Dobó Gergő: Apa [Képalá]

Képalá |

Ha nem lennél, úgy hiszem mindenkinek azt mesélném, jóban voltunk. Nem beszélnék elforduló tekintetekről, sem merev mosollyal elfogyasztott íztelen mondatokról, ahogy a helyi klub falábú játékosait szidjuk. Nem mondanék semmit a hosszú évtizedekkel ezelőtt felhagyott ügyetlen próbálkozásainkról, amit egy reménytelen szövetség cinkosaiként a tévéből ellopott apák és fiúk büszkeségének zavaros fantáziájával lepleztünk. Talán arról a napról mesélnék, ami olyan régen történt, hogy valójában azt hiszem, csak álmodtam az egészet. Vagy kitalálnék egy másikat, egy forró nyári napot, mert az mindenkiben kellemes emlékeket ébreszt. Elmesélném a felhőtlen és tikkasztó együtt töltött kótyagos nosztalgiát, amikor a tó sima tükrén cuppan egyet és redőt vet az úszó. De a hullámok egyre nőnek és te távol vagy, csak lopva sandítasz felém. Én is félek előbukkanni a szememben tükröződő arcképed mögül, ezért messze révedőn várom a pillanatot hátha a tekintetemet keresed, és barátkozom a gondolattal, hogy a lelkünk mélyén összetartozunk. Szeretnélek görcsös remegés nélkül megölelni végre, és nem törődni a kínos fintorral, mikor savanyú szagú borostás arcunk összeér majd. A fáradt csobogás lassan ellepi emlékeink lanyha hazugságait. Nézz rám, mert a hullámok már a térdemre kúsztak.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Balassa Olivia: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Faragó-Kupi Andrea: Végszó [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Szigl Tamara: Balaton [Képalá]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.

Hírek
...
Hírek

Jövőre jön a Presser-könyv folytatása

...
Hírek

A magyarok fele soha nem vásárol könyvet

...
Hírek

Umbridge-es Harry Potter-idézettel üzennek az SzFE-sek

...
Hírek

Nemes Z. Márió kapja idén a FISZ Csáth Géza-díját

...
Nagy

Szegedet két nagy katasztrófa alakította - Vaktérkép // Szeged

...
Hírek

Tóth Kinga elnyerte a Pompidou Központ irodalmi díját

...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

...
Hírek

Akunyin szeretné megérteni, hogy Oroszország miért olyan, amilyen

...
Hírek

J.K. Rowling új krimije a brit toplista élén