Kabdebon János: Apa [Képalá]

Képalá |

Micsinálmármegin eza gyerek! Még belefullad nekempedigmárelmúltharminc. Jóitt. Egydarabigmegleszek.Nemnyomnak a csövek. Aztmondták ezzelmégkétévigis élhetek. Erre ezahülye gyereklehozott avízpartra. Kitalálta.Énaggódjak érte hogyittfulladmeg. Mégcsak mentenisetudok, olyangyengeszarvagyok.Na, ugrálmegbohóckodik, mintegyovis.Nekemprodukáljamagát,pedigegészjóitt. De valahogynemtudunkbeszélni. Pedigörülöknekihogylehozott, csaknemtudomelmondani. Vankétévem,alábammegmossa a víz. Micsinálmár meginezagyerek! Valamit mondanomkéne.Legalább azthogyjó itt. Hálás vagyokhogylehozott.Sosemvoltammégitt.Nemvoltidő.Mindigfontosabb voltminden annálhogyleüljek. Hátmostülhetek.Fekhetek,mertmostmárfontosezakétév. 
Már fontosmindenamieddignem. Nemleszbaj.Szépenelmegyek majd. Elmosengemis azidő.Csakaddiglegyenjó ami eddignemvolt. Neaggódjöreg szépenbúcsúzolmajd.
Ideszórjanakmajd aholmostülök.Majdegyszer elmondomneki.Neazasszonymellé,fennúgyistalálkozunk. Idelennejó. Majd egyszerelmondomneki ha csakmostittbele nemfulladnekem. Háthogymegyünkhaza!
Micsinálmárezagyerek!Nevet.Jólenne nevetni.Nevetni azegészen. ÜlökegykarosszékenaDunánálavízben. És nevetek.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Gecsei Ádám: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Dittrich Panka: Kihívás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Klinec Alexa: Apa [Képalá]

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 40-31.

Az év végén hagyományosan listába gyűjtjük a kedvenc olvasmányainkat, a lista pedig - ahogy az lenni szokott - műfajilag eléggé vegyes. Ezt bizonyítja a második felvonás is, hiszen családregény, non-fiction és szatíra is található a 40-31. között.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Evaristo megírta a fekete nők hiányzó történeteit

...
Apró Annamária

Hervé Le Tellier regénye nem zárja ki, hogy mindannyian egy szimulációban élünk

...
Valuska László

Pintér Béla színházat csinált Dózsa Lászlóból és a NER működéséből

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Hervé Le Tellier: Írtam egy bestseller-imitációt, és működött

Hervé Le Tellier matematikus-író, a legendás Oulipo műhely elnöke Anomália című regényével elnyerte a legfontosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt-t, az eladási adatok alapján pedig ez lett minden idők második legsikeresebb Goncourt-díjas regénye. Az új francia sztárszerzővel beszélgettünk.

...
Kritika

Richard Osman nyugdíjas nyomozói ahová lépnek, ott hulla terem

Richard Osman azt ígérte, hogy A férfi, aki kétszer halt meg című krimijében mindenki visszatér, aki az első rész, A csütörtöki nyomozóklub végén életben maradt. Most kiderül, tartotta-e a szavát.

...
Kritika

Mi töri szilánkosra egy kislány életét a kommunista Moldova végnapjaiban?

Az árvaság, a magány, a hála, a gyermekkori traumák és jéggé fagyó, majd egymás mellett mégiscsak felolvadó szívek a legfontosabb témái Tatiana Ţîbuleac második regényének, mely 2019-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját.

...
Nagy

„Olyan vagyok, mint egy függő, az írás az ajzószerem”

Jón Kalman Stefánsson és Sigrídur Hagalín Björnsdóttir az izlandi irodalom aktuálisan legizgalmasabb power couple-ja, az őszi Margón az új regényeik mellett a versekről és a hiányzó apafigurákról beszélgettünk velük. Közben kiderült, miért okosabbak a könyvek, mint az íróik, és miért igazi történetmesélő nép az izlandi.

...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Hogyan érhető el a kiegyensúlyozott időskor? Milyen folyamatok zajlanak bennünk az életközép során és utána? Miért szükséges mindenképpen szembemenni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, az ageizmussal? Ezeket a kérdéseket járja körbe Tisza Kata új könyve, amelynek témája a szerethető öregedés.

...
Nagy

Kreatív Európa: Megunt szerelmek, kihűlt kapcsolatok Ciprustól Norvégiáig

Sorozatunkban ezúttal szerelmi csalódások, párkapcsolati unalom, kihűlt házasságok és újrakezdés a téma más-más perspektívából, különböző stílusban, Európa legjobb kortárs szerzőinek tollából.