Réman Erika: Apa [Képalá]

Képalá |

Az apja itt tanította úszni. Tisztán emlékezett rá. Egy forró, nyári napon lejöttek a folyó ezen szakaszára. Tíz éves volt, épp abban a korban, amiben már illik megtanulnia az embernek ezt a tudományt.
Egy percre sem hunyta le szemét előző este annyira izgatott volt. Végre: apa, anya, csak ők hárman. Mikor odaértek már rohant is a víz felé, de apa visszatartotta. Majd ha itt az ideje. Ezután kényelmesen kinyitotta a magukkal hozott horgászszéket, lerakta mellé a hűtőládát, felszisszentette az első sört, kitöltötte a pálinkát, s letelepedett az árnyékos parton. Már jócskán eltelt a délután, mikor meg merte kérdezni mikor kezdik a tanulást. 
No, akarsz úszni tanulni? Hajrá! Azzal a lendülettel apja megfogta hóna alatt és az sebes sodrású vízbe hajította. A fiút elnyelték a habok. Csak kapálózott a vízben, érezte, ahogy lehúzza a mélység, de nem tudott szabadulni. Utolsó emléke az orrát megcsapó alkohol szaga volt. Később anyja hangjára riadt fel, aki sírva hajolt fölé és a nevét ordította. Ő mentette ki a vízből.
Azóta sem tud úszni. Sosem tanult meg. Messze elkerülte a mély vizet, csak a lábát lógatta bele néha a sekélyesbe. Most annyi idős, mint az apja mikor meghalt. Egész életében egy kortyot sem ivott és mégis. Ugyanaz viszi el, vastagbélrák.
Itt ül és azon gondolkodik: vajon ha tudna úszni máshogy alakultak volna a dolgok? Vagy akkor is egy sorson osztozik az apával?

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Akai Katalin: Remény [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Dobó Gergő: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Faragó-Kupi Andrea: Végszó [Képalá]

Polc

Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában

...

Stephen King megmutatja, hogy a szakadozó internet jobban érdekel minket, mint a széthulló világ

...

Gyönyörű regény a lányról, akinek két anyja volt

...

A banalitások és az apokalipszis közé sodort minket a koronavírus-járvány

...
...
Gyerekirodalom

Jean-Claude Mourlevat: Ritkán teszem fel a kérdést, vajon tetszeni fog-e

Az Astrid Lindgren-emlékdíjas Jean-Claude Mourlevat olyan szerző, aki mindig mindenben a maga útját járja, akárcsak a szereplői, akik szintén öntörvényű figurák és gyakran kilógnak az átlag mesehősök sorából. A francia írót olvasásról, vizualitásról, meghatározó könyvekről faggattuk.

Szerzőink

...
Rezek Bori

Závada Péter egy kastélyban keresi a választ hatalom és művészet viszonyára

...
Valuska László

Cinikusak vagyunk mind, ez köt össze - Gyurcsány és Orbán hatása a kortárs fiatal lírára

...
Jakobovits Kitti

Könyvek arról, hogy miért fontosak nekünk a könyvek