KÉPALÁ - Apa

Gecsei Ádám: Apa [Képalá]

Képalá |

Azt mondtad nekem, sőt, azt mondtad anyunak is, hogy nem lesz semmi baj, semmi az égadta világon sem, s mi hittünk neked, hittünk, hiszen mi mást tehettünk volna, mert te vagy a családfő, te vagy az, aki mindentől megvédett, s te vagy az is, aki amikor kellett, az asztalra csapott és mindenki csendben volt, még anyu is, akinek pedig aztán be nem áll a szája, aztán ez a picivel több mint négy évvel ezelőtti mondat után, életedben egyetlenegyszer istenkáromlás hagyta el a szádat, majd a tenyeredbe temetted a fejed, talán három percig, majd mondtad anyunak, adja el grébeczpusztai szőlőt a nagybátyjának, mert szükségünk lesz a pénzre, mert lesz kiadás bőven, de lesz ám, anyu tudta, hogy amit hall, abban az igazság mellett még az elkeseredés is felüti fejét, de megtette, aztán ahogyan teltek az évek, bebizonyosodott, tényleg kellett a pénz, de kellett mellé az akaraterő, meg az a rohadt gép, ami esténként tíz óra alatt tizennégy liter folyadékot forgat meg, emlékszem, amikor megvettük és felcipeltük az emeletre a szomszédsanyival, aki semmit sem kérdezett, csak szedte a lábát a lépcsőn, tudta ő, hogy mivel jár ez, az anyósa is dializált, attól sem kérdezett, ott is csak a gépet cipelte, meg az öregasszonyt a vízpartra, hogy nézze a kacsákat, de te magad mentél le minden este, beraktad a Mosoni-Dunába a széket, leültél, hagytad, hogy a lábad csiklandozza a víz, s hogy jöjjenek azok a piszok szúnyogok, vártad, hogy egyszer eljöjjön a gép nélküli este. Ez voltál te, drága apa.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Hepp Tünde: A nagy utazás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Dittrich Panka: Kihívás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Muk Péterné: Emlékképek [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

A szüzesség elvesztése a fiú számára jelentéktelen esemény volt, a lánynak felforgatta az életét

Az 50-es években, Franciaországban játszódik Annie Ernaux önéletrajzi ihletésű regénye, a Lánytörténet. A könyv helyszíne egy diáktábor, ahol a főhős elveszíti a szüzességét. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Pulitzer öt dollárral a zsebében érkezett Amerikába

Makón született, de az Egyesült Államokban csinálta meg a szerencséjét Pulitzer József, aki nélkül a sajtó ma nem lenne az, ami. Életéről Wisinger István írt könyvet.

...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Nagy

Női írók és főhősök, akiknek ott lenne a helyük a kötelezők közt (1. rész)

Ha egy gyerek ma Magyarországon a kötelező olvasmányokon nő fel, akkor szinte csak olyan könyvet fog a kezébe venni, amelyeknek a szerzői férfiak, és amelyekben a főszereplők is fiúk. Éppen ezért most olyan történeteket ajánlunk, amelyeknek a szerzői és/vagy főszereplői lányok, és amelyeknek a kötelezők közt lenne a helye. 

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Nick Hornby Brexit-regényben írta meg, hogyan szakadt szét Anglia

...
Kolozsi Orsolya

Az életünket akkor tudjuk helyre tenni, ha ismerjük a családi múltunkat

...
Ruff Orsolya

Szöllősi még sosem írt annyira filmszerűen, mint az Illegálban