Elena Ferrante új regényének világpremierje is tolódik a koronavírus-járvány miatt

A felnőttek hazug élete november elején jelent meg Olaszországban, a világpremier júniusban lett volna. A koronavírus-járvány miatt ezt el kellett halasztani, de a tervek szerint szeptemberben már kézbe vehetjük az új Ferrante-regényt. 

.konyves. | 2020. április 06. |

2019 őszén nagy várakozás előzte meg Elena Ferrante új könyvének megjelenését. A szerző a Nápolyi regények (Briliáns barátnőm, Az új név története, Aki megszökik és aki marad, Az elvesztett gyerek története) nagy sikere óta most jelentkezett először regénnyel. A felnőttek hazug élete (La vita bugiarda degli adulti) november 7-én jelent meg Olaszországban – a nemzetközi sajtóban lelkes kritikákat olvashattunk, és az olvasói visszhang is pozitív volt. Nem sokkal ezután Ferrante könyveinek kiadói egy közös világpremier tervezésébe kezdtek. A Park Könyvkiadó is csatlakozott a közös megjelenéshez, amelynek dátuma 2020. június 9-e lett volna. A múlt hét végén azonban az a döntés született, hogy a koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt a megjelenés eltolódik. A számos kiadó által együttesen kijelölt premierdátum: 2020. szeptember 1.

elena Ferrante
A felnőttek hazug élete
Park Kiadó, 2020, 336 oldal, Fordította: Király Kinga Júlia

Eva Ferri  (Edizioni E/O and Europa UK) ezt írta a döntésről:

„Ezekben a példátlan, kihívásokkal teli időkben az új regény premierdátumának elhalasztása minden érintett kiadó számára nehéz döntés volt. Egy ilyen fontos könyv dátumának megváltoztatásakor számos kihívással kell szembenéznünk. De mindannyian azt szeretnék, hogy ez a megjelenés az olvasók és a könyvesboltok közös ünnepe lehessen. Mindez nagyobb eséllyel történhet meg szeptemberben, amikor a globális piac működőképesebb lesz. Őszintén nagyra értékelem a világ minden kiadójának erőfeszítését annak érdekében, hogy a közös premier létrejöhessen. Szívmelengető megtapasztalni a kiadókat vezérlő szolidaritást és az irodalom iránti szeretet megtartó erejét, nagyon hálás vagyok azért, hogy egy ilyen kiváló és megfontolt globális irodalmi közösség tagja lehetek. A felnőttek hazug élete egy felnövéstörténet, és azt hiszem, hogy a mostani időszakot követően mi magunk is még »felnőttebbek« leszünk, és sok tapasztalattal leszünk gazdagabbak. Várom, hogy mindezt Elena új könyvének megjelenésével együtt világszerte megünnepelhessük.”

A felnőttek hazug életéről ősszel ezt írtuk: 

Hatalmas titkolózás övezi Elena Ferrante új regényét - korábban már mi is beszámoltunk róla, hogy az olasz kiadója előzetesen csak annyit árult el róla, hogy november 7-én fog megjelenni, de akkor sem a címét, sem a cselekményét nem fedték fel.

Közben viszont a kiadó elkezdte csepegtetni az információkat, így ma kiderült, hogy az új Ferrante-kötet címe nem más, mint La vita bugiarda degli adulti, azaz A felnőttek hazug élete. A kiadó nyilvánosságra hozta az olasz borítót is, valamint megerősítette, hogy egy új regényben reménykedhetnek az olvasók, mi pedig most megmutatjuk nektek a kötet első bekezdését:

„Apám két évvel azelőtt, hogy elment otthonról, azt mondta anyámnak, hogy ronda vagyok. Ezt az orra alatt dünnyögte abban a lakásban, amelyet frissen házasodott szüleim Rione Altóban, a via San Giacomo dei Capri tetején vettek. Minden – Nápoly megannyi helye, egy nagyon hideg február kékes fénye, ez a mondat – megmaradt változatlanul. De én elillantam, illanok még mindig e sorokban, amelyekből egy történetet kellene kapnom, de amelyek valójában semmik, semmi, ami az enyém lenne, semmi, ami valóban elkezdődött vagy valóban befejeződött volna: csak egy gubancos csomó, és senki, még a sorokat e pillanatban író sem tudja, hogy benne van-e egy történet megfelelő szála, vagy csupán a megváltás nélküli szenvedés kusza zűrzavara.”

