb reflektorfénybe kerüljenek, így, aki megnyeri, az 500 ezer forint díjazás mellett nagy-nagy médiafigyelemre, próbafordításra és mentorra számíthat. A jelölt könyvek befutottak, mi sorra bemutatjuk őket, az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon pedig kiderül, hogy Totth Benedek (2015), Milbacher Róbert (2016), Szöllősi Mátyás (2017), Mécs Anna (2018) és Fehér Boldizsár (2019) után ki lesz 2020 Margó-díjasa!

Könyves Magazin | 2020. szeptember 25. |

Gáspár-Singer Anna: Valami kék

Gáspár-Singer Anna
Valami kék
Kalligram, 2019, 205 oldal
Gáspár-Singer Anna: Valami kék

Gáspár-Singer Anna első novelláskötetében nem a nagy drámák és a látványos tragédiák határozzák meg a szereplők életét, hanem a hiányok, illetve a teljesség iránti vágy. A Valami kékben a pesti belvárosi, valamint izraeli és egyiptomi utcák, otthonok elevenednek meg, teli színekkel, szagokkal,kitapintható atmoszférával. A kötet középpontjában a szó szerinti és átvitt értelemben vett határátlépések állnak. Az idegenségélmény, a ki-és bevándorlás tapasztalata hangsúlyosan megjelenik. A kötetben összesen 14 novella kapott helyet, ezeknek az elbeszélői a legtöbb esetben nők, akiknek az életét és identitását múltbeli sebzettségek - családi gondok, érzelmi bántalmazások - alakítják. Talán éppen emiatt középponti szerepet kap a test is, és minden, ami egy nő életében a testhez kapcsolódhat: a szégyen, az önbizalomhiány, a társadalmi elvárások okozta komplexusok.

Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb

Harag Anita
Évszakhoz képest hűvösebb
Magvető, 2019, 132 oldal
Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb

Harag Anita elsőkötetés szerzőként szerepelt idén az Aegon Irodalmi Díj shortlistjén (Barnás Ferenc, Láng Zsolt, Nádasdy Ádám és Csabai László mellett) Évszakhoz képest hűvősebb című novelláskötetével, amely tizenhárom elbeszélést tartalmaz. A történetek elbeszélői minden esetben nők, a kötet fő témája pedig az emberek közötti távolság és eltávolodás. A könyvről így írtunk kritikánkban: “A legtöbb szöveg a családi kapcsolatokra koncentrál, és jellemzően a gyerek, kamasz, fiatal felnőtt szemszögéből világítja meg az eseményeket.  Apákhoz, anyákhoz, nagyszülőkhöz fűződő, többnyire gyenge, sérült, diszfunkcionális kapcsolatok jelennek meg az írásokban. Kevés a történés, nem a cselekmény a fontos, és nem is a társadalomábrázolás, sokkal inkább lélektani sckiccek, vázlatok készülnek Harag Anita műhelyében.” 

Pap Éva: És újra felkel a nap

Pap Éva
És újra felkel a nap
Álomgyár, 2020, 348 oldal
Pap Éva: És újra felkel a nap

A szerelem és a történelem áll Pap Éva könyvének középpontjában. Az És újra felkel a nap a második világháború idején, Jugoszláviában játszódik. A két évtizedet felölelő történet főszereplője Eszti, aki férjével együtt egy éttermet vezet Szabadkán. A nő legfőbb vágya, hogy minél több gyereke legyen, a férjét azonban egy nap szörnyű vadászbaleset éri, ami mindent megváltoztat. A könyv bizonyos elemekben a Lady Chatterley szeretőjére emlékeztet: Eszti férje ugyanis a sérülése miatt többé nem tud testi örömöt okozni feleségének és emiatt meginog a házasságuk. Bár ígéretet tesznek, hogy bármi is történjen, sosem hagyják el egymást, fellobban egy régi vonzalom a férj legjobb barátja, Martin és Eszti között. Szerelmi háromszög alakul ki, amely rengeteg erkölcsi vívódással és fájdalommal is jár. 

