Faragó-Kupi Andrea: Végszó [Képalá]

Képalá |

- Vajon hol van az én helyem? A pokolban?- töprengett a vízben ülve.

Karjai megnyugvással pihentek a fonott szék karfáján, tekintete a távolba révedt a komp irányába. Lábai közt sietve szaladt tova a víz, talán most először érezte igazán hogy él. Mert APA, ahogyan sokan hívták, most először lett vadászból vad. 
Minden férfit markából egyszer kifut az erő, na de APA, APA sose gondolta, hogy ez egyszer vele is megtörténhet. Az alhasán találta el a golyó. S bármennyire is próbál rá visszaemlékezni, képtelen felidézni, vajon hol csúszhatott el az „üzlet”.

- Na, mi legyen az örökséggel?- tette fel magában a kérdést. 

Hisz senkije se volt neki, csak a „gyerekei”. Azok az árvaházból és börtönből szabadult csavargók, akik két forintért bármit képesek lettek volna neki megtenni. APA ugyan sokáig csak játszott velük, de ennek már vége. Megtanította őket mestersége minden csínyjára- bínjára. Mint jóravaló mecénásukra,  szomorú szemmel tekintenek rá a parton állva. Egyikük idegesen fogratja a Rolex órát a kezén: vajon most mi lesz APÁVAL?

- Halljátok hát utolsó szavam!- kiáltott a „gyerekei” felé – Megváltom jegyem immáron a mennyországba kamatostul!- kiáltotta APA, míg a fiúk arcán enyhülni kezdtek a ráncok. 

Tudták, hogy APA már mindent jó előre elintézhetett. Diszkréten, stílusosan, ahogy ezt mindig is tette. A Tiszalöki egyház örömére.  Tudja, hogy a víz őt már nem fogja semmitől se megtisztítani.
Mégis a vízben ülve minden olyan békés, mint még sosem volt.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Szigl Tamara: Balaton [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Gubó Mária: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Kulcsár Péter: Üzenet Apusnak abc sorrendben [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Olvass!
...
Beleolvasó

Esterházy: Ha valamit félelmetesnek gondol az ember, nem jó egyedül lenni

Tizenhárom személyes hangvételű portrét olvashatunk Farkas Zoltán új kötetében. Olvassatok bele az Esterházy Péterről szóló fejezetbe!

...
Beleolvasó

Vajon eljön az a pont, amikor személynek kell tekinteni a mesterséges intelligenciákat?

Mikor válhat egy MI birtokolható tulajdonból önálló személlyé? Egyénnek tekinthető-e, ha fizikailag nem létezik, globálisan mégis jelen lehet egyszerre mindenhol? Olvass bele a Mozgástérbe!

...
Beleolvasó

Ken Liu történeteiben a mostani tevékenységünk következménye: a világvége

Ken Liu második novelláskötete, az Istenekkel nem lehet végezni tizennyolc történetet tartalmaz,  amelyek napjaink legégetőbb, egyben legismerősebb problémáiból indulnak ki. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó T. Anna új kötetében a sóvárgás és a rajongás irányít

Szabó T. Anna új novelláskötete, a Szabadulógyakorlat a vágy, a rajongás, a zene és a túlélés könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Trónok harca készítésének hivatalos, vágatlan és hihetetlen története

A több mint 50 exkluzív interjún és a szerző forgatási élményein alapuló Valar Morghulis a Trónok harca kulisszatitkaiba enged bepillantást. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Roy Jacobsen új könyvében az emberi kapcsolatoké a főszerep

Roy Jacobsen trilógiájának második részében A láthatatlanok történetét folytatja. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Politika, robotok egy megosztott világban – A sci-fi trendjeiről beszélgettünk Jonathan Strahan szerkesztővel

Immár ötödik éve jelentkezik a Gabo a Jonathan Strahan szerkesztésében készült, az év legjobb fantasztikus novelláit tartalmazó válogatással. A szerkesztőt munkamódszeréről, a sci-fi jelenlegi állapotáról, és a világ helyzetéről is kérdeztük.

...
Nagy

Fábián Janka: A történelmi regény nálunk sokáig macsó műfaj volt

Fábián Janka a kortárs romantikus történelmi regények egyik legnépszerűbb hazai írója. Legújabb történetének, a két kötetes Julie-könyvek megjelenését követően beszélgettünk vele történelemről, a női szerepek változásáról, kedvenc korszakáról, jövőbeli terveiről.

...
Nagy

Mit tud 25 év után a Bridget Jones?

Huszonöt éve jelent meg először a Bridget Jones naplója, és húsz éve mutatták be az azonos című filmet. Mit tudott ez a könyv a maga idejében, és hogyan öregedett az elmúlt negyedszázadban? Újraolvastuk az első Bridget Jonest és most elmondjuk.