Azóta már a magyar ismertető is elkészült az új regényhez: 

Felnőni? Mi végre? Ki mondja meg, hogy mi lesz belőlünk és kire fogunk hasonlítani?

Valami baljós dolog történik Giovanna bájos gyermekarcával, és lassanként kiütközik rajta a kamaszok rusnya undoksága. De vajon tényleg így állnak-e a dolgok? Melyik tükröt válassza az ember, hogy visszataláljon önmagához, és megmeneküljön?

A gyermekarc szépségének elillanását követően az új ábrázat utáni hajsza két Nápoly közt zajlik, amelyeket testvéri szálak kötnek össze, s amelyek kölcsönösen rettegik és gyűlölik egymást.

Az egyik Nápoly odafönt pózol, az erényesség álcáját magára öltve, a másik odalenn található, a mélyben, harsánynak és közönségesnek tettetve magát. Giovanna e két Nápoly közt ingázik, hol alázúdulva a mélybe, hol felkapaszkodva a magaslatokra, és mindeközben eltévelyedve tapasztalja, hogy sem odafönn, sem a mélyben nem talál válaszokra, a város pedig nem nyújt szabadulást.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Új regénnyel jelentkezik Elena Ferrante

...
Hírek

Elena Ferrante a felnőttek hazug életéről ír az új regényében

...
Hírek

Elena Ferrante a távolból igazgatta a Briliáns barátnőm-sorozat útját

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

Hírek
...
Szórakozás

A sógun alkotója elárulta, mi sokkolta őt az eredeti regényben

...
Szórakozás

Buli a Budapest Parkban, drMáriás, PesText és még Van Gogh is [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Így döntöttek ők

Nyáry Luca: Már egy hete szélcsend van

...
Gyerekirodalom

Hogyan lehet elmesélni a holokausztot a gyerekek nyelvén? – Olvass bele!

...
Alkotótárs

Kiderült, ki lett a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíj 10 döntőse

...
Hírek

3 új könyv áprilisban, amit szupersztárok írtak, és érdemes beszerezned

...
Hírek

Jane Austen bátyjának memoárját senki nem tudja elolvasni, pedig ritka kincseket rejthet

...
Hírek

Megdöbbentő ítéletet hozott a bíróság Harvey Weinstein, a hollywoodi csúcsragadozó ügyében

...
Hírek

Az Artportal nem egyszerűen megszűnt, hanem már el sem érhető az interneten

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Daróczi Ágnes: A roma fiatalok oktatása nem Magyarország legelemibb érdeke?

Milyen volt elsőnek lenni? Ki és hogyan képviseli a romákat? Mi történik a romani nyelvvel? Életút-kötete kapcsán többek között ezekről is beszélgettünk Daróczi Ágnessel, a roma mozgalmak egyik úttörő alakjával.

...
Kritika

A Bálnahullás letehetetlen thriller arról, mi van, ha véletlenül lenyel egy ámbráscet

Daniel Kraus Bálnahullás című thrillerében az óceán és egy ámbráscet gyomrának hátborzongató mélyén egy kamaszfiú küzd az életben maradásért, miközben végiggondolja apjához fűződő kapcsolatát is. Lélegzetelállítóan izgalmas könyv, melyben nemcsak az óceán, de a lélek mélységei is feltárulnak.

...
Podcast

Anyaság, apaság, az érzések kavalkádja – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk hatodik adásában Szabó T. Anna és Dragomán György voltak a vendégek, a beszélgetésükhöz pedig könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Nagy

Vérfertőző, wannabe-sátán és kölyökmedve-tulajdonos – 10 érdekesség a 200 éve elhunyt Byronról

George Byron mindent megvalósított, amit egy romantikus költő ismérvének gondolunk. Halálának 200. évfordulóján tíz érdekességet gyűjtöttünk össze a lírájáról és a botrányairól.

...
Nagy

Borbély András: Rafi Lajos verse lyukat üt a világon [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Borbély András költő, szerkesztő Rafi Lajos egyik versét választotta.

...
Nagy

Mivel pörgeti fel egy mentalista Camilla Läckberg új szektás krimijét?

A pszichológiát és a sötét rejtélyt kiválóan ötvöző krimi, A doboz után a héten került a boltokba A szekta, Läckberg és Fexeus közös regénytrilógiájának második része. Ez alkalomból beszélgettünk a szerzőpárossal.