Szelle Ákos: Sebek a falon

Szelle Ákos
Sebek a falon
Animus, 2019, 303 oldal
Szelle Ákos: Sebek a falon

Fülledt, nyomasztó hangulatú pszichothriller a Sebek a falon, holott kezdetben úgy tűnik, hogy sokat látott antihőse látszólag révbe ért, és minden jel szerint végre megkapja azt, amire gyerekként hiába vágyott: egy igazi, szerető családot. Egy váratlan telefonhívásnak köszönhetően ugyanakkor vissza kell utaznia a faluba, ahol minden rossz történt vele: az anyját ugyanis brutálisan megkínozták és megölték. A normalitás vékony szövete váratlanul ismét felfeslik, és Koszner Barnabásnak nincs választása, mennie kell. Így aztán maga mögött hagyja terhes barátnőjét, hogy ismét nyakig süppedjen a múlt és a jelen mocsarába. Utóbbi tele van megmagyarázhatatlan eseményekkel (egyre hullanak az emberek a faluban), a múlt mocskos titkai pedig lassan mindent megmérgeznek a férfi körül.

Fayer Sándor: Ördögi kör

Fayer Sándor
Ördögi kör
Athenaeum, 2020, 223 oldal
Fayer Sándor: Ördögi kör

Az Ördögi kör Tamása hivatásos katona, kemény fickó, aki túlvan már néhány rázós bevetésen, az azonban őt is megviseli, amikor Afganisztánban fogságba esik. Egy barlangba hurcolják, egy hajszálon múlik az élete, amikor váratlan dolog történik. Hogy pontosan micsoda, az még évekig foglalkoztatja Tamást, aki végül 19-re lapot húz, és jelentkezik az amerikai Delta Force-ba. Magyarként kell helytállnia az amerikaiak között, majd amerikaiként kell bizonyítania a háborús övezetekben. Közben gyereke születik, ami ha nem is teljesen, de átkalibrálja Tamás gondolkodását is. Az Ördögi kör mindamellett a háború regénye, egy olyan közegé, ahol nem ritka, hogy az ember egyetlen szempillantás alatt elveszíti a barátját, és azzal a tudattal kell élnie, hogy a napjai neki is meg lehetnek számlálva.

Hegyi Ede: A senki

Hegyi ede
A senki
Napkút, 2019, 213 oldal
Hegyi Ede: A senki

Hegyi Ede első regényének főhőse egy frissen végzett bölcsész, aki igyekszik utat találni a munka világába, de már az első perctől gyűlöli az egészet. A diplomázás után sokként éri a mindennapi mókuskerék: először egy kávézóban csavarodik bele az alulfizetett vendéglátósok életébe, majd az álláskeresés és a nagy multik könyörtelen világában próbálja megállni a helyét. Álszenten mosolygó hr-esek, céges laptopok, projektek és prezentációk labirintusában találja magát és újra és újra felteszi a kérdést: van bármi értelme ennek az egésznek? Közben fokozatosan végigkövethetjük a folyamatot, ahogy cinizmusa ellenére is egyre inkább bedarálja a céges gépezet.

Nyáry Luca: Vigyázat, törékeny!

Nyáry Luca
Vigyázat, törékeny!
Menő Könyvek, 2019, 411 oldal
Nyáry Luca: Vigyázat, törékeny!

Nyáry Luca regényének már a címe is előrevetíti azt az érzékeny, fájdalommal telített állapotot, amelyben főhőse, Zsófi kénytelen élni. Zsófi elveszíti az édesanyját, története konkrétan a temetéssel indít, ahol a nagymamája félrehívja, és arra inti, ne hagyja el magát, hiszen neki kell majd tartania a lelket a testvérében és az apjukban is. Borzalmas lelki teher nehezedik a lányra, amelyet - bármennyire is szeretnék ezt mások - képtelen megosztani. Gyászmunka, depressziós időszakok, fogódzók keresése jellemzi Zsófi mindennapjait, akit Nyáry Luca korábbi interjúnkban úgy jellemzett: “egy sosem létezett énem fikcionalizált változata”. Szerinte a gyászfeldolgozásban Zsófi javarészt a tagadás és a harag között vergődik, amíg le nem gyűri a depresszió: “Ebből ő kétféle kiutat lát: vagy a menekülést, vagy a következő fázist, az elfogadást. Azt akartam megmutatni ezzel a könyvvel, hogy mi minden történhet, ha valaki azt hiszi, hogy az utóbbi elérhetetlen és mi az, ami mégis rá tudja venni arra, hogy ennek ellenére is küzdjön érte”.

