Kartali Zsuzsanna: Sztóma-sztoa [Képalá]

Képalá |

Ne tedd azt a fonott széket a vízbe, kirohad a lába, mondaná Anya Apának, ha nem fogná vissza magát. Ki a francot érdekel, replikázna az öreg. A szék fogja tovább bírni, mert az én lábam is kirohad nemsokára, tenné még hozzá kíméletlenül. Mégse szólnak. A kicsinyes házastársi piszkatúrát felülíró tudás, hogy mindegy, mi az ára, mert utoljára ment be a vízbe, elnémítja mindkettőjüket. 

Civakodnának inkább! Apám némán búcsúzik a hullámoktól, emberalakjában most nyaldossák körül utoljára. Remélem, anyám képes lesz rá, hogy közéjük szórja a hamvakat. Nekem kell majd kivinnem őt meg az urnát csónakkal, bár Apa szerint annyira városi lettem, amennyire ő sose volt, sehogy se áll a kezemben az evező. Ő még holtában is evezne, kivenné a Révész kezéből a lapátot. Nem is értem, miért vitte be a széket. Csónakba kellett volna ülnie, de Anya nem hagyná, hogy evezzen, pedig az megalázó lenne Apának. Hiszen mindig ő vitte ki Anyát naplementét nézni. 

Azt hiszi, nem látom, hogy kihúzta a katétert és leakasztotta a sztómazsákot. Tudom, mint mondana: úgyse számít, hiszen a halakból is a tóba megy minden, nem igaz?

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Dittrich Panka: Kihívás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Muk Péterné: Emlékképek [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Sibelka Zsófia: Béluska elmegy a cukrászdába [Képalá]

Az évtized könyve
...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 3.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 1.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

Az évtized legfontosabb magyar szépirodalmi megjelenéseit vesszük sorra a héten. Ötvenes listánkat kiadóvezető, szerkesztő, kritikus, egyetemi tanár és újságíró segítségével állítottuk össze. Itt az ötödik rész!

Szerzőink

...
Sas Csaba

Trevor Noah a dél-afrikai apartheidben született, Hollywoodban ért a csúcsra

...
Bányász Attila

"Válaszd a jövőt. Válaszd az életet. De miért akarnék ilyesmit csinálni?" – 25 éves a Trainspotting-film

...
Ruff Orsolya

Kötelező olvasmányok: legalább 60 éve ugyanarról vitatkozunk

Olvass!
...
Beleolvasó

Rinocéroszok alakítják Európa és a nyugati civilizáció históriáját

Schein Gábor új verses regénye azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak mitikus és valóságos történeteiben a rinocérosz mint hús-vér figura szerepel.

...
Beleolvasó

Verses-novellás szakácskönyv készült Bodor Ádám 85. születésnapjára

Bodor Ádám 85. születésnapjára harmincöt szerző írt egy-egy, az írásművészete előtt tisztelgő receptes mesét, amelyek akár Eronim Mox elveszettnek hitt szakácskönyvéből is származhatnának.Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaadható-e egy gyerek?

Egy kiskamasz egyik napról a másikra elveszít mindent - az otthonát, a legjobb barátnőit, a szülei feltétel nélküli szeretetét. Pontosabban azokét, akiket egészen addig a szüleinek hitt. Olvass bele A visszaadott lány történetébe!

...
Beleolvasó

A szörnyek mindig rólunk, emberekről mesélnek

Míg a középkorban a szörnyek a veszélyes ismeretlent jelölték a színes térképeken, ma már egész tudományág alapul a szörnyek feltérképezésén. Ebből ad ízelőt egy új tanulmánykötet, amely népszerű filmeket és regényeket elemez a szörnyek után kutatva. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Sissi bizalmasának naplófeljegyzéseiből sok minden kiderül a királynéról

Festetics Mária grófnő Sisinek hosszú ideig udvarhölgye és bizalmas volt. A grófnő udvari szolgálata alatt naplót vezetett, amely most megjelent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Krasznahorkai hőse kétségbeesetten várja Angela Merkelt az állomáson

Krasznahorkai László elbeszélésként kategorizálja új művét, amelyben egy keletnémet férfi a kancellárral találkozna, miközben egyre több megmagyarázatlan esemény történik a szürke mindennapokban. Mutatunk egy részletet!