Szigl Tamara: Balaton [Képalá]

Képalá |

Felneveltem három gyereket és öt unokával büszkélkedhetek, de mindez nem sikerülhetett volna nélküled, kedvesem.

A nejem tenger, a magyar tenger, és bár léteznek nála hatalmasabb víztömegek is, számomra ő az otthon megtestesülése. Oly sokszor belemerészkedtem, átúsztam, mégis annyi történetet és titkot hagyott maga után, hogy mindig úgy várom a nyarat, akár egy iskolás gyerek, aki sajnálja, hogy nem élvezte ki jobban a szünetet. Itt, a július közepén, szúnyogok hadában, fonott székemben ülve kinyújtom bal kezemet magam elé. Fáradt ujjaim a nyár megfoghatatlan idomai után kapnak, de nem markolnak semmit. Kezeimen a ráncok akár a vaskos fák évgyűrűi, bár ezeket inkább mondanám lelkem koráról árulkodó jeleknek, letudott életeim számának. A nejem nem szívleli az ilyen gondolatokat, de nem tudom elhessegetni a fejemből, hiszen, ahogy az évszak után nyúlok, érte is nyúlok; ő, aki szintén nagylelkű, meleg szívű és érzéki. Halála óta őt is ott érzem a természetben, eggyé vált a fodrozódó hullámokkal, a ringatózó sással, a puha szellővel. Mérhetetlen hiánya mellett tudom, hogy sosem hagyott el igazán, mindig eljön, akárcsak nyaranta a Balaton, és ő az, aki esténként ellazítja tagjaimat, ki-kiveszi lélegzetemet ajkaimon keresztül. 

Itt vagyok, kedvesem, és hamarosan elmerülök benned.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Kulcsár Péter: Üzenet Apusnak abc sorrendben [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Bucsy Balázs: Apám, a vietnámi dzsungel feltétlen híve [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Szilasi Katalin: Apa [Képalá]

KARÁCSONY
...
Beleolvasó

Mikor jön el az a nap, amikor a kukák világgá mennek?

Az Amikor a kukák világgá mentek című antológiában kortárs szerzők örökítik meg, hogy ők miként gondolkodnak a környezetvédelemről, és mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról.

...
Nagy

Az író Janikovszky Éva már ott van a kamasz Kucses Éva naplójában

A Janikovszky Éva által bő nyolcvan éve vezetett füzetek most végre könyv alakban is megjelentek, a Naplóm című kötet pedig az 1938-1944 közötti időszak kamaszéveit villantja elénk.

...
Beleolvasó

Ha bárkit lemásolhatnál a világon, kit választanál?

Ronil Caine első regénye, a Lilian egy titokzatos cég körül játszódik, aminek mindenre elszánt vérprofi vezetője gazdag embereket hálóz be, hogy aztán kedvenc sztárjaik másolatait adja el nekik egy-két hétre. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Tor Ulven sikolyköltészete lehúz a föld alá

Tor Ulven norvég költő verseiről elsőre Edward Munch A sikolya juthat eszünkbe: van bennük valami kísérteties, szorongató, és rémisztően halálközeli. A Türelem című kötet ennek a „sikolyköltészetnek” a kiteljesedése: olyan, mint egy hátborzongató kiáltás az élet és a halál határán.

...
Nagy

Ferenc pápa: A koronavírus a mi Noé-pillanatunk

Ferenc pápa új könyve, az Álmodjunk együtt a koronavírus okozta válságban nyújt iránymutatást. A kötetet tegnap mutatták be egy nemzetközi online webinaron, ahol a pápa szerzőtársa mesélt arról, hogyan született meg a könyv.

...
Nagy

„Nem várhatod el a diszfunkcionális környezetben nevelkedett gyerekektől, hogy funkcionáló felnőttekké váljanak”

Samantha Downing könyveiben nincs semmi kirívó vagy extravagáns, ám tökéletes stílusérzékkel és némi fekete humorral fűszerezett történeteiben képes hátborzongató közelségbe hozni azokat a félelmeinket, amik bármikor bárkit utolérhetnek. Interjú.

...
Nagy

Szabados Ági a megtakarításait egy álomba fektette, megnyitotta könyvesboltját

A függetlenség áráról, az álomba történő befektetésről és a piaci szabályok felrúgásáról beszélgettünk Szabados Ágival, aki Libertine néven könyvesboltot és kiadót indított.

...
Nagy

Presser memoárja egy korszak tablója [zsebró]

John Lennon zongorája, Abbey Road, tokiói telefonok, világhírű zenészek, NDK-s lányok – ugyanakkor disszidáló barátok, meg- és kihallgatások, elmismásolt gázsik, Lee farmerek, tűrések, tiltások. Megjelent Presser Gábor önéletírása a Helikon Kiadónál.

...
Kritika

Háy János megírta a legkeményebb karantént, az életet

A pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről, egy társadalom kisiklásáról szól Háy János új, sodróan izgalmas regénye, A cégvezető, ami a hét könyve.

Hírek
...
Promóció

A Tarandus Kiadó idén még három új könyvvel jelentkezik!

...
Hírek

Ian McKellen a Meseország-könyvről posztolt

...
Hírek

Udvaros Dorottya és Kovács Patrícia is felolvas a Meseország mindenkié kötetből

...
Hírek

Demeter Szilárdtól elhatárolódnak a PIM munkatársai

...
Hírek

Demeter Szilárd eltörölte a nyelvet, amikor egyenlőségjelet tett Európa és Hitler birodalma közé

...
Hírek

Jászberényi: A holokauszt nem összehasonlítható semmivel

...
Hírek

Rúzsa Magdi a mesekönyv mellett szakácskönyvet is ír

...
Hírek

Ulickaja: A történelemben először az egész bolygó beteg

...
Hírek

David Attenborough elhagyta az instát, marad az olvasás