KÉPALÁ - Apa

Gecsei Ádám: Apa [Képalá]

Képalá |

Azt mondtad nekem, sőt, azt mondtad anyunak is, hogy nem lesz semmi baj, semmi az égadta világon sem, s mi hittünk neked, hittünk, hiszen mi mást tehettünk volna, mert te vagy a családfő, te vagy az, aki mindentől megvédett, s te vagy az is, aki amikor kellett, az asztalra csapott és mindenki csendben volt, még anyu is, akinek pedig aztán be nem áll a szája, aztán ez a picivel több mint négy évvel ezelőtti mondat után, életedben egyetlenegyszer istenkáromlás hagyta el a szádat, majd a tenyeredbe temetted a fejed, talán három percig, majd mondtad anyunak, adja el grébeczpusztai szőlőt a nagybátyjának, mert szükségünk lesz a pénzre, mert lesz kiadás bőven, de lesz ám, anyu tudta, hogy amit hall, abban az igazság mellett még az elkeseredés is felüti fejét, de megtette, aztán ahogyan teltek az évek, bebizonyosodott, tényleg kellett a pénz, de kellett mellé az akaraterő, meg az a rohadt gép, ami esténként tíz óra alatt tizennégy liter folyadékot forgat meg, emlékszem, amikor megvettük és felcipeltük az emeletre a szomszédsanyival, aki semmit sem kérdezett, csak szedte a lábát a lépcsőn, tudta ő, hogy mivel jár ez, az anyósa is dializált, attól sem kérdezett, ott is csak a gépet cipelte, meg az öregasszonyt a vízpartra, hogy nézze a kacsákat, de te magad mentél le minden este, beraktad a Mosoni-Dunába a széket, leültél, hagytad, hogy a lábad csiklandozza a víz, s hogy jöjjenek azok a piszok szúnyogok, vártad, hogy egyszer eljöjjön a gép nélküli este. Ez voltál te, drága apa.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Hepp Tünde: A nagy utazás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Dittrich Panka: Kihívás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Muk Péterné: Emlékképek [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

"Sokáig úgy képzeltem, az orvosi diploma volna számomra a leghasznosabb háttértudás az íráshoz." Olvass bele Vámos Miklós új könyvébe!

...
Beleolvasó

Afganisztánban egy sima rutinfeladatból is könnyen pokoli lecke lehet

Fayer Sándor új regényében egy Afganisztánban szolgáló magyar osztag egyszerű feladatot kap, de egy elektrosztatikus vihar, majd egy tálib rajtaütés mindent megváltoztat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi történik azokkal, akik megküzdöttek a Sötét Nagyúrral, és győztek?

A nagy győzelem után az élet mindenki számára visszatért a normális kerékvágásba, kivéve a fiatalokat, akik világszerte ismert hírességekként, életcéljukat beteljesítve nem találták a helyüket.

...
Beleolvasó

Ami a lélek alatt és a tudat alatt gyűl, veszélyes lehet

Egy árván maradt kisfiúról és egy állandóan menekülni kényszerülő kislányról szól Szávai Géza regénye, a Csodálatos országokba hoztalak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Baleset vagy gyilkosság történt a szabadulószobában?

A Sellő titka szerzőjének új krimijében eltűnik egy nő, majd harminckét évvel később különös haláleset történik egy szabadulószobában. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Trudy Ederle: a lány, aki átúszta a La Manche csatornát

Lebilincselő történet Gertrude Ederléről, aki alig tizenkilenc éves korában a nők közül elsőként úszta át a La Manche csatornát. 1926-ban, mielőtt bárki elfogadta volna, hogy egy nő fizikai próbatétel elé állhasson, egy Trudy Ederle nevű merész amerikai tinilány magával ragadta a világ képzeletét. Olvass bele Glenn Stout könyvébe!

...
Podcast

Tolkien egy nyelvi ötlettel Atlantiszhoz kötötte A Gyűrűk Ura világát [podcast]

Tud még bármiben aktuális lenni ma J. R. R. Tolkien munkássága? Egyáltalán jó író volt Tolkien? Füzessy Tamással, a Magyar Tolkien Társaság volt elnökével, az ELTE, majd a Károli Egyetem vendégoktatójával beszélgettünk.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Egy képregény segíthet eligazodni a bevándorlás útvesztőiben

...
Sándor Anna

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

...
Ruff Orsolya

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan