Dobó Gergő: Apa [Képalá]

Képalá |

Ha nem lennél, úgy hiszem mindenkinek azt mesélném, jóban voltunk. Nem beszélnék elforduló tekintetekről, sem merev mosollyal elfogyasztott íztelen mondatokról, ahogy a helyi klub falábú játékosait szidjuk. Nem mondanék semmit a hosszú évtizedekkel ezelőtt felhagyott ügyetlen próbálkozásainkról, amit egy reménytelen szövetség cinkosaiként a tévéből ellopott apák és fiúk büszkeségének zavaros fantáziájával lepleztünk. Talán arról a napról mesélnék, ami olyan régen történt, hogy valójában azt hiszem, csak álmodtam az egészet. Vagy kitalálnék egy másikat, egy forró nyári napot, mert az mindenkiben kellemes emlékeket ébreszt. Elmesélném a felhőtlen és tikkasztó együtt töltött kótyagos nosztalgiát, amikor a tó sima tükrén cuppan egyet és redőt vet az úszó. De a hullámok egyre nőnek és te távol vagy, csak lopva sandítasz felém. Én is félek előbukkanni a szememben tükröződő arcképed mögül, ezért messze révedőn várom a pillanatot hátha a tekintetemet keresed, és barátkozom a gondolattal, hogy a lelkünk mélyén összetartozunk. Szeretnélek görcsös remegés nélkül megölelni végre, és nem törődni a kínos fintorral, mikor savanyú szagú borostás arcunk összeér majd. A fáradt csobogás lassan ellepi emlékeink lanyha hazugságait. Nézz rám, mert a hullámok már a térdemre kúsztak.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Balassa Olivia: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Faragó-Kupi Andrea: Végszó [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Szigl Tamara: Balaton [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Mikor kezdtük el félreérteni a boldogságot?

Oliver Burkeman pszichológiai témájú könyvet írt, ő maga mégsem pszichológus. Túladagolt boldogság című kötete egyszerre gondolatébresztő és meghökkentő olvasmány.

...
Nagy

Politika, robotok egy megosztott világban – A sci-fi trendjeiről beszélgettünk Jonathan Strahan szerkesztővel

Immár ötödik éve jelentkezik a Gabo a Jonathan Strahan szerkesztésében készült, az év legjobb fantasztikus novelláit tartalmazó válogatással. A szerkesztőt munkamódszeréről, a sci-fi jelenlegi állapotáról, és a világ helyzetéről is kérdeztük.

...
Nagy

Fábián Janka: A történelmi regény nálunk sokáig macsó műfaj volt

Fábián Janka a kortárs romantikus történelmi regények egyik legnépszerűbb hazai írója. Legújabb történetének, a két kötetes Julie-könyvek megjelenését követően beszélgettünk vele történelemről, a női szerepek változásáról, kedvenc korszakáról, jövőbeli terveiről.

Hírek
...
Hírek

Kormányhivatal: tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a Meseországot kiadó Labrisz

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet

...
Hírek

Amerikában nyílt levélben tiltakoznak egy esetleges Trump-memoár ellen

...
Hírek

Vihart kavart és rímes riposztokat ihletett Lackfi János rendőrös verse

...
Hírek

Az 50-es években humorosnak szánt grafikában utaltak Radnótira és a holokausztra

...
Hírek

Lenyúlták Simon Mártonék verses insta-oldalát

...
Hírek

Ők nyerték idén a Baumgarten-emlékdíjat!

...
Hírek

Végre megfilmesítik Nnedi Okorafor A halálmegvetőjét

...
Hírek

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni