Réman Erika: Apa [Képalá]

Képalá |

Az apja itt tanította úszni. Tisztán emlékezett rá. Egy forró, nyári napon lejöttek a folyó ezen szakaszára. Tíz éves volt, épp abban a korban, amiben már illik megtanulnia az embernek ezt a tudományt.
Egy percre sem hunyta le szemét előző este annyira izgatott volt. Végre: apa, anya, csak ők hárman. Mikor odaértek már rohant is a víz felé, de apa visszatartotta. Majd ha itt az ideje. Ezután kényelmesen kinyitotta a magukkal hozott horgászszéket, lerakta mellé a hűtőládát, felszisszentette az első sört, kitöltötte a pálinkát, s letelepedett az árnyékos parton. Már jócskán eltelt a délután, mikor meg merte kérdezni mikor kezdik a tanulást. 
No, akarsz úszni tanulni? Hajrá! Azzal a lendülettel apja megfogta hóna alatt és az sebes sodrású vízbe hajította. A fiút elnyelték a habok. Csak kapálózott a vízben, érezte, ahogy lehúzza a mélység, de nem tudott szabadulni. Utolsó emléke az orrát megcsapó alkohol szaga volt. Később anyja hangjára riadt fel, aki sírva hajolt fölé és a nevét ordította. Ő mentette ki a vízből.
Azóta sem tud úszni. Sosem tanult meg. Messze elkerülte a mély vizet, csak a lábát lógatta bele néha a sekélyesbe. Most annyi idős, mint az apja mikor meghalt. Egész életében egy kortyot sem ivott és mégis. Ugyanaz viszi el, vastagbélrák.
Itt ül és azon gondolkodik: vajon ha tudna úszni máshogy alakultak volna a dolgok? Vagy akkor is egy sorson osztozik az apával?

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Akai Katalin: Remény [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Dobó Gergő: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Faragó-Kupi Andrea: Végszó [Képalá]

Polc

Aki béranya lesz Ukrajnában, többé nem rendelkezik a teste felett

...

A járványok megmutatják, hogy az ember egyáltalán nem ura a természetnek

...

A szétszakított menekült családokról mesél az Elveszett gyerekek archívuma

...

Nesbo birodalmában nincs más, csak hó, hegyek meg hullák

...
...
Kritika

Woody Allen fröcsögve védi életét és családi döntéseit

A hét könyve egy hiányos önéletrajz, egy kínos védőbeszéd és egy feldolgozhatatlan családregény keveréke: Apropó nélkül.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Sophia Loren miatt fogunk emlékezni a legújabb Előttem az életre

...
Szeder Kata

Presser memoárja egy korszak tablója [zsebró]

...
Valuska László

Háy János megírta a legkeményebb karantént, az életet