Halmai Róbert: Nagyapám

Halmai Róbert
Nagyapám
Napkút, 2019, 167 oldal
Halmai Róbert: Nagyapám

Halmai Róbert könyvében tulajdonképpen egy dobozzal kezdődik minden, a dobozból pedig tárgyak, füzetek, fényképek, szerelmeslevelek kerülnek elő, amelyek rögtön beindítják az emlékezést. Egy család története elevenedik meg, a középpontban a nyughatatlan nagypapával, aki számára egyszer parányira zsugorodik, majd kitágul a világ. Közben pedig alternatív és valós sorsok sejlenek fel (időről időre keveredik a múlt és a jelen) és átrobog felettünk a teljes huszadik századi történelem. A fókusz ugyanakkor a mikrotörténeteken van, sok kicsi pillanatból építkezik a nagy egész, ami időről időre nem nélkülözi a mágikus realista elemeket sem: „Bármit megtett volna, hogy elkerülje a jövőt, hogy elkerülje, amit világosan látott, és mégis, az egyre csak közeledett”. Halmai Róbert könyve valahol a hiányról és azok pótlásáról szól, de leginkább arról a nagyapáról, aki egyszer volt – vagy lehetett volna.

Wesz Péter: A bal lator lemászik a keresztről

Wesz Péter
A bal lator lemászik a keresztről
Napkút, 2019, 163 oldal
Wesz Péter: A bal lator lemászik a keresztről

Van egy falu, valahol a kilátástalanság és az esélytelenség origójában, amelynek fejlesztésében papíron sokan fantáziát látnak, az elnyert támogatás azonban valahogy sosem érkezik meg az itt élőkhöz. Így aztán marad a magyar rögvaló meg a mélyreménytelenség, benne szerelmes lányokkal, a bűn és a tisztes élet határán egyensúlyozó fiúkkal, festett verébtetemekkel játszó gyerekekkel, meg egy pappal, aki egyik kezével ételadományt, a másikkal vigaszt oszt: „A világ valóban rossz, valóban kegyetlen, de néha olyan sok a... szépség... a világban... Úgy érzem, ki se bírom... és a szívem... egyszer csak... megszakad... Minden úgy van jól, ahogy van, minden a helyén van.”

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Margó-díj 2020: indul a jelentkezés!

A Margó Irodalmi Fesztivál - a Könyves Magazin szakmai együttműködésével - 2020-ban ismét a legjobb első prózakötetet keresi!

...
Hírek

Fehér Boldizsár kapta a 2019-es Margó-díjat!

...
Hírek

Ez a három könyv nyerheti idén a Margó-díjat!

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

...
Kritika

Szabad szavak: reklámfilm a múzsához

Steven Soderbergh kísérletező kedvében összezárt egy csapat remek színészt egy luxus óceánjáró fedélzetén. Hadd beszéljenek kedvükre!

Szerzőink

...
Rezek Bori

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

...
Jakobovits Kitti

Mikor kezdtük el félreérteni a boldogságot?

...
Ruff Orsolya

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Szuggesztív és szenvedélyes lett a Normális emberek adaptációja

...
Kritika

Egy nyakas skótnak és egy őrült amerikainak köszönhetik a britek a legismertebb értelmező szótárjukat

...
Nagy

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2021-ben

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.

...
Gyerekirodalom

Marék Veronika: Szörnyű, hogy mennyi sok történetem van

Marék Veronika decemberben lett 83. éves, ebből az alkalomból pedig Szekeres Niki, a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöke készített vele interjút gyerekkorról, az első könyvről és mesekönyvei külföldi fogadtatásáról.