Faragó-Kupi Andrea: Végszó [Képalá]

Képalá |

- Vajon hol van az én helyem? A pokolban?- töprengett a vízben ülve.

Karjai megnyugvással pihentek a fonott szék karfáján, tekintete a távolba révedt a komp irányába. Lábai közt sietve szaladt tova a víz, talán most először érezte igazán hogy él. Mert APA, ahogyan sokan hívták, most először lett vadászból vad. 
Minden férfit markából egyszer kifut az erő, na de APA, APA sose gondolta, hogy ez egyszer vele is megtörténhet. Az alhasán találta el a golyó. S bármennyire is próbál rá visszaemlékezni, képtelen felidézni, vajon hol csúszhatott el az „üzlet”.

- Na, mi legyen az örökséggel?- tette fel magában a kérdést. 

Hisz senkije se volt neki, csak a „gyerekei”. Azok az árvaházból és börtönből szabadult csavargók, akik két forintért bármit képesek lettek volna neki megtenni. APA ugyan sokáig csak játszott velük, de ennek már vége. Megtanította őket mestersége minden csínyjára- bínjára. Mint jóravaló mecénásukra,  szomorú szemmel tekintenek rá a parton állva. Egyikük idegesen fogratja a Rolex órát a kezén: vajon most mi lesz APÁVAL?

- Halljátok hát utolsó szavam!- kiáltott a „gyerekei” felé – Megváltom jegyem immáron a mennyországba kamatostul!- kiáltotta APA, míg a fiúk arcán enyhülni kezdtek a ráncok. 

Tudták, hogy APA már mindent jó előre elintézhetett. Diszkréten, stílusosan, ahogy ezt mindig is tette. A Tiszalöki egyház örömére.  Tudja, hogy a víz őt már nem fogja semmitől se megtisztítani.
Mégis a vízben ülve minden olyan békés, mint még sosem volt.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Szigl Tamara: Balaton [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Gubó Mária: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Kulcsár Péter: Üzenet Apusnak abc sorrendben [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.